Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Z čerstvě nasbírané kopřivy si můžeme připravit velmi účinný čaj na snížení cholesterolu. Stačí smíchat ve stejném poměru kopřivu, přesličku a mátu. Takto připravený čaj snižuje cholesterol v krvi a má i protisklerotické účinky.
Číst víceBrambory krájíme až těsně před vařením, po nakrájení už je neomýváme vodou a nenecháváme zbytečně na vzduchu, došlo by tak k úbytku vitamínů.
Číst víceVíte, jak grilovat drůbež, vepřové a hovězí maso? Nebo máte raději telecí či skopové? Dnes se dozvíte, jak je možné tyto druhy masa na grilu správně připravit, aby bylo správně propečené a zachovalo si šťavnatost.
Celebrity
Bylinky si získaly oblibu jako koření i jako lék. Lidé pomalu přicházejí na to, že v dnešní uspěchané a moderní době je nejlepší to, co známe už od pradávna. Syntetické léky nejsou přece tak zdravé jako bylinky. Celá řada dnešních léků pochází z rostlin, proto si v tomto článečku napíšeme něco o různých druzích a vlastnostech bylinek.
27.09.2006
ČÍST VÍCENěkteří z nás jej milují, ale pro některé je přímo katastrofou. Pochoutka, bez níž není žádné jídlo dokonalé, ale po které se z našich úst line zápach roven vývoji zbraní hromadného ničení. Ano, tak to je česnek.
26.09.2006
ČÍST VÍCEMiluji květiny a rostliny. Ráda se dívám na rozkvetlou louku, na obsypaný ovocný strom, nebo na rozmanité okrasné keře. Ještě do nedávna jsem nevěděla, že okrasný keř se stříbřitými podlouhlými lístky a oranžovými bobulemi není jen pouhou ozdobnou rostlinou, ale velmi chutné, malé ovoce, které může významně a příznivě ovlivnit naše zdraví.
26.09.2006
ČÍST VÍCEMnozí z nás jistě znají nepříjemně pronikavou bolest hlavy, která se nečekaně vrací znovu a znovu. Tabletky proti bolesti na ni nepomáhají. Co takhle dát šanci přírodní medicíně?
25.09.2006
ČÍST VÍCEV minulém článku jsme si pověděli něco o českých rekordmanech v disciplínách týkajících se konzumace velkého množství potravy na čas. Dnes se podíváme, jak si vedou jedlíci za hranicemi.
25.09.2006
ČÍST VÍCEMožná si myslíte, že váš muž, syn či vnuk toho na "jeden zátah" spořádají tolik, že by se směle mohli přihlásit do soutěže o největšího jedlíka. Já jsem pro vás proto pro inspiraci připravila několik opravdu rekordních výsledků v pojídání všeho možného a sami si zhodnoťte, zda by měli šanci.
24.09.2006
ČÍST VÍCEMalá krémová semínka známe zejména z čerstvě upečeného pečiva, na kterém se v poslední době objevuje velmi často. Bohužel sezam ještě nenašel v našich kuchyních takové místo a zastoupení, jaké by si díky svým léčebným účinkům zasloužil.
24.09.2006
ČÍST VÍCEKomu by se při představě makové buchty nevybavilo kuchařské umění našich maminek a babiček. Nejeden z nás jako malý dloubal do upečeného těsta ve snaze zjistit, zda buchta obsahuje milovaný popřípadě nenáviděný mák. Pojďme si o něm něco povědět.
22.09.2006
ČÍST VÍCESmetanový sýr, který dokáže pohladit. Vytváří geniální kontrast na vrcholku masitých pokrmů a uhladí trpkost vín. Tato italská elegantní pochoutka nesmí chybět ve vaší ledničce a proto si ji můžete vyrobit i vy sami.
22.09.2006
ČÍST VÍCEKaždý z nás neustále někam pospíchá, a proto se nestíháme zdravě najíst. Kdy jste naposledy měli k obědu zdravé jídlo? V každé restauraci najdeme na jídelníčku smažený sýr s hranolkami, kuřecí řízek nebo bramborák. Vždy se nadlábneme a říkáme si, jak nám chutnalo, ale jak se to líbilo našemu žaludku? V tomto článku Vám nabídnu seznam některých kalorických potravin a také si můžete spočítat své BMI. Nevíte, co to je? Tak čtěte dál!
21.09.2006
ČÍST VÍCEJe to jeden z nejstarších dochucovacích přípravků a začal se používat už v Asii. Nejdříve se sladilo medem a ovocem, ale když byla objevena cukrová třtina, bylo vše vyřešeno! Kolumbus ji dovezl do Indie, kde se začala pěstovat.
21.09.2006
ČÍST VÍCEJiž víme, jak upravit maso vařením, dušení a pečením. Nyní mám pár rad a tipů, jak postupovat při výběru a úpravě masa ke smažení, na minuty nebo pečení na roštu a grilování.
20.09.2006
ČÍST VÍCEJe mnoho možností, jak připravit maso. Dnes si povíme o tom, jak maso správně vařit, dusit a péct. Praktické rady se přeci hodí vždycky.
19.09.2006
ČÍST VÍCEAčkoliv se stejným termínem označuje i čokoládová cukrovinka, mnohem déle přísluší podzemní houbě, jejíž sběr si spojujeme s Francií. Kromě toho se sbírá v Itálii, Chorvatsku, na Novém Zélandu, ve Spojených státech a se štěstím ji lze nalézt i u nás.
19.09.2006
ČÍST VÍCEZdá se, že to, co v Asii znali již celá tisíciletí, si do srdcí Evropanů hledalo cestu teprve během 19. a 20. století. Ano, mluvím opravdu o čaji. Čaj se používal jako platidlo. Jeho lístky zalité vodou jsou známé jako lahodný nápoj a dnes můžeme koupit čajové mýdlo, parfémy a spoustu dalších věcí s příměsí čaje.
19.09.2006
ČÍST VÍCEAč si to mnoho z nás nepřipouští, velmi často váháme, po jakém vepřovém masu sáhnout, když chceme připravit řízky, tlačenku nebo chceme maso umlít. Vepřové maso se dělí snad na nejvíce druhů. Proto občas býváme zmateni. Pokud se chcete zorientovat, určitě pokračujte ve čtení.
18.09.2006
ČÍST VÍCEAč se to nezdá, název whisky pochází z galského slova uisce beatha, což v překladu znamená: živá voda. Tradiční ječmenná whisky se vyrábí ve Skotsku a Irsku. Americký bourbon je whisky vyrobená z kukuřice. Znalci však nedají na skotskou tradici dopustit.
18.09.2006
ČÍST VÍCETaké u vás doma skončilo po Vánocích spousta cukroví v žaludcích vašich miláčků? Nebo si již teď lámete hlavu jak zužitkovat letošní ovoce a zeleninu ze zahrádky? Jednou z možností, jak všechno uchovat čerstvé, je zmrazování. Přinášíme vám tedy několik zajímavých tipů.
18.09.2006
ČÍST VÍCECo je ideální mít doma, když se chystáme dělat zeleninový salát? Sice se obvykle tváří jako nedůležitá potravina, ale saláty jsou s nimi nejlepší.
17.09.2006
ČÍST VÍCEKdyž Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, nejen že netušil, že objevil nový kontinent, ale také netušil, že tím vytvořil předpoklad k objevu "čokoládového světa". V současné době je čokoláda jednou z nejoblíbenějších sladkostí a málokdo z nás jí dokáže odolat. Ale věděli jste například, že čokoláda obsahuje i vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje? Takže proč občas nezhřešit?
17.09.2006
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena