Slovník pojmů

sacharin

sacharin

Jedná se o nejstarší syntetické sladidlo. Bylo objeveno v roce 1879. Je 300 až 500 krát sladší než cukr sacharóza. V potravinářství se používá jeho lépe rozpustná sodná sůl - sacharin sodný označovaný kódem E954. Nemají výživnou hodnotu a jen nahrazují cukr jako poživatinu, nikoliv jako potravinu. V těle je poměrně neškodný, poněvadž zvětší části prochází zažívacím traktem nezměněn.

Číst více
sacharóza

sacharóza

Cukr z cukrové třtiny nebo řepky. Jedná se bílou krystalickou látku sladké chuti, která je dobře rozpustná ve vodě. Je to disacharid skládající se z D-glukosy D-fruktosy. Je obsažena v četných plodech a šťávách rostlin nejvíce v cukrové třtině.

Číst více
sádlo

sádlo

Všichni víme, že sádlo je hlavním představitelem živočišnéhu tuku. Je bílé mazlavé a tuhé struktury. Koupit můžeme vyškvařené sádlo - již přímo v kelímku nebo vaničce, ale také nevyškvařené sádlo, které si můžeme doma sami vyškvařit.

Číst více
šafrán

šafrán

Velmi vzácné a drahé koření, které se dává do polévek, rýže a vaječných jídel pro zlepšení barvy. Jsou to pestíky květu určitého druhu krokusu.

Číst více
saké

saké

Známé japonské rýžové víno. V malých množstvích se používá do řady japonských jídel.

Číst více
salamandr

salamandr

Pečicí trouba s rozžhavenou deskou v horní části. Také železná lopatka na opékání jídel.

Číst více
šalotka

šalotka

Cibule šalotka je druh zeleniny, botanicky patří do rodu česnek (Allium). Někdy je nazývaná též česnek askalonský či množilka. Dříve byla udávána jako samostatný druh. Celkově podobná cibuli kuchyňské. Charkteristickým znakem je, že se vytváří větší množství drobných cibulek v trsu ("hnízdu"), které jsou jemnější chuti než klasická cibule kuchyňská.

Číst více
salsa

salsa

Pikantní hustá jihoamerická omáčka z rajčat, cibule, chilli. Podává se k tortillám.

Číst více
salsa chimichurri

salsa chimichurri

Pikantní omáčka z oleje a červeného vinného octa.

Číst více
salsiccia

salsiccia

Tradiční italská kořeněná klobáska vyrobená z telecího nebo vepřového masa.

Číst více
šalvěj

šalvěj

Koření silně aromatizované, nahořklé, vhodné pro přípravu těžko stravitelných pokrmů. Vhodné také do paštikového koření, kde tvoří základ směsi.

Číst více
sambal

sambal

Velmi ostré drcené papričky promísené s olejem. Podává se ke všem druhům minutových pokrmů a do polévek. Sambal je velmi oblíbená v Indonésii, Malajsii, Singapuru a Srí Lance.

Číst více
šámbrování

šámbrování

Pozvolné oteplování nápojů. Sklenice se předem nahřívají.

Číst více
sambuca

sambuca

Italský anýzový likér vhodný k dezertům a sušenkám, ale také do kávy nebo podávaný s ledem jako digestiv. Od ostatních anýzových nápojů se liší hlavní přísadou, kterou tvoří černý bez.

Číst více
Sangarees

Sangarees

Jedná se o tropické speciality vyráběné ze slazeného alkoholu nebo piva, které podáváme studené nebo naopak horké. Před podáváním se na ně strouhá muškátový oříšek.

Číst více
sangrie

sangrie

Chlazený nápoj připravený ze směsi ovocného vína a kostek melounu nebo jiného ovoce.

Číst více
šaňgy

šaňgy

Sibiřské kynuté koláče. Slané jsou připravovány s náplní z pohankové kaše, cibule, tvarohu, cibule a brambor. Ve sladkých koláčích nesmí chybět střemcha.

Číst více
sardelka

sardelka

Malá mořská rybka, do prodeje přichází nasolená nebo ve formě olejovek.

Číst více
sardinka

sardinka

Malá sladkovodní ryba. Připravuje se na oleji, poté se marinuje v octu a tymiánu. Nakonec se solí a suší. Voní příjemně po kouři.

Číst více
sarma

sarma

Bulharské národní jídlo. Jsou to plněné závitky z vínových nebo kapustových listů.

Číst více