Jedná se o nejstarší syntetické sladidlo. Bylo objeveno v roce 1879. Je 300 až 500 krát sladší než cukr sacharóza. V potravinářství se používá jeho lépe rozpustná sodná sůl - sacharin sodný označovaný kódem E954. Nemají výživnou hodnotu a jen nahrazují cukr jako poživatinu, nikoliv jako potravinu. V těle je poměrně neškodný, poněvadž zvětší části prochází zažívacím traktem nezměněn.
Cukr z cukrové třtiny nebo řepky. Jedná se bílou krystalickou látku sladké chuti, která je dobře rozpustná ve vodě. Je to disacharid skládající se z D-glukosy D-fruktosy. Je obsažena v četných plodech a šťávách rostlin nejvíce v cukrové třtině.
Všichni víme, že sádlo je hlavním představitelem živočišnéhu tuku. Je bílé mazlavé a tuhé struktury. Koupit můžeme vyškvařené sádlo - již přímo v kelímku nebo vaničce, ale také nevyškvařené sádlo, které si můžeme doma sami vyškvařit.
Velmi vzácné a drahé koření, které se dává do polévek, rýže a vaječných jídel pro zlepšení barvy. Jsou to pestíky květu určitého druhu krokusu.
Známé japonské rýžové víno. V malých množstvích se používá do řady japonských jídel.
Pečicí trouba s rozžhavenou deskou v horní části. Také železná lopatka na opékání jídel.
Cibule šalotka je druh zeleniny, botanicky patří do rodu česnek (Allium). Někdy je nazývaná též česnek askalonský či množilka. Dříve byla udávána jako samostatný druh. Celkově podobná cibuli kuchyňské. Charkteristickým znakem je, že se vytváří větší množství drobných cibulek v trsu ("hnízdu"), které jsou jemnější chuti než klasická cibule kuchyňská.
Pikantní hustá jihoamerická omáčka z rajčat, cibule, chilli. Podává se k tortillám.
Pikantní omáčka z oleje a červeného vinného octa.
Tradiční italská kořeněná klobáska vyrobená z telecího nebo vepřového masa.
Koření silně aromatizované, nahořklé, vhodné pro přípravu těžko stravitelných pokrmů. Vhodné také do paštikového koření, kde tvoří základ směsi.
Velmi ostré drcené papričky promísené s olejem. Podává se ke všem druhům minutových pokrmů a do polévek. Sambal je velmi oblíbená v Indonésii, Malajsii, Singapuru a Srí Lance.
Pozvolné oteplování nápojů. Sklenice se předem nahřívají.
Italský anýzový likér vhodný k dezertům a sušenkám, ale také do kávy nebo podávaný s ledem jako digestiv. Od ostatních anýzových nápojů se liší hlavní přísadou, kterou tvoří černý bez.
Jedná se o tropické speciality vyráběné ze slazeného alkoholu nebo piva, které podáváme studené nebo naopak horké. Před podáváním se na ně strouhá muškátový oříšek.
Chlazený nápoj připravený ze směsi ovocného vína a kostek melounu nebo jiného ovoce.
Sibiřské kynuté koláče. Slané jsou připravovány s náplní z pohankové kaše, cibule, tvarohu, cibule a brambor. Ve sladkých koláčích nesmí chybět střemcha.
Malá mořská rybka, do prodeje přichází nasolená nebo ve formě olejovek.
Malá sladkovodní ryba. Připravuje se na oleji, poté se marinuje v octu a tymiánu. Nakonec se solí a suší. Voní příjemně po kouři.
Bulharské národní jídlo. Jsou to plněné závitky z vínových nebo kapustových listů.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena