Chléb je po staletí základem lidského jídelníčku, pro mnohé je nepostradatelnou součástí každodenního života dodnes. Od starověkých civilizací se jeho podoby proměňovaly, ale jeho význam zůstává. Vydejte se na cestu s chlebem, otestujte své znalosti a zjistěte, co všechno o něm víte!
Vůně houbové polévky málokoho nechá chladným! Houbovka, kulajda, bramboračka i dršťková polévka z růžovek, kotrčů či bedel mají sezonu zejména na podzim. Jak polévku z hub připravit, jak ji zahustit a jak dlouho houby vařit?
Co potřebujete na salát coleslaw? Velmi málo. Celé kouzlo mají na svědomí obyčejné základní suroviny: zelí, mrkev a majonéza. S dochucením si můžete ještě pohrát, ve výsledku však vždy za pár korun získáte lahodný doplněk ke grilovanému masu, řízkům, steakům i hamburgerům.
Za špičkovými kulinářskými zážitky nemusíte v říjnu cestovat – během Restaurant Weeku si můžete vychutnat světovou kuchyni v Praze a v Brně. Špičkové restaurace v jeho rámci nabízejí tříchodová degustační menu za výhodné fixní ceny. Užijte si jedinečný gastronomický festival a dopřejte svým chuťovým pohárkům bohaté zážitky.
Rozhodli jste, že se pustíte do bábovky, ale nevíte, jak a kde začít? Pak jste na správném místě. S jednoduchými tipy snadno zvládnete perfektní vláčnou bábovku, na které si pochutnáte (a neudusíte se). Zvolit můžete z řady těst a upéct tak tvarohovou, kefírovou nebo třeba šlehačkovou či ořechovou.
Bedly jsou skvělé jako řízky, tím však jejich využití nekončí! Tyto masité houby můžete přidat do polévek, zapékat s oříšky nebo jetřeba podávat na smetaně. Objevte nové způsoby, jak si bedly vychutnat, a naučte se rozpoznat bezpečné druhy!
Letní měsíce bývají plné dovolených, přesunů i nových kulinářských prožitků. Jak vrátit stravovací návyky do starých pořádků (či nastolit nové)? Zeptali jsme se výživové poradkyně Karolíny Beranové z FitKitchen. Přinášíme vám tipy, jak nastolit zdravější stravovací návyky.
Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?
Litý perník dobře známe asi všichni. Jde o oblíbenou buchtu, do které suroviny jen zamícháme a vylijeme na plech. A ještě chutná snad úplně všem! Z obyčejného perníku k svačině však můžeme snadno vyčarovat i perník de luxe, který obstojí i jako narozeninový dort.
Uvařit vejce a připravit z nich pomazánku je snadné a rychlé. Proto ji často podáváme k večeři i ve svačinách. Velkou parádu s ní uděláme vždy, když tzv. „nemáme doma nic k jídlu". Potěšíte s ní totiž většinu strávníků, pokud ne rovnou všechny. Co vajíčkové pomazánky patří? Čím ji můžeme obohatit, jak ji vylepšit a obejdete se bez majonézy? Všechny odpovědi máme.
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Švestkový koláč si často spojujeme s dětstvím a babiččinou nebo maminčinou kuchyní. Šťavnatost a lahodná chuť švestkové buchty typicky s máslovou drobenkou patří mezi neodolatelné dezerty. Jaké jsou nejčastější typy švestkových koláčů a jak dosáhnout dokonalého výsledku?
Slepice (nebo častěji spíš kuře) na paprice je tak trochu návyková záležitost. Zvlášť pokud žijete ve střední Evropě. Tady máme totiž pro dušené drůbeží maso s paprikovou omáčkou slabost. A roli příliš nehraje, jestli se jako příloha podávají knedlíky, špecle, těstoviny nebo noky.
Hledáte nejlepší recept na dýňovou polévku? Takových pravděpodobně najdete spoustu. Dýňovek je totiž celá řada a všechny mají něco do sebe - ať do nich použijete smetanu nebo kokosové mléko. Dokonce ani nutně nepotřebujete dýni hokaido, i když s ní je příprava polévky nejjednodušší, protože se nemusí loupat.
Uvařit s rozpočtem jako školní jídelna nebo připravit šestichodové menu ze zbytků, jsou jen některé úkoly, se kterými se museli soutěžící doteď popasovat. Přísný šéfkuchař Radek Kašpárek podrobuje dva týmy nejrůznějším výzvám a nesnáší plýtvání!
Rychlé buchty z jednoduchého litého těsta zachrání nejednu snídani nebo pohoštění. Stačí pár surovin, jedna mísa a dortová forma, pekáček, srnčí hřbet či hlubší plech. Rozhodně se nikdy nepřejí, můžete je totiž nekonečně obměňovat.
Dokážete si představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s nadýchaným kynutým knedlíkem? Nebo vepřové výpečky, zelí a? Správně: Knedlík. Máme jich spoustu druhů, většina se dá zaměňovat a hodí se k masu i omáčkám. Jak se které knedlíky připravují?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena