Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Ideální čas na sbírání šípků je od konce září do zhruba poloviny října. Zásadním ukazatelem správné doby sklizně je však vzhled a stav samotných plodů. Při sběru sbíráme jen tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy.
Číst víceKdyž chceme jablka použít na pečení nebo vaření, můžeme je zblanšírovat, zabráníme tak jejich zhnědnutí. Jablka stačí nakrájet na kousky, vhoďíme je asi na 3 - 4 minuty do vařící vody a potom je ihned přendáme do vody ledové.
Číst víceV sychravém počasí a chladných ránech si tělo žádá úplně jiné pokrmy než tomu bylo před pár týdny, protože ke svému fungování potřebuje mnohem více energie. Připravili jsme si pro vás 7 receptů, které zasytí, zahřejí a s podzimem si krásně hrají do karet.
"Tvoje duše je nezlomná," má kameramanka Radka Filipská vytetováno na předloktí. Tohle motto se prolíná celou její filmařskou kariérou.
Podzimní čas si žádá vydatné a teplé pokrmy. A protože právě v těchto dnech je čas dýní, připravíme si z ní skvělou polévku. Slaninu lze samozřejmě vynechat a polévku doplnit třeba dýňovým olejem a dýňovými semínky.
02.10.2023
ČÍST VÍCEBohatou sklizeň ovoce i zeleniny, kterou nestíháme zkonzumovat, by bylo určitě škoda nevyužít jako zásobu na zimu. Zavařování není přitom nijak složitý proces, zvládne ho i začátečník. Je to známá a osvědčená metoda, jak si uchovat výpěstky ze zahrady na období, kdy je vitaminů i přirozeně chutných plodů velký nedostatek.
30.09.2023
ČÍST VÍCEBramborové placky plněné červeným zelím jsou lahodným pokrmem, který spojuje křupavost a chuť brambor s pikantním a sladkým aroma červeného zelí. Tento recept je ideálním doplňkem pro vegetariány i všechny milovníky dobrého jídla.
29.09.2023
ČÍST VÍCERecept na jablečný koláč z křehkého těsta, který vydrží dlouho vláčný. Tedy pokud nezmizí hned po upečení ze stolu, protože voní a chutná úžasně! Doporučujeme vyzkoušet!
29.09.2023
ČÍST VÍCEOvoce sušené mrazem je lahodné a slazené pouze přírodním cukrem které má v sobě, díky tomu je nejen chutné, ale také výživné. Živiny vitamíny, vláknina a minerály v nich najdeme téměř ve 100% obsahu jako u čerstvého. Mají také nízký obsah kalorií.
27.09.2023
ČÍST VÍCEDýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
27.09.2023
ČÍST VÍCEUrčitě už jste někdy se svými známými zavzpomínali na školní jídelny. Někdo na ně nedá dopustit, někdo neskrývá znechucení. Nějak podobně to asi vypadá, když přijde řeč na školní svačiny našeho dětství. Obvykle se smíchem vzpomínáme na univerzální chleba se salámem, který pravidelně končil v koši. Asi bychom všichni chtěli, aby to naše děti nedělaly stejně.
26.09.2023
ČÍST VÍCEPečení zvládnete i v týdnu, nevěříte? Jablečný závin z listového těsta podle našeho návodu zvládnete připravit i s pečením do 60 minut.
26.09.2023
ČÍST VÍCEHub jsou pořád plné lesy. Pokud už jste přejedeni houbových omáček, polévek a smaženic, zkuste nalezené houby naložit. Naučíme vás to od samého výběru hub, čištění až po různě ochucené nálevy až po samotné zavařování.
25.09.2023
ČÍST VÍCEUž vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
25.09.2023
ČÍST VÍCEJak se vlastně domácí pečený čaj vyrábí, připravuje a jaké existují druhy? Přinášíme vám 6 báječných receptů, ve kterých je základem čerstvé či mražené ovoce a voňavé koření.
25.09.2023
ČÍST VÍCEZavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
24.09.2023
ČÍST VÍCEVeganská verze oblíbené svíčkové omáčky není vůbec složitá. Můžete se o tom sami přesvědčit v našem receptu krok za krokem.
23.09.2023
ČÍST VÍCERecept na výborný koláč, se kterým sklidíte úspěch! Jeho základem je křehké máslové těsto, tenké plátky jablek a smetanová omáčka. Naučíme vás ho krok za krokem.
23.09.2023
ČÍST VÍCEDivoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
22.09.2023
ČÍST VÍCEVlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
22.09.2023
ČÍST VÍCELahodný a jednoduchý dezert, který je hotový za minutu a půl! Skvěle se hodí i třeba jako rychlá snídaně a ke kávě pro nečekanou návštěvu.
21.09.2023
ČÍST VÍCEČeši v poslední době na potravinách evidentně velmi šetří, nákupní vozíky zákazníků jsou stále méně plné a lidé podle všeho tráví více času porovnáváním cen zboží. Podle Českého statistického úřadu klesly tržby obchodníků meziročně téměř o šest procent.
20.09.2023
ČÍST VÍCEJsou pro vás podzimní a zimní měsíce obdobím nachlazení, častých chřipek a zánětů dýchacích cest? Užíváte často léky, ale téměř bez žádného efektu? Příčinou může být oslabený imunitní systém, který nepracuje, jak je v tomto období potřeba. Jakými způsoby můžeme náš imunitní systém posílit? Sáhněte nejen po zdravější stravě, ale také po bylinkách a domácích sirupech.
20.09.2023
ČÍST VÍCEVyzkoušejte jednoduchý recept na šípkový džem krok za krokem.
19.09.2023
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena