Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Nejjednodušším způsobem, jak švestky uchovat na později, je jejich zamražení. Omyte, osušené a vypeckované švestky rozdělíme do sáčků v porcích podle potřeby. Až je v zimě vytáhneme třeba na koláč či knedlíky, necháme je jen lehce povolit, aby šly oddělit, poté ihned používáme.
Číst víceSklizená rajčata patří jen do misky či košíku, nikoli do ledničky. Ideální teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V chladném prostředí by rajčata ztratila svou charakteristickou chuť.
Číst víceNení nad domácí marmeládu! Žádná kupovaná varianta nenahradí to aroma a chuť! A přidáním koření nebo domácí pálenky dostane ještě vyšší level.
Zdraví
Až polovina Čechů trpí podle odborníků obezitou. Zažíváme doslova epidemii obezity. Pravdou je, že ještě nikdy v dějinách nemělo lidstvo tak snadný přístup k sacharidům a rozhodně jich nikdy nemělo tolik ve své stravě. Problémem jsou nejen jednoduché cukry, ale i karbohydráty ukryté zejména v přílohách. Nejrychlejší cestou, jak zhubnout, je tedy omezení sacharidů ve stravě. Nejsnadněji si nízkosacharidový jídelníček zajistíte vhodným dietním programem.
15.08.2022
ČÍST VÍCERisotto, které dnes vyzkoušíme, vaříme al dente, tedy na skus. S tím českým nemá nic společného, protože je kašovité, krémovité, ale výborné!
15.08.2022
ČÍST VÍCEKaždý den bezradně dumáte nad tím, jak uvařit rychle, levně a zároveň tak, aby se vašim strávníkům dělaly boule za ušima? Nemusí to být tak neřešitelný problém, pokud vaříte především ze sezónních surovin. Suroviny ze zahrádky ušetří vaši peněženku a v kombinaci s kouskem masa je můžete beze studu podávat od pondělí do neděle.
14.08.2022
ČÍST VÍCEČatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
13.08.2022
ČÍST VÍCEJak si ty nejlepší langoše připravit doma? Přece podle našeho FOTORECEPTU! Těsto ze zakysané smetany je bezkonkureční. K dochucení nesmí chybět česnek, kečup, tatarská omáčka a sýr.
13.08.2022
ČÍST VÍCELéto oproti ostatním obdobím v roce přináší čerstvou zeleninu a ovoce. V kuchyni to pak pro nás znamená, že měníme své zaběhlé stravovací návyky a zásobujeme tělo větším množstvím vitamínů.
13.08.2022
ČÍST VÍCEKdo z nás by se netěšil na letošní první maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?
12.08.2022
ČÍST VÍCEŠvestek jsou plné zahrádky. Pokud už nevíte co s nimi a hledáte recept na rychlý moučník, který je téměř bez práce, vyzkoušejte tuto perníkovou bábovku. Je jemná, nadýchaná a voňavá po koření i švestkách.
11.08.2022
ČÍST VÍCEZkuste oblíbené lasagne netradičně. S cuketou místo těstovin ve vegetariánské verzi vykouzlíte lehký a zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina.
11.08.2022
ČÍST VÍCEPřinesli jste si z procházky lesem plný košík hub? Byla by škoda nevyužít této sezóny a nepřipravit si z nich tolik oblíbenou smaženici. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty.
10.08.2022
ČÍST VÍCEStačí jen pár ingrediencí a rychlá večeře je na světě. Rajčata, cibule, bazalka - ideální kombinace. Pokud máte zeleninu z vlastní zahrádky, o to chutnější tento slaný koláč bude!
10.08.2022
ČÍST VÍCETaké milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
08.08.2022
ČÍST VÍCEO pojmu umami jste už určitě někdy slyšeli. Jedná se o tzv. "pátou chuť", tedy další chuť objevenou a uznanou až po čtyřech základních chutích, které známe, a které nám byly vštěpovány od dětství: slaná, sladká, kyselá a hořká.
07.08.2022
ČÍST VÍCEVdolky, pro někoho obyčejné, pro někoho nenahraditelné. Smažené kynuté pečivo z jemného těsta, které má uprostřed důlek a plní se marmeládou, povidly, tvarohem, zakysanou smetanou či šlehačkou, skvěle chutnají i s rozvařeným drobným ovocem. Netradičně se dají připravit také z bramborového těsta. Pojďme se podívat na 7 podařených receptů, které mají naši čtenáři nejraději.
07.08.2022
ČÍST VÍCEVyčerpali jste všechny recepty na úpravu rajčat na syrovo? A stále je úrody dost? Připravte si z nich úžasné domácí rajčatové pyré, které v kuchyni bez pochyb využijete.
07.08.2022
ČÍST VÍCEI z nevýrazné cukety si můžeme připravit luxusní chuťovku. Stačí ji dobře okořenit a zapéct s parmazánem. FOTORECEPT usnadní přípravu.
06.08.2022
ČÍST VÍCESezóna švestek je tady. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.
06.08.2022
ČÍST VÍCEDnes si připravíme skvělou rajčatovou galetku v křehké parmezánové krustě. Postup je velmi jednoduchý a výsledkem oslníte nejednu návštěvu.
05.08.2022
ČÍST VÍCECílem grilování ryb je tepelná úprava bez úniku šťávy a bez přepečení, roztrhání a spálení skvělého a zdravého rybího masa.
05.08.2022
ČÍST VÍCEŠvestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
04.08.2022
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena