Zajímavé články, kulinářské tipy a spousta inspirace pro vaše vaření i pečení.
Nevíte, co je foie gras nebo salsiccia? V našem slovníku se to dozvíte.
Osvědčené postupy, tajné fígle a triky našich babiček. Znáte už všechny?
Pokud plánujete jarní detox, sáhněte rozhodně po těchto potravinách: Skvěle vám poslouží řeřicha. citron, listová zelenina, zelí, celer, červená řepa, česnek, zázvor a artyčok.
Číst víceNádivka se na Velikonoce připravuje z několika typů mas nebo uzeného, do které se přidávají zelené bylinky, představující symbol jara. V nádivce by nikdy neměla chybět vajíčka, ale také něco zeleného. Nejčastěji se se používají mladé kopřivy, nať petrželky, medvědí česnek či bazalka.
Číst víceBarvení vajíček, pečení beránka, příprava velikonoční nádivky a zasloužená pomlázka – tak nějak vypadají Velikonoce možná i u vás. Zkuste se otestovat, jak dobře znáte právě tyto svátky.
Psychologie
Jídlo je třeba přestat vnímat jen jako palivo, je nutné si uvědomit, že složení stravy, kterou dlouhodobě přijímáme, má pro naše zdraví zcela zásadní význam. Jídlo obsahuje vitamíny, minerální a biologicky aktivní látky, které v našem těle plní celou řadu úkolů a jsou součástí důležitých procesů. Jak začít jíst opravdu plnohodnotně a zdravě?
22.03.2023
ČÍST VÍCEVelikonoce klepou na dveře a je na čase udělat si plán, co všechno by letos vlastně mělo být na stole. Pokud vám chybí inspirace, zkuste ji hledat mezi tradicemi našich sousedů. Některé vás překvapí svou obdobou našich velikonočních tradic, jiné naopak svou odlišností.
19.03.2023
ČÍST VÍCELáká vás vyrazit si v blízké době do přírody a užít si prvního sluníčka? Co takhle si zpříjemnit výlet i dokonale připraveným piknikem? Pár rad pro první piknikové pokusy.
19.03.2023
ČÍST VÍCENezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu brzy v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?
16.03.2023
ČÍST VÍCEVelikonoční půst měl v době našich předků liturgický význam, zároveň však moudře nabádal k pročištění těla po období hodování. Je a byla to doba, kdy se věřící připravovali na nejdůležitější svátky v roce. Velký půst začínal na Popeleční středu a končil o Bílé sobotě.
13.03.2023
ČÍST VÍCEBřezen se brzy překulí do své druhé poloviny a co nevidět se kolem nás začne probouzet jaro. Všichni bychom proto měli s prvním oteplením vyrazit do přírody, načerpat sílu a energii z prvních teplých slunečních paprsků a vstřebat tak do těla první doušky jarní vitality a energie.
13.03.2023
ČÍST VÍCEVelikonoce by se u nás samozřejmě nemohly obejít bez tradičních dobrot, jako je beránek, mazanec nebo boží milosti. Na českém velikonočním stole mají své pevné místo a recepty na ně se v rodinách předávají po celé generace. V posledních letech však přibývají nové zvyklosti a nové receptury. Hospodyňky pečou s dětmi stále rafinovanější sladkosti pro koledníky, objevují se sladkosti a cukroví podobné vánočnímu, jen v nových tvarech a s jarními motivy.
11.03.2023
ČÍST VÍCETenké palačinkové těsto můžeme naplnit a srolovat, seskládat do trojúhelníku, ale i do podoby psaníčka. Palačinky vždy chutnají báječně - se slanou i sladkou náplní.
11.03.2023
ČÍST VÍCEPři procházce přírodou můžete už brzy zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.
10.03.2023
ČÍST VÍCEMoučníků a sladkých dezertů není nikdy dost. Proto je zde další FOTORECEPT s podrobným návodem. Tentokrát si upečeme kakaovo-tvarohovou buchtu.
10.03.2023
ČÍST VÍCEChystáte se péct a saháte automaticky po bílé mouce, protože jinou ani doma nemáte? Pak si možná rádi přečtete něco málo o zdravějších druzích mouky a dáte tak svému příštímu domácímu pečení úplně jiný rozměr.
07.03.2023
ČÍST VÍCEAž se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku.
05.03.2023
ČÍST VÍCECeny potravin raketově rostou a možná si také často říkáte, kde by se ještě dalo ušetřit. Základem je volit suroviny, které jsou v danou chvíli sezónní a dostupné, ale také se snažit jídlo nevyhazovat a veškeré "zbytky" šikovně zužitkovat. Jak na to?
05.03.2023
ČÍST VÍCEDonuts nebo koblihy se dají udělat i pečené, a přesto jsou naprosto dokonalé! Koukněte se na jednoduchý trik, jak si koblihy s dírou udělat doma a jak je případně i naplnit.
05.03.2023
ČÍST VÍCEVelikonoce jsou jedny z našich nejkrásnějších svátků. Kromě pomlázek, kraslic a křesťanských oslav jsou Velikonoce hlavně oslavami příchodu jara. Podívejme se spolu, jak probíhaly velikonoční svátky v kuchyních našich babiček. Nejdříve se podíváme na jednotlivé dny a v příštím článku si přiblížíme tradiční jídla.
05.03.2023
ČÍST VÍCEDetoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
02.03.2023
ČÍST VÍCERecept na velmi jemnou pomazánku z ricotty s chutí česneku a čerstvé pažitky. Chutná jen tak s pečivem, na jednohubkách, ale užijeme ji také jako dip.
01.03.2023
ČÍST VÍCENemusíte být nutně vegetariánem, abyste do jídelníčku častěji vpustili zeleninu - pro silnější imunitu i dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví. Navíc při přípravě těchto hlavních chodů ušetříte, protože spotřebujete zbytky surovin z lednice i spíže, přitom nasytíte celou rodinu.
01.03.2023
ČÍST VÍCEBoží milosti jsou tradičním velikonočním cukrovím dob dávno minulých, hojně se peklo už v době masopustů. Je to velmi křehké a lahodné pečivo, úzce spjaté s příchodem jara. Na Moravě mu říkají fánky. Toto drobné cukroví smažíme v tuku a obalujeme v moučkovém cukru, nejčastěji má tvar čtverečků nebo obdélníčků s průřezy na vrchní straně, můžete je však připravit i do podoby kytiček, koleček nebo překládaných šátečků.
26.02.2023
ČÍST VÍCEVyzkoušejte jednoduchý recept s fantastickým výsledkem. Lehce pikantní chorizo těstoviny provoní a rajčatová omáčka s bazalkou vše spojí v dokonalou pochoutku.
26.02.2023
ČÍST VÍCEMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena