Zelná polévka vždycky zasytí a prohřeje zkřehlé tělo. Zelí, ať už čerstvé nebo kysané, drží teplo a dodává polévkám objem a sytivost. Pokud patříte mezi milovníky zelí a hledáte inspiraci, vybrali jsme pro vás pětici nejlepších receptů, které si rozhodně zamilujete.
Taky vás při vybírání receptů vždycky zaujmou ty hrnkové? Míru "hrnek" mají ji v oblibě nejen začátečníci, ale i zkušení kuchaři. Jak nejrychleji připravit těsto na koláč či buchtu? Když nemusíte vytahovat recept! Právě hrnky vám s tím pomůžou, dobře se totiž pamatují. Nakonec díky nim můžete zjistit, jaké poměry surovin fungují, a třeba se pustíte i do vlastních receptů!
Hlavně nevyhazujte přezrálé, měkké nebo hnědé banány. I když byste se do nich už nezakousli, je to právě jejich sladkost a měkkost, co z nich dělá ideální surovinu do těsta. Z banánů totiž upečete jeden z nejoblíbenějších světových moučníků – banánový chlebíček. Pusťte se s námi do toho!
Vepřová tlačenka s octem a cibulí platí za klasické české chuťovky. Může mít různé složení a chutí i spoustu podob. Tradičně se připravuje během zabijaček. Vy si ji však můžete připravit i sami doma ze surovin, které nakoupíte. Povíme vám, jak na to.
Jídla z jednoho hrnce jsou důkazem, že jednoduchost a dokonalá chuť můžou jít směle ruku v ruce. Ať už jde o vydatné guláše, voňavá kari nebo syté polévky, pokrmy připravené v jedné nádobě šetří čas, energii i nádobí. Pojďme si uvařit praktická jídla, kterými vždycky oslníte.
Když venku mrzne, prší nebo sněží, není nic lepšího, než se zahřát talířem polévky. Vydatná polévka je kulinářský poklad, který nejen zahřeje tělo, ale pohladí i duši. Mnohdy ani nepotřebujete recept. Jak si je připravit za pár korun a z čeho?
Bublající pití je něco mezi limonádou a elixírem mládí. Kombucha si stále získává srdce příznivců zdraví, i těch, co rádi experimentují. Připravte si doma nápoj, který tisíce let okouzluje chuťové pohárky. Možná vás nasměruje k novému způsobu vaření a životnímu stylu.
O novoroční čočce asi není třeba dlouho mluvit. Jí se tradičně proto, aby se nás v novém roce držely peníze. Vepřový rypáček nebo rovnou celé sele nám má zase přinést štěstí, ale i bohatství. Tradice, že by se na Nový rok měly jíst určité potraviny, sahá poměrně daleko. Po celém světě mají na nový rok svá jídla.
Čočková polévka je tradičním jídlem, který se v mnoha domácnostech připravuje na Nový rok. Podle lidových pověr symbolizuje čočka hojnost a štěstí, protože svým tvarem připomíná mince. Jak připravit výbornou klasickou čočkovou polévku a čím ji zahustit? Čtěte dál!
Křupavé krekry, tyčinky nebo italské tyčinky grissini jsou perfektním doplňkem k pivu i vínu. Chroupat je můžeme jen tak, hodí se ale i jako trvanlivé pečivo k sýrům, uzeninám a dipům. Domácí krekry a tyčky jsou navíc snadno přizpůsobitelné vašim možnostem i představám.
Vánoční svátky jsou obdobím hojnosti, kdy si dopřáváme milované smažené řízky, bramborový salát, sladkosti a řadu dalších lahůdek. Po sváteční hostině, která mnohdy trvá i několik dní, však může být žaludek přetížený a tělo unavené. Zpátky do rovnováhy nás pak může rychle vrátit buď půst, nebo odlehčený jídelníček. Jak podpořit trávení, aniž bychom museli obětovat chuťové zážitky?
Pomalu končí starý rok, brzy již budeme vyměňovat starý kalendář za nový. Budeme si zvykat na nový letopočet a těšit se, co nového další rok přinese. Než ale ten velký den D přijde, připomeňme si, jak připravit sváteční menu a jak se připravit na hosty, které jsme si pozvali.
Pomazánky jsou vděčné. Rychle je připravíme, báječně chutnají a hodí se jak k večeři, tak ke slavnostním příležitostem. Můžete s nimi oslavit, svátky, výročí, Vánoce i Silvestra. Vyzkoušejte naše recepty od klasické česnekové, přes vajíčkovou, rybí až po rajčatovou nebo z červené řepy.
Ať už připravujete smaženého kapra v trojobalu, pečeného kapra na bylinkách nebo tradičního kapra na černo, jeho jemné maso chutná skvěle. Správné porcování a marinování kapra promění kapří maso v gastronomický zážitek - nejen na Vánoce!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena