Také zbožňujete kombinaci čokolády, ořechů a ovoce? Pokud ano, vyzkoušejte náš oblíbený recept na marokánky s ovesnou moukou. Péct je můžete i tři týdny dopředu před Vánoci, jen je bedlivě hlídejte! Jsou velmi náchylné k mizení.
Jídlo jako dárek vždycky udělá radost! Jedlé dárky můžou být speciálně pro muže i pro ženy, slané nebo sladké, vtipné a nápadité. Obdarovaný vždycky něco na zub ocení, zvlášť, když jde o domácí nebo vlastnoruční dílo. Dárky k jídlu se hodí i pod vánoční stromeček. Nevíte, co k Vánocům? Vyhrňte rukávy a pojďte se inspirovat
Chcete na Vánoce zkusit i něco jiného než klasické pečené cukroví? Vyzkoušejte kandované pomeranče. Kombinace sladkých pomerančů a čokolády je bezkonkurenční. Uvidíte, že tohle cukroví zmizí jako první. S námi si ho můžete připravit krok za krokem.
Vánoční cukroví bez másla? Ano, jde to! Tradiční perníčky, kokosky či nepečené kuličky z ořechů a sušeného ovoce se bez něj zcela přirozeně objedou a chutnají skvěle. Objevte s námi cukroví, které je snadné, výborné a neudělá vám průvan v peněžence. Máslo tak můžeme ušetřit do náplní a křehkých máslových těst.
Plýtvání potravinami je diskutovaným problémem. Jedním ze způsobů, jak neplýtvat, je zužitkovat suroviny do puntíku. Při vaření a přípravě pokrmů vzniká odpad, který často končí v odpadkovém koši. V mnoha případech to tak ale vůbec nemusí být.
Milovaným tradičním jídlem z pekáčku potěšíte nejednoho českého strávníka. Těstoviny, uzené maso, vejce - to je léty ověřená kombinace chutí nejen v Česku. Připravte si s námi jednoduché a přesto luxusní fleky, receptů máme spoustu. Vyzkoušejte vybrané recepty na šunkofleky i s obměnami v podobě přidaných hub, slaniny či sýra.
Vánoce, koledy, cukroví – to všechno k sobě neodmyslitelně patří, samostatnou kapitolou je však pečení vánočních perníčků, a především jejich zdobení. Advent je teprve před námi, ale mnohé hospodyňky už svrbí ruce a nemohou se dočkat těchto svých každoročních radostí. Jste na tom podobně i vy?
Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších na světě. Může za to její jednoduchost a dokonalé suroviny. Mezi ně patří olivový olej, těstoviny, čerstvé bylinky, rajčata, sýry a víno. Těstoviny zaujímají velkou část povědomí o italské kuchyni, protože jsou jednoduché, nenáročné, rychle se připravují a fantasticky chutnají.
Moučníky, dezerty a cukroví často zdobíme nejrůznějšími polevami. Čokoládová patří bez pochyb mezi neoblíbenější. Čokoládová poleva totiž vystřelí každý sladký kousek o několik pater výš. Jak čokoládovou polevu připravit? Hlavní je nespoléhat na polotovary, které mají s čokoládou společné jen málo.
Ve spoustě českých rodin se každé ráno připravují snídaně a svačiny. Nejedna maminka jistě stojí před nelehkou otázkou, jestli rohlík nebo chléb, namaže svým milým máslem, či zda použije tolik propagovaný margarín. Dnes si tedy obě tyto potraviny porovnáme a přidáme i třetí variantu - směsný tuk.
Mezi stovkou nejlepších světových lahůdek za uplynulý rok, kterou vyhlásil web TasteAtlas, máme jeden národní poklad: česnečku. Ze slovenské kuchyně skórovaly hned dvě polévky - halušky a kapustnica. Za sebou nechaly oblíbené polévky jako jsou polský žurek nebo vietnamská pho. Zkrátka nepřišly ani halušky.
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření. Jedině tak dosáhne své síly a plné chuti, kterou potřebujeme, když je nám ouvej. Hodí se také do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to?
Když ceny másla atakují rekordy, zvažujeme, co a jak péct. Namažeme raději máslo na chleba, nebo z něj upečeme křehký koláč? Někdo raději omezí pečení, jiný možná hledá způsoby, jak upéct moučník bez másla. Dobrá zpráva je, že existuje řada receptů na buchty, moučníky a dezerty, které se bez něj obejdou. Bez použití průmyslově zpracovaných tuků.
Pomalu končí starý rok, brzy již budeme vyměňovat starý kalendář za nový. Budeme si zvykat na nový letopočet a těšit se nebo i obávat se nových událostí. Než ale ten velký den D přijde, připomeňme si, jak co nejlépe připravit sváteční menu a jak se co nejvhodněji připravit na naše hosty, které jsme si pozvali.
Vajíčka milujeme. S snídani, obědu i večeři. Jsou lahodná, sytá a tak variabilní! Ať už je smažíme nebo vaříme, v jejich úpravě vždycky hraje jednu z hlavních rolí čas. Jak dlouho vařit vejce naměkko a kolik času potřebují vejce natvrdo? Pojďme se podívat na základní pravidla.
Pohanka je tradiční plodina české kuchyně! Naučte se ji připravit na spoustu způsobů a uvidíte, že se váš jídelníček rozšíří o nové obzory. Připravte si třeba pohankovou kaši, pohankové placky nebo rizoto - jako Valaši.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena