Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
Podzimní sklizeň jablíček se nám blíží. Máme pro vás tipy, jak zpracovat úrodu tak, abyste z ní vytěžili co nejvíc. Poradíme se sklizní, zavařováním i sušením jablek. Také jsme pro vás vybrali spoustu osvědčených jablečných receptů, vždyť kdo by odolal vláčným koláčům a štrúdlům právě s jablky.
Ovocné náplně do buchet a koláčů? To není nic neobvyklého. Ale co takhle dýně, patison, červená řepa, cuketa nebo mrkev? Zeleninové náplně jsou výborné, navíc plné zdraví prospěšných látek. Vtip je v tom, že vaši hosté jen sotva poznají, co vlastně v buchtách je. Dezert s mrkví rozhodně po mrkvi nechutná a ani koláč s cuketou nemá zelenou barvu.
Švestky jsou oblíbeným ovocem pozdního léta. Sklízíme je v sadech i v zahradách, dají se pořídit i na trzích. Se švestkami můžete v kuchyni doslova kouzlit, jsou chutné, mají krásnou barvu a také široké uplatnění. Díky nim si připravíte lahodný moučník nebo zavařeninu a zároveň prospějete svému zdraví.
Jak jste na tom se znalostmi z oblasti gastronomie? Díky našemu kvízu odhalíte, zda vaše kuchyňské dovednosti jsou na úrovni profesionála, nebo naopak máte ve znalostech slabá místa. Pojďme se společně podívat na pár pojmů, které byste měli znát, pokud je vaření vaší oblíbenou činností.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena