Kupované lístkové (listové) těsto si většinou vybíráme chlazené nebo mražené, k dostání jsou i již připravené tenké pláty. Ale proč si život stále jenom ulehčovat? Zkuste si těsto připravit doma a poznejte ten rozdíl.
Budeme potřebovat 250 g másla (nebo tuku na pečení), 350 g hladké mouky nejvyšší kvality, 1 žloutek, 1 lžíci 4% octa (nebo 2 lžíce domácí citronové šťávy), 6 lžic vlažné vody a špetku soli, dále 1 vejce na potření.
Těsto vypracujeme v chladnu ze studených přísad (mimo vlažnou vodu) a studenýma rukama na hladké mramorové desce, na dřevěném drsném válu se nám může těsto lepit.
Jednu čtvrtinu prosáté mouky důkladně rukama zpracujeme s tukem do bochánku. Je-li tuk příliš tuhý, nakrájíme si ho na lístky a nejprve nožem a pak rukama jej prohněteme s moukou. Bochánek vložíme mezi dva hluboké talíře a uložíme do chladničky odpočinout - ztuhnout.
Ostatní mouku prosejeme na desku, uděláme do ní důlek a vlijeme tekutinu; vodu smíchanou s octem (citronovou šťávou) ve které jsme dobře rozmíchali žloutek i špetku soli. Tekutinu nejprve lehce zapracováváme širokým nožem, až se spojí a ztratí lepkavost, pak začneme těsto hníst rukama. Těsto důkladně prohněteme, až získáme hladké měkké těsto asi jako na tažený závin. Těsto uložíme do chladničky na 30 minut odpočinout.
Desku jemně posypeme moukou a závinové těsto vyválíme na plát o stranách asi 20 cm. Podsypovou mouku do těsta nezapracováváme, spíš ji peroutkou oprašujeme pryč. Tukový bochánek jemně dlaní upravíme, zplacatíme do čtverce o stranách asi 12 - 14 cm. Bochánek na koso položíme na vyválený plát a rohy přehneme přes bochánek jako bychom skládali obálku. Hrany těsta k sobě dobře spojíme, těsta otočíme "švy" k desce a rozválíme do obdélníku. Těsto vyválíme lehce, příliš netlačíme, aby nám tuková vrstva nikde neprotrhla vrstvu těsta závinového. Vyválený obdélník nejprve složíme po délce na třikrát a třikrát i po šířce. Těsto zabalíme do vlhké utěrky a uložíme do chladničky na hodinu odpočinout. Tuto část přípravy si můžeme udělat večer a pokračovat až ráno.
Po odpočinku těsto opět rozválíme do obdélníku a znovu třikrát do sebe na šířku a třikrát na délku složíme. Opět těsto uložíme do chladničky, tentokrát jen na 15 minut. Po tomto krátkém odpočinku je těsto připraveno k finálnímu vyválení.
Listové těsto lehce vyválíme na jemně pomoučněném vále na tenký plát, který použijeme třeba na závin, vykrájíme pruhy na trubičky či vykrajujeme jiné tvary. Povrch těsta před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se leskl. Pokud pečeme různé menší tvary (třeba tyčinky), jednotlivé kousky na plechu, který nikdy nemastíme, propícháme.
Listové těsto pečeme v troubě předehřáté na 200 - 225 °C, přičemž prvních 7 minut troubu nikdy neotvíráme. Pak snížíme teplotu asi na 175 °C a dopečeme. Drobnější tvary pečeme 10 - 15 minut, záviny asi 20 minut. Hotové pečivo je na povrchu suché, lehce zbarvené dozlatova.
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Jak na to: Příprava křehkého těsta
Pečení koláčů, dortů i cukroví se neobejde bez doslova vděčného křehkého těsta. Díky svým variacím se hodí opravdu na všechno a nejen v nouzi těsto použijeme i k přípravě slaného pečiva.