Pečení koláčů, dortů i cukroví se neobejde bez doslova vděčného křehkého těsta. Díky svým variacím se hodí opravdu na všechno a nejen v nouzi těsto použijeme i k přípravě slaného pečiva.
Křehké těsto se hodí téměř na všechno, proto se budeme podrobně věnovat jeho přípravě. Málokdo si dovede představit moučníky s náplněmi, slané koláče a jemné cukroví z jiného než právě z křehkého těsta.
Ingredience potřebné k vypracování křehkého těsta: 300g prosáté hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 1 vejce. Pro lepší spojení můžeme přidat trochu bílého jogurtu, smetany nebo polotučného mléka. Těsto bude ještě křehčí, když přimícháme pár špetek škrobové moučky.
Suroviny na těsto nejprve nasekáme velkým nožem na drobné kousky, až poté rychle zpracujeme studenýma rukama. Pracujeme rychle, protože dlouhým hnětením by mohlo dojít k tzv. spaření, kdy se máslo začne rozpouštět, těsto se pak lepí a trhá. Raději necháme v těstě sem tam malé kousky másla, než bychom těsto propracovávali příliš dlouho. Pokud se těsto lepí, vyválíme ho mezi 2 fóliemi, naopak nikdy nepřidáváme mouku, těsto by pak ztratilo svou křehkost. Vytvoříme bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout asi 1 - 2 hodiny v lednici.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále, na váleček přitom příliš netlačíme. Rozvalujeme současně všemi směry. Z křehkého těsta tvoříme celé pláty, kterými vyložíme formy na koláč nebo plechy k pečení, vykládáme jím formičky nebo vykrajujeme nejrůznější tvary. Formy většinou není třeba vymazávat, těsto bývá dost tučné.
Moučníky z křehkého těsta zpravidla pečeme v mírně vyhřáté troubě a podle velikosti (cukroví, koláče...) 15 - 30 minut, během pečení křehké těsto často kontrolujeme a sledujeme zbarvení na povrchu, aby se nám nepěkně seshora nepřichytilo.
Základní těsto, které vypracováváme na sladké moučníky či cukroví můžeme dochutit trochou čerstvé či sušené citronové nebo pomerančové kůry, vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
1/3 mouky nahradíme strouhanými oříšky (vlašské, lískové, makadamové, pekanové) nebo oloupanými a namletými mandlemi.
1/3 mouky jednoduše nahradíme strouhaným kokosem.
K ingrediencím přimícháme až 3 lžíce práškového kakaa nebo až 2 lžíce kvalitní instantní kávy.
Těsto zpracováváme se sladkým kořením - mletou skořicí, čerstvě mletým kardamonem, hřebíčkem, koriandrem apod. Pro přípravu slaného těsta můžeme vmíchat třeba čerstvě nasekané bylinky - bazalku, tymián, oregano nebo směsi koření.
Těsto připravíme podle základní receptu a po odležení odkrajujeme kousky, kterými vyložíme formičky. Dno propícháme vidličkou a upečeme. Košíčky vyklopíme a plníme krémy, našlehanou smetanou, čerstvým nebo kompotovaným ovocem apod. Pro lesk potřeme naplněné košíčky trochou rozpuštěné želatiny nebo rozpuštěným světlým džemem.
Recept na úžasně křehké madlenky krok za krokem
Madlenky jsou typickým francouzským sladkým pečivem. Původně se do receptu přidává levandulový med, ale i bez něj se zaručeně podaří. Jsou jemné a křehké.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Vánoční videorecept: Křehké vanilkové rohlíčky podle šéfcukrářky Lindy Vláskové
Další videorecept, který si nesmíte nechat ujít! Upéct vanilkové rohlíčky krok za krokem jen z pěti surovin vás naučí šéfcukrářka Linda Vlásková. A nechybí ani zaručený tip, jak to udělat, aby byly opravdu křehké.