Slovník pojmů

Nejnovější pojmy

riboflavin

riboflavin

Riboflavin (vitamín B2, vitamín G, ovoflavin, laktoflavin) je žluté až oranžově žluté přírodní barvivo slabě rozpustné ve vodě. Patří mezi flaviny. Fluoreskuje, je odolný vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla.

Číst více
Kapsaicin

Kapsaicin

Rostlinný alkaloid obsažený v paprikách, který je zodpovědný za pálivou chuť papriček. Capsaicin, nebo také Kapsaicin, vyvolává pocit pálení v každé tkáni se kterou přijde do styku. Nejen u člověka, ale u většiny savců vyvolává pocit pálení a podráždění. Je rozpustný v alkoholu a tucích.

Číst více
Tempeh

Tempeh

Podobně jako tofu je tempeh vyráběn ze sójových bobů, ale technologicky odlišným způsobem, kterým získává jiné nutriční složení a strukturu. Uvařené sójové boby se během fermentace za pomocí kultur Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae promění ve hmotu tvrdé konzistence a bílé barvy. Vzniklá ušlechtilá plíseň zaručuje vysoký obsah vitamínu B12. Procesem fermentace získá dále tempeh velký podíl proteinů, vlákniny, vitamínů a jeho typické intenzivní aroma. Tempeh původně pochází z ostrova Jáva, a proto bývá často nazýván Javanéské maso. Zdejší kuchyně si ho cení jako chutný zdroj proteinů a používá ho k přípravě řady pokrmů. Pro jeho výživnou hodnotu je oblíben ve vegetariánské kuchyni, kde bývá často využit jako náhrada masa. Foto: FotoosVanRobin - Flickr.com

Číst více
chia semínka

chia semínka

Tradiční potravina Aztéků, která je skvělým zdrojem energie, nenasycených mastných kyselin omega 3 a také vápníku. Semínka chia mají hydrofilní schopnosti a průběžně dodávají tělu tekutiny. Při fyzické i psychické námaze jsou chia semena výživově hodnotným doplňkem stravy.

Číst více
ucha

ucha

Stará ruská rybí polévka.

Číst více
výpek

výpek

Z pečeného masa vypečená šťáva s tukem.

Číst více
žinčica

žinčica

žinčica je meziprodukt při výrobě brynzy, tradiční slovenský nápoj z ovčího mléka podobný kefíru. Údajně nejlepší druh žinčice je urda, která je hustší než klasická slaná nebo kyselá žinčica. Přinejmenším v létě je příjemným osvěžujícím nápojem. K autentickému zážitku návštěvy salaše patří pití žinčice z typických pastýřských črpáků. Žinčica je velmi bohatá co do počtu druhů mikroorganismů, kterých obsahuje dodnes známých až 1 700. V jednom gramu produktu jich lze nalézt až 1 miliardu

Číst více
salsa

salsa

Pikantní hustá jihoamerická omáčka z rajčat, cibule, chilli. Podává se k tortillám.

Číst více
sangrie

sangrie

Chlazený nápoj připravený ze směsi ovocného vína a kostek melounu nebo jiného ovoce.

Číst více
sarma

sarma

Bulharské národní jídlo. Jsou to plněné závitky z vínových nebo kapustových listů.

Číst více