Vaření.czTipy & triky

Tipy a triky

Vyhledávání v tipech...
Jak skládáme burger?

Sýr pokládáme na maso, aby se rozpustil. Karamelizovanou cibulku dáváme pod nebo na teplý komponent, bude chutnat lépe než za studena. Ostatní skládání surovin je na nás, ale vždy se snažíme, aby po sobě suroviny neklouzaly a byly naskládány a proloženy hezky barevně. Nezapomeneme na špejli vprostřed, ta není na ozdobu, ale drží všechny komponenty pohromadě (i po zakousnutí).

Číst více
Zdrcnutý krém z mascarpone

Pokud se nám podaří zdrcnout krém z mascarpone, pomůže nahřátí nad parou, kdy je krém poté třeba dlouho šlehat, než se spojí a bude opětovně hladký.

Číst více
Loupání chřestu

Bílý chřest loupeme celý až po hlavičku. U zeleného chřestu je čištění jednodušší, stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze pokud je o něco tlustší, oloupeme spodní konce.

Číst více
Jak rychle zbavit jahody stopky a bílého středu

Postačí nám obyčejné širší brčko (co nejpevnější). Do jedné ruky vezmeme jahodu a do druhé brčko. Brčko vpíchneme do přesného protipólu stopky a pokračujeme rovně směrem ke stopce, až ji brčko povystrčí. To jen jednoduše uchopíme a vyjmeme i s vykrojeným středem.

Číst více
Skladování jahod

Když si domů přineseme jahody, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním. Jahody totiž dovedou nasát spoustu vlhkosti, to znamená, že pokud si je umyjeme déle před dalším užitím, zkazí se mnohem rychleji.

Číst více
Pečivo do velikonoční nádivky

Nepostradatelnou součástí velikonoční nádivky je pečivo, které se v dřívějších dobách nahrazovalo svařeným mlékem s krupicí. Do nádivky lze použít rohlíky, housky i toastový chléb. Pečivo by mělo být vždy 1 - 2 dny staré, abychom se vyhnuli situaci, že se z něj po zalití mlékem stane blátivá kaše.

Číst více
Pečení beránka tak, aby šel dobře vyklopit

Vyplatí se dodržet tyto zásady - formu důkladně vymazat, vysypat, péct spíše pomalu při střední teplotě jako jiná třená těsta. Pokud je forma na beránka jednodílná, naplníme ji do ¾ objemu těstem. Pokud máme formu dvoudílnou, nalijeme těsto až po okraj spodní formy a potom přiložíme vrchní díl. Po upečení formu s beránkem vyndáme z trouby a na její na vršek položíme na 2 minuty utěrku namočenou ve studené vodě. Pak odklopíme vrchní díl a necháme beránka vychladnout ve spodním dílu cca 15 minut. Při dodržení těchto zásad by měl jít beránek bez problémů celý vyklopit.

Číst více
Zkuste pažitkový vinaigrette

Klasická salátová zálivka připravená z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Zkuste přidat najemno nasekanou pažitku, která se k jarním salátům skvěle hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek, třeba i ten medvědí.

Číst více
Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.

Číst více
Jak péct nové brambory

Nové brambory můžeme jednoduše upéct ve slupce. Stačí je omýt, pokapat olejem a promíchat s kořením, solí, nasekanými bylinkami, česnekem ve slupce či s cibulí nakrájenou na měsíčky. Takto připravené brambory dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme doměkka.

Číst více
Potraviny, které vám pomohou při detoxikaci

Pokud plánujete jarní detox, sáhněte rozhodně po těchto potravinách: Skvěle vám poslouží řeřicha. citron, listová zelenina, zelí, celer, červená řepa, česnek, zázvor a artyčok.

Číst více
Rum do koblížků

Když do těsta na koblížky přidáme trochu rumu, nebudou po smažení tolik nasáté tukem.

Číst více
Co s přezrálými banány?

Pokud máme nadbytek zralých banánů, není nic jednoduššího, než z nich připravit ještě nějakou tu dobrotu. Skvěle poslouží rozmixované s mlékem či jogurtem. Banány užijeme i při pečení - můžeme z nich upéct bábovku, přimíchat nakrájené na kousky do klasického perníku nebo muffinů, upéct banánový chlebíček.

Číst více
Koblihy naslano

Koblihy k masopustu samozřejmě patří, ale zkoušeli jste jejich slanou variantu? Zkuste je připravit třeba s trhaným vepřovým masem nebo šlehaným kozím sýrem.

Číst více
Pálení úst po chilli

U popálených úst po pozření většího množství chilli hlt vody situaci ještě zhorší. Raději žvýkejte kus chleba, zkuste pojídat jogurt nebo vypít sklenici mléka.

Číst více
Vychytaná bramborová kaše

Bramborovou kaši připravujeme za tepla, kdy nejdříve ještě na teplém sporáku zašleháme do brambor máslo. Až poté přiléváme horké mléko nebo smetanu. Na šlehání používáme ideálně metličku, nikdy ne tyčový mixér!

Číst více
Pravidla pro přípravu poke bowl

Jak připravit perfektní poke bowl? Nikdy neopomeňte marinádu, do které se nakládá maso (kvalitní čerstvá ryba), jedná se o sójovou omáčku, sezamový olej, zelenou cibulku a také rýžové víno. Marinádu můžeme dále dochutit dle vlastní chuti. Poke bowl je vždy jídlo barevné, které je složeno z čerstvých ingrediencí (ovoce, zelenina, bylinky, klíčky).

Číst více
Orestování rýže před vařením

Rýži před vařením orestujeme na troše tuku, poté zalijeme vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody či vývaru) a přivedeme k varu. Poté promícháme a vložíme takto do předehřáté trouby. Rýži "pečeme" asi 25 minut, vyjmeme a máme hotovo. Takto připravená rýže je zcela bezkonkurenční.

Číst více
Jak podávat kimchi?

Jak zelnou pochoutku, korejský salát kimchi, využijeme? Běžně se podává od snídaní až po večeře jako příloha, ale hodí se také do spousty asijských jídel, k rýži, nudlím i do polévek.

Číst více
Jak na kynutí těsta

Těsto vykyne i při běžné pokojové teplotě, bude mu to však trvat déle. Jestliže chcete urychlit dobu kynutí, umístěte těsto do peřin, na topení nebo k teplé troubě. Do hodiny až dvou by těsto mělo získat dvojnásobný objem.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena