Květenství bezu z keřů odstřihujeme vždy nůžkami a s opatrností, aby z kvítků opadalo co nejméně cenného pylu.
Číst vícePokud při přípravě salátu (třeba řeckého) rozpálíte gril, rozhodně neuděláte chybu, naopak, salát povýšíte. Na gril můžete hodit rajčátka, papriku, ale klidně i sýr, stačí feta sýr vyměnit třeba za halloumi. Hned tak se nerozteče a můžete počítat se zlatavou krustou. Opéct na grilu můžete samozřejmě i pečivo, které k salátu budete podávat.
Číst víceJahody jsou velmi křehké na trvanlivost. Nádobu, ve které budete jahody skladovat, se vyplatí vyložit papírovými utěrkami. Ty absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání tomu, aby jahody velmi brzy začaly plesnivět.
Číst víceRebarbora je bohatá na kyselinu šťavelovou, jak ale zmírnit její účinky? Pomůže sklenice mléka.
Číst vícePokud chcete jíst baby špenát bez tepelné úpravy, jediná šance, jak si jej za syrova užít, je dát ho do salátu. Ovšem doplňkově, listy jsou nevýrazné a málo křupavé, spíše dělají objem. Proto je dobré ho vždy doplnit i jinými salátovými druhy.
Číst víceVíce přerostlé ředkvičky nabírají na své palčivosti a chuti to příliš neprospívá. Ale jak se toho zbavit? Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pomáhá také ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a nechat je tak pár hodin. Stejně dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava.
Číst víceTento den přímo vybízí k jarním zeleným pokrmům. Kdo chce zůstat zdravý, měl by sníst něco zeleného. Tento den si dopřejte špenát, medvědí česnek, hrášek, ale i listy pampelišek a prvních kopřiv.
Číst víceMedvědí česnek má obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Pro představu - například jablko má ve stejném množství jen 4 mg vitamínu C.
Číst víceNádivka se na Velikonoce připravuje z několika typů mas nebo uzeného, do které se přidávají zelené bylinky, představující symbol jara. V nádivce by nikdy neměla chybět vajíčka, ale také něco zeleného. Nejčastěji se se používají mladé kopřivy, nať petrželky, medvědí česnek či bazalka.
Číst víceStrouhaný kořen křenu selského ihned po nastrouhání pokapeme citronovou šťávou, aby si uchoval světlou barvu a ostrost.
Číst víceKorpus po upečení necháme vždy ještě pár minut ve formě, aby si udržel tvar a chladl postupně. Po vyjmutí z formy necháme korpus vychladnout nejlépe na mřížce, zabráníme tak tomu, aby se "zpotil".
Číst víceChlebíčky a jednohubky nejlépe uchováme do druhého dne, když je v lednici přikryjeme čistou navlhčenou utěrkou.
Číst vícePři přípravě bílkové polevy na perníčky se doporučuje opět vsadit na léty prověřenou tradici našich babiček - ruční šlehání. Příliš vzduchových bublin v polevě, které by vznikly právě díky šlehači, by mohlo způsobit pozdější drolení. Styk s kovem může také zapříčinit nežádoucí změnu barvy či konzistence polevy.
Číst víceVaříme-li vegansky, často tápeme nad tím, čím takovou omáčku či polévku zahustit, aniž bychom použili mouku. Skvěle se hodí najemno nastrouhaný brambor, bramborové vločky, cizrnová či jiná luštěninová mouka, v horším případě bramborový škrob.
Číst víceAbychom neporušili chuť a vůni jablek, nikdy je neskladujeme s kořenovou zeleninou a bramborami - jablka rychle nasávají pachy z okolí a také by se začala rychleji kazit.
Číst vícePři strouhání čerstvého zázvoru nám vzniká také výborná zázvorová šťáva. Tu můžeme užít k dochucení dresinků, omáček apod. Dodá jim jemnou štiplavost a šmrnc.
Číst víceDůležité je, vybrat správný typ hub k nakládání, aby se z nich po naložení nestali "slimáci". Nejlepšími houbami na nakládání jsou pravé hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky, ryzce a houbový mix.
Číst víceZeleninový prach je skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů. A jak si jej doma připravit? Oloupané slupky oprané zeleniny usušíme na velmi teplém místě, případně v sušičce na 52 °C. Proschlé slupky rozmixujeme na jemný prach. Skladujeme v sáčku či dobře uzavíratelné nádobě, jen tak si uchová barvu, chuť i vůni.
Číst víceZ masa na guláš je ideální kližka, protože má vysoký obsah kolagenu, takže je ve výsledku po uvaření měkká a šťavnatá. Dobrý guláš se dá uvařit i z prorostlé plece.
Číst víceCeler je nezaměnitelnou přísadou do všech salátů (za syrova či povařeý), jako příloha k masu, k ochucení polévek, vývarů a omáček. Výborně chutnají domácí celerové chipsy a hranolky, může se také nakládat ve sladkokyselém nálevu.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena