Když si domů přineseme jahody, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním. Jahody totiž dovedou nasát spoustu vlhkosti, to znamená, že pokud si je umyjeme déle před dalším užitím, zkazí se mnohem rychleji.
Číst víceNepostradatelnou součástí velikonoční nádivky je pečivo, které se v dřívějších dobách nahrazovalo svařeným mlékem s krupicí. Do nádivky lze použít rohlíky, housky i toastový chléb. Pečivo by mělo být vždy 1 - 2 dny staré, abychom se vyhnuli situaci, že se z něj po zalití mlékem stane blátivá kaše.
Číst víceVyplatí se dodržet tyto zásady - formu důkladně vymazat, vysypat, péct spíše pomalu při střední teplotě jako jiná třená těsta. Pokud je forma na beránka jednodílná, naplníme ji do ¾ objemu těstem. Pokud máme formu dvoudílnou, nalijeme těsto až po okraj spodní formy a potom přiložíme vrchní díl. Po upečení formu s beránkem vyndáme z trouby a na její na vršek položíme na 2 minuty utěrku namočenou ve studené vodě. Pak odklopíme vrchní díl a necháme beránka vychladnout ve spodním dílu cca 15 minut. Při dodržení těchto zásad by měl jít beránek bez problémů celý vyklopit.
Číst víceKlasická salátová zálivka připravená z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Zkuste přidat najemno nasekanou pažitku, která se k jarním salátům skvěle hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek, třeba i ten medvědí.
Číst víceMedvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.
Číst víceNové brambory můžeme jednoduše upéct ve slupce. Stačí je omýt, pokapat olejem a promíchat s kořením, solí, nasekanými bylinkami, česnekem ve slupce či s cibulí nakrájenou na měsíčky. Takto připravené brambory dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme doměkka.
Číst vícePokud plánujete jarní detox, sáhněte rozhodně po těchto potravinách: Skvěle vám poslouží řeřicha. citron, listová zelenina, zelí, celer, červená řepa, česnek, zázvor a artyčok.
Číst víceKdyž do těsta na koblížky přidáme trochu rumu, nebudou po smažení tolik nasáté tukem.
Číst vícePokud máme nadbytek zralých banánů, není nic jednoduššího, než z nich připravit ještě nějakou tu dobrotu. Skvěle poslouží rozmixované s mlékem či jogurtem. Banány užijeme i při pečení - můžeme z nich upéct bábovku, přimíchat nakrájené na kousky do klasického perníku nebo muffinů, upéct banánový chlebíček.
Číst víceKoblihy k masopustu samozřejmě patří, ale zkoušeli jste jejich slanou variantu? Zkuste je připravit třeba s trhaným vepřovým masem nebo šlehaným kozím sýrem.
Číst víceU popálených úst po pozření většího množství chilli hlt vody situaci ještě zhorší. Raději žvýkejte kus chleba, zkuste pojídat jogurt nebo vypít sklenici mléka.
Číst víceBramborovou kaši připravujeme za tepla, kdy nejdříve ještě na teplém sporáku zašleháme do brambor máslo. Až poté přiléváme horké mléko nebo smetanu. Na šlehání používáme ideálně metličku, nikdy ne tyčový mixér!
Číst víceJak připravit perfektní poke bowl? Nikdy neopomeňte marinádu, do které se nakládá maso (kvalitní čerstvá ryba), jedná se o sójovou omáčku, sezamový olej, zelenou cibulku a také rýžové víno. Marinádu můžeme dále dochutit dle vlastní chuti. Poke bowl je vždy jídlo barevné, které je složeno z čerstvých ingrediencí (ovoce, zelenina, bylinky, klíčky).
Číst víceRýži před vařením orestujeme na troše tuku, poté zalijeme vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody či vývaru) a přivedeme k varu. Poté promícháme a vložíme takto do předehřáté trouby. Rýži "pečeme" asi 25 minut, vyjmeme a máme hotovo. Takto připravená rýže je zcela bezkonkurenční.
Číst víceJak zelnou pochoutku, korejský salát kimchi, využijeme? Běžně se podává od snídaní až po večeře jako příloha, ale hodí se také do spousty asijských jídel, k rýži, nudlím i do polévek.
Číst víceTěsto vykyne i při běžné pokojové teplotě, bude mu to však trvat déle. Jestliže chcete urychlit dobu kynutí, umístěte těsto do peřin, na topení nebo k teplé troubě. Do hodiny až dvou by těsto mělo získat dvojnásobný objem.
Číst víceBrambory na knedlíky vaříme ve slupce den dopředu a loupeme je až den následující, aby brambory neosychaly. S těstem pracujeme rychle, aby neřídlo a my nemuseli přidávat více mouky.
Číst víceMajonézu do bramborového salátu můžeme nastavit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Salát bude o něco dietnější a pro naše tělo stravitelnější.
Číst víceKynutou vánočku nechte až 4x nakynout. Vyplatí se dodržet cyklus: Hnětat, kynout, hnětat, kynout...to zopakujte vždy po jedné hodině. Vánočka bude opravdu luxusní!
Číst víceLepí se vám linecké těsto? Důležité je, abyste nepřidávali neustále mouku, pak vznikne zcela jiné těsto. V případě, že se linecké těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice, poté se s ním bude pracovat mnohem lépe.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena