Tipy a triky

Špikování slaninou

Špikování masa půjde mnohem lépe, když slaninu dáme před samotnou přípravou na chvíli do mrazáku.

Číst více
Pečení divočáka

Pečeme-li maso divočáka, neodřezáváme z masa sádlo, maso by bylo po upečení suché.

Číst více
Jak zachránit vysušené maso?

Ještě teplé maso, které se nám podařilo vysušit, přelijeme ještě zatepla teplou omáčkou z masa nebo vývarem. Maso necháme v tekutině zchladnout a odležet pár hodin (klidně přes noc).

Číst více
Jak zjemnit domácí ovocnou zmrzlinu?

Ovocná zmrzlina bude mít krémovější konzistenci, když k ní přimícháme lžíci kokosového oleje.

Číst více
Jak se zbavit červů v třešních?

Třešně dáme na cca 2 až 3 hodiny do osolené nebo octové vody. Pokud červi v třešních jsou, tak vyplavou. Poté třešně stačí omýt.

Číst více
Zavařování v myčce

Zavařování v myčce ušetří spoustu práce. Ideálně zvolíme program s co nejvyšším stupněm teploty vody, ale stačí i kolem 60 stupňů. Ovoce nebo zeleninu vložíme do sklenic a zalijeme studeným lákem. Sklenice naskládáme do myčky víčky nahoru, aby byl mezi sklenicemi dostatečný prostor. Poté už jen zapneme na nejdelší program a nejvyšší teplotu.

Číst více
Jahody vydrží dlouho čerstvé

Jahody vydrží déle krásné a čerstvé, pokud je omyjeme v octové vodě (1 díl octa na 10 dílů vody). Pak jahody opatrně osušíme. Takto "ošetřené" jahody by měly vydržet čerstvé až 2 týdny.

Číst více
Která zelenina se hodí na gril?

Na českých grilech patří mezi ty nejoblíbenější rajčata, žampiony, lilek, papriky, cukety a kukuřice. Ovšem na rošt se hodí také cibule, brambory batáty, fazolové lusky, celer, mladá mrkev či chřest.

Číst více
Rebarbora v kombinaci s hlíníkem - pozor na nebezpečí

Reveň neboli rebarbora se nesmí setkat s hliníkem (plech, kastrol, hrnec či forma na pečení) Hliník totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, která je hojně v rebarboře obsažená, vytváří nebezpečné látky pro náš organismus.

Číst více
Jak si pochutnat na chřestu

Čerstvý chřest je nejchutnější, nejsladší a nejšťavnatější v den sklizně, poté už postupně uvadá a dřevnatí. Čím dříve od sklizně ho zpracujeme, tím více si pochutnáme.

Číst více
Když kynuté těsto praská

Co je příčinou popraskaného kynutého těsta při pečení? Buďto těsto málo nakynulo, popřípadě jsme jej pekli na příliš vysokou teplotu.

Číst více
Lepí se vám linecké těsto?

Důležité je, abychom do těsta neustále nepřidávali mouku. Pokud se linecké těsto lepí, dáme ho na chvíli do lednice vychladit, bude se s ním pracovat lépe.

Číst více
Nákup a skladování jarní cibulky

Jarní cibulku skladujeme nejlépe v chladu a temnu, díky světlu může přijít o cenné vitamíny. V lednici vydrží týden i více, ovšem nezapomeneme průběžně otrhávat oschlé části.

Číst více
Jak skladovat ředkvičky

Ředkvičky si zachovají svou čerstvost díky správnému skladování. Nejlepším způsobem je tento: Ředkvičky zbavíme listů a kořínků, uložíme je do uzavíratelné sklenice a vložíme k nim navlhčený ubrousek.

Číst více
Správně usmažená kobliha

Je to jednoduché - správně usmažená kobliha má ve středu světlý proužek a je nadýchaná. Samozřejmě se takto podaří jen v případě, že bylo těsto dobře vykynuté. Při smažení do koblih nikdy nepícháme!

Číst více
Koblihy - jak je smažit?

Nejdůležitější při smažení koblih je správně zvolený tuk. Naše babičky smažily koblihy na sádle. Pokud sáhneme po oleji, volíme takový, který nemá výraznou vůni, hlavně se vyhneme oleji olivovému.

Číst více
Zelená kytice jako dárek na sv. Valentýna

Pokud váš partner či partnerka miluje vaření, zkuste zvolit trochu netradiční valentýnský dárek - zelenou kytici. Lze použít celer, petržel, mrkev, libeček, rozmarýn a jiné bylinky. Natě lze svázat i do tvaru srdce. Jen se předem ujistěte, že zrovna váš partner tuto kytici ocení a vezme ji s humorem :-)

Číst více
Polévka na sv. Valentýna

I s láskou uvařená krémová polévka může být na valentýnském menu. A jak ji šikovně ozdobit? Zkuste připravit krutonky ve tvaru srdíček (pomohou nám klasická vánoční vykrajovátka) a srdíčko lze vytvořit i pomocí zakysané smetany.

Číst více
Vylepšená vanilková omáčka

Vanilková omáčka se často používá k přelévání moučníků či kynutých buchtiček. Ještě lépe bude chutnat, pokud do ještě horké omáčky přimícháme trochu nastrouhaného marcipánu.

Číst více
Loupání vařené červené řepy

Červenou řepu nejlépe oloupeme ihned po uvaření, pokud je ještě horká. Stačí ji držet v ruce pomocí utěrky či chňapky a oloupat stejně jako ve slupce vařené brambory.

Číst více