Jak poznat kvalitní javorový sirup

U javorového sirupu platí - čím je světlejší, tím je kvalitnější a jemnější. Berme to při koupi na zřetel.

Číst více
Rýžový sirup místo cukru

Cukr lze nahradit třeba rýžovým sirupem. Chutná trochu po karamelu, ale je o něco méně sladký než med. Koupíme ho v prodejnách se zdravou výživou.

Číst více
Vaření zeleniny

Abychom v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, krájíme ji na větší kusy. To platí při jakékoli tepelné úpravě - dušení, vaření, do polévek apod.

Číst více
Čištění kojenecké láhve

Kojenecká láhev se jen obtížně čistí a má tendenci snadno zhnědnout. Pomůžeme si, když do láhve nalijeme horkou vodu a přisypeme balíček jedlé sody. Směs protřepeme a necháme 30 minut působit. Pak už jen kojeneckou láhev vymyjeme horkou vodou, bude jako nová.

Číst více
Nepopraskané párky

Párky nepopraskají, když je před samotným vařením polijeme horkou vodou či mlékem.

Číst více
Spálený jazyk a první pomoc

Spálili jste si při ochutnávání jídla jazyk? Zkuste ho posypat špetkou cukru, dobře účinkuje i kostka ledu, studený jogurt nebo med. Bolest by měla povolit.

Číst více
Marmelády a kompoty - čistota je základ

Před přípravou zavařenin a marmelád je nutné nejen vymýt sklenice a víčka, ale mít důkladně čisté i ostatní pomůcky, ať už se jedná o hrnec, naběračku, lžíce apod. Zabráníme tím zbytečné kontaminaci a rychlé zkáze.

Číst více
Při přípravě marmelád neochutnáváme

Mezi nejčastější chyby při přípravě marmelád patří ochutnávání. Při zkoušení je potřeba vždy použít opravdu čistou a suchou lžičku, jinak bychom mohli snadno způsobit kvašení a tvorbu plísně.

Číst více
Jak na zcukernatělý med

Když nám med zcukernatí, stačí vložit sklenici s medem do hrnce s vodou, která by měla dosahovat do poloviny sklenice. Voda by neměla přesáhnout 60 °C , abychom nepřišli o cenné látky. Poté vypneme sporák a necháme med ve vodě dojít a rozpustit.

Číst více
Ovoce napadené plísní

Pokud na ovoci objevíme plíseň, nestačí plíseň jen odkrojit, plíseň je již v celém plodu a je třeba ho vyhodit. To platí pro konzumaci v syrovém stavu, ale také pro ovoce, které připravujeme k dalšímu použití (zavařování, marmelády).

Číst více
Švestková šťáva na zácpu

Trápí vás zácpa? Zkuste jednoduchý recept na přírodní projímadlo ze švestkové šťávy. Stačí smíchat 2 dl švestkové šťávy s 2 dl vlažné vody a tímto nápojem večer zapijeme 1 lžíci lněných semínek.

Číst více
Sražený krém do cukroví

Pokud se nám krém určený k plnění srazí, můžeme jej zkusit napravit tak, že ho znovu řádně vyšleháme, případně za stálého míchání lehce nahřejeme nad párou.

Číst více
Rychlé zpracování křehkého těsta

Připravujeme-li křehké těsto, je velmi důležité jej rychle zpracovat. Při zdlouhavém hnětení nám totiž těsto řídne a následně se s ním špatně pracuje, a to díky vysokému obsahu tuku.

Číst více
Doba vaření jíšky

Správnou a dokonale krémovitou konzistenci získá jíška po dobrém provaření, což je minimálně 20 minut.

Číst více
Aby jíška nezhrudkovatěla

Aby mouka při přípravě jíšky netvořila hrudky, přidáme k ní před přiléváním vody trochu soli.

Číst více
Uchování hub v mrazáku

Houby zmrazujeme vždy zcela čerstvé, dobře očištěné, nakrájené a 5 minut povařené. Povařené houby scedíme, necháme okapat a rozložíme na plochu, aby oschly, až poté je klademe do sáčků či krabiček a vložíme do mrazáku.

Číst více
Trvanlivost zavařenin

Trvanlivost zavařenin je minimálně jeden rok. Zavařeniny, do kterých přidáváme koření, bylinky, oříšky apod. se už snižuje na 6 měsíců. Zavařeniny bychom měli uchovávat na temném a chladném místě, po otevření v lednici.

Číst více
Sbírání pěny při přípravě džemu

Přírodní pěna, která může vznikat při vaření džemu, není žádoucí, je vždy lepší ji sesbírat. Pěna může díky bublinkám vzduchu poškodit vzhled a trvanlivost ovocné zavařeniny.

Číst více
Maso před grilováním nenaklepáváme

Maso, které se chystáme grilovat, raději nenaklepáváme. Narušili bychom tím svalová vlákna, šťáva by tak z masa rychle vytekla a maso by bylo příliš tuhé.

Číst více
Grilování masa a příprava

Maso před grilováním vyjmeme včas z lednice a přikryjeme látkovou či papírovou utěrkou, ideálně 4 - 5 hodin před zpracováním.

Číst více