Vaření.czTipy & triky

Tipy a triky

Vyhledávání v tipech...
Rebarbora v kombinaci s hlíníkem - pozor na nebezpečí

Reveň neboli rebarbora se nesmí setkat s hliníkem (plech, kastrol, hrnec či forma na pečení) Hliník totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, která je hojně v rebarboře obsažená, vytváří nebezpečné látky pro náš organismus.

Číst více
Jak si pochutnat na chřestu

Čerstvý chřest je nejchutnější, nejsladší a nejšťavnatější v den sklizně, poté už postupně uvadá a dřevnatí. Čím dříve od sklizně ho zpracujeme, tím více si pochutnáme.

Číst více
Když kynuté těsto praská

Co je příčinou popraskaného kynutého těsta při pečení? Buďto těsto málo nakynulo, popřípadě jsme jej pekli na příliš vysokou teplotu.

Číst více
Lepí se vám linecké těsto?

Důležité je, abychom do těsta neustále nepřidávali mouku. Pokud se linecké těsto lepí, dáme ho na chvíli do lednice vychladit, bude se s ním pracovat lépe.

Číst více
Nákup a skladování jarní cibulky

Jarní cibulku skladujeme nejlépe v chladu a temnu, díky světlu může přijít o cenné vitamíny. V lednici vydrží týden i více, ovšem nezapomeneme průběžně otrhávat oschlé části.

Číst více
Jak skladovat ředkvičky

Ředkvičky si zachovají svou čerstvost díky správnému skladování. Nejlepším způsobem je tento: Ředkvičky zbavíme listů a kořínků, uložíme je do uzavíratelné sklenice a vložíme k nim navlhčený ubrousek.

Číst více
Správně usmažená kobliha

Je to jednoduché - správně usmažená kobliha má ve středu světlý proužek a je nadýchaná. Samozřejmě se takto podaří jen v případě, že bylo těsto dobře vykynuté. Při smažení do koblih nikdy nepícháme!

Číst více
Koblihy - jak je smažit?

Nejdůležitější při smažení koblih je správně zvolený tuk. Naše babičky smažily koblihy na sádle. Pokud sáhneme po oleji, volíme takový, který nemá výraznou vůni, hlavně se vyhneme oleji olivovému.

Číst více
Zelená kytice jako dárek na sv. Valentýna

Pokud váš partner či partnerka miluje vaření, zkuste zvolit trochu netradiční valentýnský dárek - zelenou kytici. Lze použít celer, petržel, mrkev, libeček, rozmarýn a jiné bylinky. Natě lze svázat i do tvaru srdce. Jen se předem ujistěte, že zrovna váš partner tuto kytici ocení a vezme ji s humorem :-)

Číst více
Polévka na sv. Valentýna

I s láskou uvařená krémová polévka může být na valentýnském menu. A jak ji šikovně ozdobit? Zkuste připravit krutonky ve tvaru srdíček (pomohou nám klasická vánoční vykrajovátka) a srdíčko lze vytvořit i pomocí zakysané smetany.

Číst více
Vylepšená vanilková omáčka

Vanilková omáčka se často používá k přelévání moučníků či kynutých buchtiček. Ještě lépe bude chutnat, pokud do ještě horké omáčky přimícháme trochu nastrouhaného marcipánu.

Číst více
Loupání vařené červené řepy

Červenou řepu nejlépe oloupeme ihned po uvaření, pokud je ještě horká. Stačí ji držet v ruce pomocí utěrky či chňapky a oloupat stejně jako ve slupce vařené brambory.

Číst více
Cukroví rychleji změkne

Cukroví bude rychleji krásně měkké, pokud do plechové dózy přidáme i kousek rozkrojeného jablíčka.

Číst více
Jak na neposedný filtr

Jak zabránit překlopení filtru při spařování kávy? Stačí jej před nasazením ve švu jednou přehnout.

Číst více
Vylepšená karamelová náplň

Karamelovou náplň můžeme ochutit trochou mletého zázvoru. Získá pikantnější a mnohem zajímavější příchuť.

Číst více
Nakupování koření

Koření a bylinky ztrácí po otevření zhruba po roce své aroma a chuť. Proto je nakupujeme spíše v menších balíčcích, které zvládneme spotřebovat.

Číst více
Kůra z pomerančů jako podpalovač

Pokud zatápíte v krbech či kamnech, máme pro vás tip k podpalování - sušená kůra z pomerančů funguje skvěle.

Číst více
Rozdrobená korková zátka

Také se vám někdy při otevírání vína podařilo dostat do nápoje i malinké kousky korku? Naštěstí existuje jednoduchá metoda, jak víno zachránit. Víno stačí do skleniček nalévat přes kávový filtr či velmi jemné sítko.

Číst více
Trpíte cukrovkou? Jezte cibuli!

Máte doma diabetika, nebo cukrovkou trpíte vy sami? Pak dejte přednost konzumaci cibule v syrovém stavu, snižuje totiž hladinu krevního cukru.

Číst více
Dýňová semínka jako prevence

Konzumací dýňových semínek, postačí lžíce denně, zabojujeme proti infekcím močových cest. Semínka se dají konzumovat jen tak, ale hodí se přidat i do salátů či MÜSLI.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena