Letos je příroda o notný kus napřed, což se projevilo už brzy na jaře. Sezóna některých plodin tak letos začala i o celý měsíc dříve, než je obvyklé. Na začátku letošního července už mnozí z nás sklízejí cukety, dozrávají první hrušky i švestky, sezóna meruněk je v plném proudu. Nezbývá tedy než si o něco dříve připravit sklenice a další potřeby na zavařování a užívat si všechny dary ze zahrádky tak, jak nám je příroda nabízí. Otálet se nevyplácí!
Meruňky se hodí do dezertů, drobenkových koláčů a buchet, děláme z nich výtečnou marmeládu a všichni jistě důvěrně známe neodolatelné meruňkové knedlíky. Jejich nádherná, zářivá barva spolu s obsaženými vitamíny supiny B dokonale zlepší náladu a rozzáří den. Meruňky jsou poměrně náchylné a jakmile se pomačkají, začnou brzy hnít nebo plesnivět. Velkou úrodu proto bude vhodné raději zavařit nebo zamrazit. Rozhodně se však nevyplácí spěchat a trhat nezralé plody, jednou utržené meruňky už nedozrají a jen podlehnou zkáze. V broskvích jsou významně zastoupeny vitaminy skupiny B, vitamin A, C, K a kyselina listová, dále pak draslík, fosfor a hořčík. Svým složením broskve podporují krvetvorbu a pomáhají s hubnutím. Stejně jako meruňky se i broskve hodí do různých dezertů a moučníků, každý dezert plátek broskve dokonale ozdobí. Hodí se také do marmelád a k masu v podobě chutney.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Cukety mají v kuchyni neuvěřitelně široké uplatnění, a proto si rychle získaly oblibu. Hodí se k přípravě placek, polévek, k plnění a zapékání, ke grilování i do sladkého moučníku. Mladé cukety mají lahodnou chuť a hodí se i v syrovém stavu jen tak do salátu. Jejich neutrální chuť je předurčuje k téměř nekonečným možnostem využití. Cukety jsou ceněny i pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A a C. Lilek, který je také známý jako baklažán, je fialová, lesklá, podlouhlá zelenina s pevnou, smetanově bílou dužinou. Hlavní sezóna lilku je od druhé poloviny července do září. Stejně jako cuketu je možné lilek plnit, zapékat nebo grilovat. A stejně tak obsahuje velké množství vody a naprosté minimum kalorií.
Nejoblíbenější recepty z cukety
Cuketovou sezónu je třeba si pořádně užít. Inspirujte se našimi recepty, ve kterých cuketa nesmí chybět. Čistě zeleninové, s masem, ale i na sladko v koláčích chutná jednoduše báječně.
Pomalu dozrávají také první rajčata, papriky a okurky. Rajčata a papriky jsou mimo jiné základními ingrediencemi oblíbeného letního leča, z prvních okurek si připravíme lahodný okurkový salát. Okurky hadovky je potřeba vyvázat, sklízejí se podle velikosti a podle potřeby. Nakladačky, které se plazí po zemi, je vhodné sklízet podle dosažení dostatečné velikosti zhruba každé tři dny.
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.