2-3 ks | okurka salátová | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1 lžíce | cukr | |
0.3 lžíce | sůl | |
ocet | ||
mletý černý pepř |
1. Salátové okurky důkladně omyjeme a zbavíme stopek. Pokud chceme, můžeme je oloupat, ale ochudíme se tím o vitamíny.
2. Na "slzičkovém" struhadle okurky nastrouháme do mísy. Někdo však dává přednost okurkám na kolečka. Trochu okurkové šťávy nebo vodu podle chuti smícháme s cukrem, octem (citronovou šťávou), solí a případně i pepřem. Zálivku důkladně promícháme a vmícháme ji do okurek.
3. Připravený okurkový salát necháme vychladit a můžeme podávat. Hodí se k jakémukoli hlavnímu chodu, ale my ho máme nejraději k bramborám a smaženému řízku.
TIP k přípravě okurkového salátu
Máme-li rádi pikantní, můžeme do salátu přidat chilli vločky. Okurkový salát lze naopak zjemnit přidáním trochy zakysané smetany.
Foto: Shutterstock.com
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
Okurka - dopřejte si ji pro krásu i zdraví
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
Recept na šopský salát krok za krokem
Původní bulharský recept na šopský salát je velmi jednoduchý. Základ v podobě rajčete, papriky, okurky a balkánského sýru můžeme doplnit o černé olivy, výsledek nikdy nezklame.