Šopský salát je balkánská klasika, kterou znají nejen dovolenkáři z Bulharska. V jednoduchosti je síla – když použijeme správné suroviny a nepokazíme ho zálivkou, vznikne osvěžující letní hit, co neomrzí ani po týdnu.
Když se venku rozpálí vzduch a nemáme chuť stát u plotny, nastupuje na scénu šopský salát. Ten spolu s pečivem zastoupí hlavní chod i přílohu.
-> Balkánský sýr: Jak se liší od řecké fety a co s ním v kuchyni?
Jak má vlastně správný šopský salát vypadat a co do něj rozhodně nepatří?
Správný šopský salát má být jednoduchý a svěží. Patří do něj: vyzrálá, šťavnatá rajčata, okurka, zelená paprika, červená cibule a balkánský sýr.
A co do něj rozhodně nepatří? Ocet, zálivka, majonéza nebo česnek. K dochucení vedle sýra slouží pouze olivový olej, sůl, případně špetka sušeného oregana.
Na 2 porce salátu budeme potřebovat 2 středně velká rajčata, 1 salátovou okurku, 2 - 3 bílé papriky, 150 - 200 g balkánského sýru, 2 jarní cibulky (případně jednu žlutou či červenou cibuli), 1 lžíci olivového oleje, 1 - 2 lžičky vinného octa.
Okurku oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Papriky a rajčata nakrájíme na kostičky. Cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno.
Vložíme do mísy a promícháme.
Šopský salát rozdělíme do misek a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.
Šopský salát na závěr maličko zakápneme olivovým či jiným rostlinným olejem a vinným octem.
Připravený bulharský šopský salát ihned podáváme. Chutná jako hlavní chod i příloha.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Šopský salát s červenou cibulí
Odlehčete jídelníček pravým řeckým salátem: Bude chutnat jako na dovolené!
Možná jste si pravý řecký salát (choriatiki) oblíbili na některé z dovolených, ale je velmi snadné si ho připravit i doma. Příprava zabere asi 20 minut a výsledek nikdy nezklame. Základem je čerstvá zelenina, sýr feta, olivy, kvalitní olivový olej a oregano.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena