Chlazená bulharská polévka tarator umí ve vedru zachránit. Připravuje se za studena z bílého jogurtu, okurky, česneku, kopru a vlašských ořechů. Zní to jednoduše? Taky že je! A přitom tohle geniální jídlo potěší, osvěží a zasytí. Ukážeme vám, jak si tarator připravit doma i jak jeho chuť trochu obměnit.
Když je venku výheň, většinou nemáme přiliš chuti do vaření ani do jídla. Potřebujeme něco lehkého, rychlého a chladivého. Právě tehdy přichází čas na bulharský tarator! Tarator je totiž ideální důkaz, že i z nejjednodušších surovin můžeme vykouzlit perfektní jídlo.
Tuhle jednoduchou balkánskou studenou polévku si zamilují všichni, kdo mají rádi svěží chutě. A hlavně: za pět minut je hotová!
-> Tzatziki jako z řecké taverny: Jednoduchý recept na jogurtovou omáčku s okurkou
Tarator se připravuje z hustého bílého jogurtu, nastrouhané nebo nakrájené salátové okurky, rozmačkaného česneku, nasekaného kopru a mletých nebo nasekaných vlašských ořechů.
Dochucuje se solí, citronovou šťávou a občas i kapkou olivového oleje. Nakonec se ředí studenou vodou, někdy i kostkami ledu. Vznikne tak hedvábně jemná a osvěžující polévka, kterou si můžeme přizpůsobit podle sebe. Bulhaři ji servírují extrémně vychlazenou.
Postup:
Tarator si můžeme upravit podle chutí a toho, co máme doma.
-> Studené polévky, které v horkých dnech skvěle osvěží
Tarator se skvěle hodí k letnímu grilování. Podáváme ho před hlavním chodem nebo jako doplněk k pečenému masu a rybám.
Výborný je i s bílým pečivem, pita chlebem nebo krekry. V Bulharsku ho často doprovází křupavé preclíky nebo plněný závin - banica.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Studená okurková polévka s cuketou
Autor:redakce