Mleté maso je sázka na jistotu. Je chutné, šťavnaté, cenově dostupné a mimořádně variabilní. Můžeme ho nastavovat dalšími surovinami, je proto skvělé i pro větší rodinné grilování. Stačí si jen vybrat, jestli chceme být ten večer na Balkáně, v Texasu nebo na české chalupě.
Mleté maso je naprosto vděčná grilovací surovina. Nestojí majlant, je vždycky po ruce a dá se z něj vykouzlit pokaždé něco trochu jiného.
Co se týká chuťového požitku - mleté maso má na grilu stejně silnou pozici jako steaky – možná ještě silnější. Nejenže se s ním dobře pracuje, ale taky výborně přijímá chuť koření a bylinek. A co je na něm nejlepší?
Mleté maso je zpravidla levnější než maso v celku, takže grilování nezruinuje rodinný rozpočet. Navíc se dá nastavit dalšími surovinami, jako je najemno nakrájená zelenina, nastrouhaný sýr, vejce nebo pečivo namočené v mléce. Díky tomu ho je víc, je vláčnější a má bohatší chuť.
-> Jak na mleté maso: Se kterým kořením nešlápnete vedle a které bylinky použít
Na grilování mletého se nejčastěji používá:
-> Časté chyby při grilování steaků, burgerů a klobás. Děláte je také?
Do masa snadno přimícháme koření, bylinky, česnek, cibuli nebo třeba i nastrouhanou kořenovou zeleninu. Tím získáme bohatší chuť i lepší strukturu.
Vedle soli a pepře mletému masu sluší:
Příliš mnoho tekutin jako jsou marinády s olejem nebo vínem by mohly ovlivnit soudržnost masa. Proto s tekutinami střídmě.
-> Balkánský sýr: Jak se liší od řecké fety a co s ním v kuchyni?
Používáme nejčastěji hovězí maso s cca 20 % tuku, které jen osolíme a opepříme. Podobně jako steaky můžeme hovězí burger připravit v různých stupních propečenosti. Nejoblíbenější je medium - tedy burger s růžovým středem.
Pochoutka ze Středního východu a Balkánu, která má u nás mnoho jmen – můžete ji znát jako kofty, čufty, čofty nebo prostě jako mleté maso na špejli.
Používá se hlavně mleté jehněčí (nebo směs s hovězím), které se dochucuje česnekem, římským kmínem, koriandrem, mátou a cibulí.
Maso tvarujeme do podlouhlých válečků kolem špejle nebo kovové jehly a grilujeme na přímém ohni. Podávají se s pita chlebem, jogurtovým dipem a s grilovanou zeleninou.
-> Kolik druhů kebabu existuje? Döner a gyrosem to zdaleka nekončí
Karbanátky z vepřového jsou česká odpověď na hamburgery. Mleté vepřové maso, strouhanka, česnek, majoránka, cibule, vejce.
Masové válečky původem z Balkánu pod názvem čevapčiči v Česku milujeme. Směs hovězího, vepřového a někdy i jehněčího masa se dochucují paprikou, česnekem a saturejkou. Tvaruje se do válečků, které na grilu rychle opečeme ze všech stran.
Pljeskavice je rradiční srbská pochoutka, která je něco mezi burgerem a biftekem. Používáme směs mletého hovězího a vepřového masa (často se přidává i jehněčí), ochucuje se česnekem, mletou paprikou, pepřem.
Tvarujeme do větší placky – větší než běžný burger – a grilujeme z obou stran dozlatova. Podává se v pita chlebu s cibulí, paprikovým ajvarem a kysanou smetanou.
Recepty na gril z mletého masa, které by vám neměly ujít:
Grilované masové kuličky se slaninou
Domácí hamburger z hovězího masa
Jehněčí kebab s bulgurem, grilovanou zeleninou a mátovým dipem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena