2 lžíce | olivový olej | |
1 hrst | drcený pepř | |
1 plátek | hovězí panenka (300 - 500 g) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl |
Vezmeme plátek hovězího, aspoň 3 - 4 cm vysoký. Je důležité, aby byl plátek rovnoměrně ukrojen. Pokud tomu tak nebude, maso se nám v tenčí části více propeče a to nechceme. Dále je důležité, aby maso nebylo moc studené a tuhé. Musí být poddajné. Když do ukrojeného plátku zaboříte prst a zůstane zřetelný otisk, tak je to správně. Kořenit se bude jen pepřem, a to nejlépe čerstvě rozdrceným. Nejlepší je kombinace černého a červeného. Na sůl zapomeňte! Maso solíme až po upečení. Takže vezmeme maso a potřeme olivovým olejem rovnoměrně ze všech stran. Poté vezmeme nadrcený pepř a doslova v něm maso obalíme, nebojte se toho. Chce to pořádně promasírovat, aby byl pepř všude. Rozpálíme pánev a maso na ni prostě hodíme. Už žádný další olej, jen maso potřené olejem. Necháme zprudka zatáhnout ze všech stran. Poté o něco ztlumíme teplotu a podle potřeby necháme maso dopéct. V mém případě to bylo Medium, střed zůstane stále růžový, ale zbytek masa už je zcela propečen. Čas cca 8 minut z každé strany. V žádném případě se nebojte, že je maso spálené. Bude to tak třeba vypadat, ale to je kvůli pepři. A hlavně, až si ukrojíte tenký plátek, ani si nic spáleného neuvědomíte. To k tomu prostě patří. Po upečení maso vyjmeme z pánve a necháme chvíli odpočinout, aby se šťáva krásně uvolnila po celém mase a nezůstala nám jen ve středu. Nyní můžeme hotový steak osolit. Posolte si vždy právě plátek, který ukrojíte. Zaručuji vám mnohem lepší chuťový zážitek. Steak Pepper a nejlepší příloha? Přece čerstvý chléb a nakrájená cibule. Je to jednoduché a výborné.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Koky
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena