Slunečné dny a teplé večery často způsobí, že žhavíme venkovní grily a vymýšlíme, co dobrého připravíme. Oblíbenými stálicemi grilovaček jsou pořádný steak, šťavnatý burger nebo voňavé klobásky. Jenže právě tyto grilované dobroty často zbytečně utrpí kvůli chybám, kterým můžeme předejít. Co všechno může steak nebo burger pokazit a jak se tomu vyhnout?
I když grilování vypadá jednoduše, opak je pravdou. Na grilu se každá chyba rychle projeví: steak může být tuhý, burger suchý a klobása nedopečená i spálená zároveň.
Když ale budeme znát základní pravidla, elegantně se vyvarujeme přešlapů. V tomto článku se podíváme na nejčastější chyby při grilování a nabídneme tipy, jak je napravit.
-> Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Jedna z nejčastějších chyb při grilování hovězích steaků je hodit studené maso rovnou na rozpálený rošt. Maso z lednice má nízkou teplotu a při kontaktu s horkým grilem utrpí teplotní šok a propeče se nerovnoměrně – výsledek? Syrový vnitřek a spálený povrch.
-> Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Další častý nešvar je neustálé obracení masa. Dobrý steak potřebuje klid, aby se na něm vytvořila opečená kůrčička, maso se krásně zatáhlo a rovnoměrně se propékalo.
Přimačkáváním burgeru během grilování z něj vytlačujeme šťávu. Pečení neurychlíme, jen výsledkem bude sušší maso.
-> Jak na mleté maso: Se kterým kořením nešlápnete vedle a které bylinky použít
Představa, že propichování zabrání prasknutí, je mylná. Jen tak vytéká tuk a s ním i chuť. Místo propichování je lepší klobásy grilovat při mírné až střední teplotě, ideálně na nepřímém žáru. Tím se zajistí rovnoměrné propečení bez rizika prasknutí.
Staré připáleniny na roštu negativně ovlivňují chuť jídla. Kromě toho je vpichový teploměr super vychytávka, která při grilování steaků a burgerů opravdu pomůže.
Díky němu zjistíme správnou teplotu a výrazné ztráty šťávy se také není třeba obávat. Když píchneme jednou a doprostřed, zjistíme cennou informaci s minimálními ztrátami - v porovnání s vysušeným masem, které jsme grilovali příliš dlouho.
Doporučené teploty steaků
Rare | 49–52 °C | syrové uprostřed, velmi měkké |
Medium Rare | 54–57 °C | červené uprostřed, šťavnaté |
Medium | 60–63 °C | růžové, pevnější, stále šťavnaté |
Medium Well | 65–68 °C | lehce růžové, spíše sušší |
Well Done | 71+ °C | zcela propečené, suché |
Doporučená minimální teplota uvnitř burgeru je 71°C. Tak zajistíme skvělou chuť a zároveň hygienickou bezpečnost.
Recepty, které by vám při grilování neměly ujít:
Domácí hamburger z hovězího masa
Marinovaný flank steak na grilu
Hovězí hamburger s domácí houskou
Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena