Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
K mletí se používá nejčastěji vepřové a hovězí, umlít lze i kuřecí prsa nebo krůtí, zvěřinu či ryby. Pokud koupíme maso již namleté, raději ho ihned zpracujeme, neboť je choulostivé na uskladnění a může se nám rychle zkazit.
Mletá masa se od sebe liší podle toho, jaký kus svaloviny byl k rozemletí použit a kolik obsahuje tuku. Podle toho se používá i ve vaření.
Tučnější vepřové bude lepší do sekané a plněných paprik než na karbanátky. Mleté přední hovězí plné kolagenu a chuti se skvěle hodí na burgery. Mletá kuřecí prsa nebo vepřovou kýtu využijete třeba na knedlíčky do polévky.
Česnek provoní mleté maso a dodá mu skvělou chuť. Nikdy nechybí v receptu na domácí sekanou. S česnekem ale nikdy nešláplnete vedle, ať se rozhodnete pro jakýkoli pokrm s mletým masem
Oregano se používá hlavně ve středomořské kuchyni. Pro svoji aromatickou a lehce nahořklou chuť je výborným doplňkem do mletých mas a omáček s ním.
Majoránka má široké uplatnění v české kuchyni, používá se k ochucování mas, brambor, vajec i luštěnin. Výborná je v kombinaci s česnekem. Mletému masu sluší v sekané i karbanátcích nebo gulášové polévce z mletého masa.
Zelená petrželka se v kuchyni používá čerstvá, sušená a zmrazená. Je výbornou přísahou do mletých mas, polévek, omáček, nádivek.
Jarní cibulka je jednou ze základních přísad do masových směsí na sekanou, balkánského čevapčiči, používá se i na burgery.
Rozmarýn se báječně hodí pro ochucení mletých mas. Používá se čerstvý, ale i sušený. Je součástí mnoha kořenících směsí, jako například provensálského koření.
Černý pepř je nejrozšířenějším světovým i tuzemským kořením denní potřeby. Labužníci ochucují své pokrmy vždy jen čerstvě mletým pepřem, neboť tak vynikne jeho ostrá chuť a příjemné aroma.
Mletá paprika. Lahůdková, sladká, nebo ostrá paprika je běžným kořením pokrmů ze všech druhů masa. Mletému masu dodá pikantnost, aroma a barvu. Využijete ji třeba při přípravě chili con carne stejně jako římský kmín.
Čerstvě umleté maso smícháme s nasekanou jarní cibulkou, olejem, oreganem a nakládaným zeleným pepřem. Zakapeme chilli omáčkou, osolíme a necháme rozležet. Tvoříme malé biftečky, které z obou stran prudce opečeme. Mini biftečky z mletého hovězího masa podáváme s pečivem.
Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou oblíbené i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Jak je připravit, aby byly šťavnaté a držely pohromadě? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena