K mletí se používá nejčastěji vepřové a hovězí, umlít lze i kuřecí prsa nebo krůtí, zvěřinu či ryby. Pokud koupíme maso již namleté, raději ho ihned zpracujeme, neboť je choulostivé na uskladnění a může se nám rychle zkazit.
-> Milujete karbanátky? Zkuste recepty, které vás posadí na židli!
Mletá masa se od sebe liší podle toho, jaký kus svaloviny byl k rozemletí použit a kolik obsahuje tuku. Podle toho se používá i ve vaření.
-> Jak na šťavnatý domácí burger?
Jaké bylinky se hodí do mletého masa
- Česnek provoní mleté maso a dodá mu skvělou chuť. Nikdy nechybí v receptu na domácí sekanou. S česnekem ale nikdy nešláplnete vedle, ať se rozhodnete pro jakýkoli pokrm s mletým masem
- Oregano se používá hlavně ve středomořské kuchyni. Pro svoji aromatickou a lehce nahořklou chuť je výborným doplňkem do mletých mas a omáček s ním.
- Majoránka má široké uplatnění v české kuchyni, používá se k ochucování mas, brambor, vajec i luštěnin. Výborná je v kombinaci s česnekem. Mletému masu sluší v sekané i karbanátcích nebo gulášové polévce z mletého masa.
- Zelená petrželka se v kuchyni používá čerstvá, sušená a zmrazená. Je výbornou přísahou do mletých mas, polévek, omáček, nádivek.
- Jarní cibulka je jednou ze základních přísad do masových směsí na sekanou, balkánského čevapčiči, používá se i na burgery.
- Rozmarýn se báječně hodí pro ochucení mletých mas. Používá se čerstvý, ale i sušený. Je součástí mnoha kořenících směsí, jako například provensálského koření.
- Černý pepř je nejrozšířenějším světovým i tuzemským kořením denní potřeby. Labužníci ochucují své pokrmy vždy jen čerstvě mletým pepřem, neboť tak vynikne jeho ostrá chuť a příjemné aroma.
- Mletá paprika. Lahůdková, sladká, nebo ostrá paprika je běžným kořením pokrmů ze všech druhů masa. Mletému masu dodá pikantnost, aroma a barvu. Využijete ji třeba při přípravě chili con carne stejně jako římský kmín.
-> Kam na nejlepší burger? Spokojení zákazníci mají jasno

Recept na mini biftečky z mletého hovězího masa
- Čerstvě umleté maso smícháme s nasekanou jarní cibulkou, olejem, oreganem a nakládaným zeleným pepřem.
- Zakapeme chilli omáčkou, osolíme a necháme rozležet.
- Tvoříme malé biftečky, které z obou stran prudce opečeme.
- Mini biftečky z mletého hovězího masa podáváme s pečivem.
-> Český fenomén nese název karbanátek. Co do něj opravdu patří?
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně. Kromě masových karbanátků jsou oblíbené i ty zeleninové - z cukety, květáku, brokolice, řepy i dýně. Jak je připravit, aby byly šťavnaté a držely pohromadě? A existuje i jiný druh přípravy než smažení?
Uvařte si s námi
Recepty z mletého masa, které se budou hodit:
Maminčiny smažené karbanátky

Čevapčiči z míchaného mletého masa
Domácí hamburger z hovězího masa
Masové koule s bylinkami
Souvlaki
Bulharská kebapčeta na gril