
Přestože může karbanátek působit na první pohled jako obyčejné jídlo, patří mezi oblíbené položky jídelních lístků už po generace. Jeho recepturu můžete upravovat podle svých možností a vždycky budete mít úspěch. Jaké karbanátky jste ještě možná nevyzkoušeli?
Karbanátek tvoří v českém pojetí nejčastěji smažené bochánky z mletého masa, které se halí do trojobalu a podávají s bramborovou kaší. Karbanátek většinou stojí na kombinaci mletého hovězího a vepřového masa, ke které se přidává strouhanka nebo namočené (a vymačkané) bílé pečivo, které směsi dodají správnou konzistenci, šťavnatost a objem.
-> Jak na mleté maso: Se kterým kořením nešlápnete vedle a které bylinky použít
Nezbytnou součástí je vejce, které pomáhá všechny suroviny spojit. Dalšími důležitými složkami jsou cibule a česnek, stejně tak sůl, pepř nebo majoránka. Někdy se přidává i špetka muškátového oříšku. Karbanátky se smaží ve vrstvě oleje nebo pečou v troubě.
Rodobu karbanátků ovlivňují lokální, místní i sezónní receptury. Některé verze jsou více masové a využívají jen málo dalších ingrediencí, jiné mohou obsahovat zeleninu, jako třeba kapustové karbanátky nebo cuketové karbanátky.
Přidávat do masové směsi ale můžete také třeba červenou čočku, ovesné vločky, nastrouhanou mrkev či květák. V některých rodinách s oblibou přidávají uzené maso nebo různé druhy sýra. Opěvovaný a populární holandský řízek je ve své podstatě také typ karbanátku.
-> Šťavnaté burgery, kebaby i pljeskavica: 5 tipů na mleté maso z grilu
Recepty na karbanátky, které stojí za to vyzkoušet:
Smažené masovo-sýrové karbanátky s paprikou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena