Jehněčí kebab s bulgurem, grilovanou zeleninou a mátovým dipem

Nejlepší turecký jehněčí shish kebab, tradiční bulgur s grilovanou zeleninou, plackami s česnekem a máslem. Recept jsem si vymyslela já, a to podle toho, jak si pamatuji chutě jídel z tureckých restaurací.


5.01x
75 min

Ingredience

směs

česnek
sůl
cibule
kmín
hřebíček
koriandr
nové koření
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
jehněčí maso

příloha

olej
sůl
koriandr
zelenina
chilli
masox
rajský protlak
mletá sladká paprika
mletý černý pepř
bulgur
pasírovaná rajčata

omáčka

sůl
citron
máta
mletý pepř
zakysaná smetana

Postup přípravy

Nameleme si jehněčí maso, přidáme černý pepř, sůl, koriandr (i čerstvý), trošku hřebíčku, trošku nového koření, kmínu (vše musí být úplně sypké, já dávám všechno koření do sáčku a rozdrtíme válečkem na těsto) a červené papriky. Do ochuceného masa vmícháme i rozdrcený česnek a cibuli rozmixovanou na jemno, co nejvíce to jde. Vše pečlivě promícháme a dáme na špejle. Dávám péct na pekáč, aby se nedotýkaly dna - špejle posadíme na strany pekáče a dáme péct na 200 °C úplně nahoru do trouby. 

Grilovana zelenina: Zeleninu napícháme na špejle, jen opepříme a osolíme a potřeme olejem. Nezakryté dávám péct opět úplně nahoru do trouby na 180 °C. Připravíme si bulgur. Na pánev dáme olej, na to nakrájenou cibuli, na to dáme uvařený bulgur, protlak, pasírovaná rajčata, masox, koření, červenou papriku, trochu chillli a přípradně i trochu kečupu a čerstvého koriandru. 

Připravíme si také mátový dip. Zakysanou smetanu společně s nakrájenou mátou rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme pepř a sůl a citronovou šťávu.

Jako poslední si připravíme placky. Na cca 5-6 placek budeme potřebovat 600g hladké mouky, 1,5 malý jogurt (cca 150g), 7g droždí, kousek másla, 235 ml horké vody, sůl a trochu cukru. Do mísy dáme horkou vodu a droždí, cukr a pomalu mícháme. Necháme odpočinout cca 7 minut. Potom pomalu přidáváme jogurt pokojové teploty a mícháme, přisypáváme mouku, sůl, přidáme trochu másla a vařečkou vypracujeme podobně jako kynuté těsto. Těsto by nemělo lepit. Zpracujeme v kouli a necháme cca hodinu a půl kynout.

Z vykynutého těsta vypracujeme rukama malé tenké placičky, pokud bude těsto lepit, přidáme ještě trošku mouky a dáme péct na rozpálenou pánev. Olej nepoužíváme, pečeme na sucho. Hotové placky potřeme máslem, posypeme čerstvým koriandrem, osolíme, očesnekujeme a na vrch můžeme použít ještě trochu majoránky.

Jehněčí kebab podáváme s bulgurem, grilovanou zeleninou, mátovým dipem a plackami. Můžeme přidat ještě hranolky a třeba i cibulové kroužky.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jehněčí kebab s bulgurem, grilovanou zeleninou a mátovým dipem

Zpět na recept