Vaření.czReceptyJehněčí kýta na česneku se zeleninou

Jehněčí kýta na česneku se zeleninou

Delikatesa vhodná ke každé výjimečné příležitosti.


0.00x
150 min

Ingredience

marináda

1 ksjehněčí kýta
3 lžíceolej
2 lžícesůl
5 stroužkůčesnek prolisovaný
2 snítkyrozmarýn
2 lžíceolivový olej
1 lžičkasůl
1 balíčeksměs koření ke grilování

příloha

6 ksbrambory
5 ksmrkev
1 ksbrokolice

podle potřeby

500 mlvoda

Postup přípravy

Kýtu pečeme vcelku, dobře ji potřeme olejem, do masa vmasírujeme sůl a prolisovaný česnek.Poklademe několika snítkami rozmarýnu a takto necháme několik hodin odpočívat.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů, maso podlijeme, přikryjeme alobalem a takto pečeme asi hodinu.

Poté opět podlijeme, přikryjeme a pečeme další hodinu, maso není třeba obracet.

Mezitím si uvaříme brambory a na větší kousky nakrájenou mrkev, cibuli pokrájíme na čtvrtky a v mírně osolené vodě lehce povaříme na růžičky rozebranou brokolici nebo květák. Smícháme zeleninu v míse se solí a olivovým olejem, můžeme přidat směs koření na grilovanou zeleninu.

Po dvou hodinách maso v troubě odkryjeme a dopékáme ještě zhruba půl hodiny. Na tuto dobu obložíme maso připravenou zeleninou, která v troubě chytne zlatavou barvu a dostane šmak z masa.

 

Podáváme horké, nejlépe se sklenkou čeveného vína.

 

 

Jehněčí a skopové maso všeobecně

Tradice jehněčího a skopového masa u nás pomalu mizí. Tyto druhy masa nesměly chybět při Velikonočních svátcích na žádném stole. Dnes je však problém toto maso v obchodě vůbec koupit. Přitom je zdravější než hovězí nebo vepřové maso.

Jehněčí

Úpravy jehněčího, kůzlečího a skopového masa

Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s mase zacházet nebo jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.

Úpravy

 

 

 

user-icon

autor Veronika

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Jehněčí kýta na česneku se zeleninou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena