Jehněčí kýta na česneku se zeleninou

Delikatesa vhodná ke každé výjimečné příležitosti.


0.00x
150 min

Postup přípravy

Kýtu pečeme vcelku, dobře ji potřeme olejem, do masa vmasírujeme sůl a prolisovaný česnek.Poklademe několika snítkami rozmarýnu a takto necháme několik hodin odpočívat.


Troubu předehřejeme na 180 stupňů, maso podlijeme, přikryjeme alobalem a takto pečeme asi hodinu.


Poté opět podlijeme, přikryjeme a pečeme další hodinu, maso není třeba obracet.


Mezitím si uvaříme brambory a na větší kousky nakrájenou mrkev, cibuli pokrájíme na čtvrtky a v mírně osolené vodě lehce povaříme na růžičky rozebranou brokolici nebo květák. Smícháme zeleninu v míse se solí a olivovým olejem, můžeme přidat směs koření na grilovanou zeleninu.


Po dvou hodinách maso v troubě odkryjeme a dopékáme ještě zhruba půl hodiny. Na tuto dobu obložíme maso připravenou zeleninou, která v troubě chytne zlatavou barvu a dostane šmak z masa.


 


Podáváme horké, nejlépe se sklenkou čeveného vína.


 


 


Jehněčí a skopové maso všeobecně


Tradice jehněčího a skopového masa u nás pomalu mizí. Tyto druhy masa nesměly chybět při Velikonočních svátcích na žádném stole. Dnes je však problém toto maso v obchodě vůbec koupit. Přitom je zdravější než hovězí nebo vepřové maso.


Jehněčí


Úpravy jehněčího, kůzlečího a skopového masa


Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s mase zacházet nebo jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.


Úpravy


 


 


 

user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jehněčí kýta na česneku se zeleninou

Zpět na recept