Delikatesa vhodná ke každé výjimečné příležitosti.
marináda | |
---|---|
1 ks | jehněčí kýta |
3 lžíce | olej |
2 lžíce | sůl |
5 stroužků | česnek prolisovaný |
2 snítky | rozmarýn |
2 lžíce | olivový olej |
1 lžička | sůl |
1 balíček | směs koření ke grilování |
příloha | |
6 ks | brambory |
5 ks | mrkev |
1 ks | brokolice |
podle potřeby | |
500 ml | voda |
Kýtu pečeme vcelku, dobře ji potřeme olejem, do masa vmasírujeme sůl a prolisovaný česnek.Poklademe několika snítkami rozmarýnu a takto necháme několik hodin odpočívat.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, maso podlijeme, přikryjeme alobalem a takto pečeme asi hodinu.
Poté opět podlijeme, přikryjeme a pečeme další hodinu, maso není třeba obracet.
Mezitím si uvaříme brambory a na větší kousky nakrájenou mrkev, cibuli pokrájíme na čtvrtky a v mírně osolené vodě lehce povaříme na růžičky rozebranou brokolici nebo květák. Smícháme zeleninu v míse se solí a olivovým olejem, můžeme přidat směs koření na grilovanou zeleninu.
Po dvou hodinách maso v troubě odkryjeme a dopékáme ještě zhruba půl hodiny. Na tuto dobu obložíme maso připravenou zeleninou, která v troubě chytne zlatavou barvu a dostane šmak z masa.
Podáváme horké, nejlépe se sklenkou čeveného vína.
Jehněčí a skopové maso všeobecně
Tradice jehněčího a skopového masa u nás pomalu mizí. Tyto druhy masa nesměly chybět při Velikonočních svátcích na žádném stole. Dnes je však problém toto maso v obchodě vůbec koupit. Přitom je zdravější než hovězí nebo vepřové maso.
Úpravy jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s mase zacházet nebo jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena