Jehněčí frikasé na smetaně s brusinkami

Jednoduchý recept na přípravu jehněčího masa tak, aby opravdu všem chutnalo. Případně se dá celý postup aplikovat i na přípravu hovězího či vepřového masa.


0.00x

Ingredience

1 špetkasůl
1 kscibule
2 ksmrkev
1 kspetržel
2 lžíceslunečnicový olej
2 lžícehladká mouka
250 mlsmetana ke šlehání
150 guzený bůček
1 sklenicezavařené brusinky
700 gjehněčí maso
1 hrstzelené bylinky
2 lžičkysměs koření na divočinu
1 plátekstudené máslo

Postup přípravy

Jehněčí maso (hodí se plec, ořech, kýta) nakrájíme na menší kousky, uzený bůček na malé kostičky, cibuli najemno, kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostky.

Do hrnce dáme trochu oleje, rozpálíme, zarestujeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo a vyndáme na talíř. Do stejného hrnce dáme zarestovat uzený bůček (nebo slaninu), kořenovou zeleninu, po chvíli i cibulku. Přidáme zpět zatažené maso, bylinky, okořeníme směsí oblíbeného koření (hodí se koření na divočinu, jalovec, atd.), lehce osolíme a podlijeme vodou tak, aby ještě vyčnívaly špičky zeleniny a masa. Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmírnějším plameni doměkka, v klasickém hrnci cca 3 hodiny, v tlakovém hrnci přibližně polovinu času.

Následně v misce důkladně metličkou rozmícháme trošku hladké mouky ve smetaně, lijeme do vroucí omáčky (nyní zvedneme plamen tak, aby omáčka probublávala), mícháme a řádně provaříme za občasného míchání cca 10 minut. Přidáme také dvě lžíce brusinek ze skleničky. Odstavíme z plotny a vmícháme plátek studeného másla. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní chuti přidáním koření či soli.

Jehněčí frikasé podáváme s oblíbenou přílohou, například s domácím knedlíkem. Na talíři ještě dozdobíme brusinkami a nasekanými zelenými bylinkami.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jehněčí frikasé na smetaně s brusinkami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní