Jehněčí maso (hodí se plec, ořech, kýta) nakrájíme na menší kousky, uzený bůček na malé kostičky, cibuli najemno, kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme trochu oleje, rozpálíme, zarestujeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo a vyndáme na talíř. Do stejného hrnce dáme zarestovat uzený bůček (nebo slaninu), kořenovou zeleninu, po chvíli i cibulku. Přidáme zpět zatažené maso, bylinky, okořeníme směsí oblíbeného koření (hodí se koření na divočinu, jalovec, atd.), lehce osolíme a podlijeme vodou tak, aby ještě vyčnívaly špičky zeleniny a masa. Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmírnějším plameni doměkka, v klasickém hrnci cca 3 hodiny, v tlakovém hrnci přibližně polovinu času. Následně v misce důkladně metličkou rozmícháme trošku hladké mouky ve smetaně, lijeme do vroucí omáčky (nyní zvedneme plamen tak, aby omáčka probublávala), mícháme a řádně provaříme za občasného míchání cca 10 minut. Přidáme také dvě lžíce brusinek ze skleničky. Odstavíme z plotny a vmícháme plátek studeného másla. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní chuti přidáním koření či soli. Jehněčí frikasé podáváme s oblíbenou přílohou, například s domácím knedlíkem. Na talíři ještě dozdobíme brusinkami a nasekanými zelenými bylinkami.
O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
Jde to i bez vajec! Inspirace na veganské velikonoční recepty
Vyznáváte zdravější vaření a pečení? Rádi zkoušíte nové recepty? Nebo právě přecházíte na veganskou stravu? S blížícími se Velikonocemi se nemusíte v ničem omezovat, veškeré tradiční dobroty lze upravit i do veganské podoby.
Autor:Markéta v troubě