Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

Recept na dietní šťavnatou plec bez lepku


4.58x
30 min
1×

Ingredience

1.5 paličkyčesnek
2 lžíceolivový olej
1.6 kgjehněčí plec
250 mlvoda na podlití
1 kscibule (velká)
2 lžičkysůl (mořská)
1 lžičkapepř (4 druhy anebo klasický černý pepř)
4 větvičkyrozmarýn (čerstvý)

omáčka

3 ksmrkev
1 kspetržel
1 lžícemouka (bezlepková doves farm nebo jizerka)
250 mlvoda nebo (125 voda a 125 červené víno)
sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy

Příprava masa: Troubu předehřejeme na 250 °C (elektrická) / 230 °C (horkovzdušná). Vetřeme sůl do masa, opepříme a polijeme olivovým olejem. Použijeme tenký, ostrý nůž, abychom mohli provést cca 16 hlubokých řezů. Do řezu vložíme kousek rozmarýnu s česnekem (viz foto). Na dno pekáče dáme nakrájenou cibuli na kolečka a několik stroužků česneku, rozkrojených na půlky. Navrch položíme maso a podlijeme ještě vodou. Zakryjeme víkem anebo dvojitou vrstvou alobalu. Vložíme do trouby a snížíme teplotu na 175 °C (elektrika) / 150 °C (horko vzduch). Pečeme zakryté po dobu 3 hodin. Potom odstraníme alobal (odkryjeme) a přidáme k masu nakrájenou mrkev a petržel na malé kousky. Zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a pečeme dalších 30 minut, dokud kůžička nebude křehká a zelenina měkká. Nyní by se maso mělo krásně rozpadat. Odstraníme maso z pekáče a přeneseme na talíř. Zakryjeme maso alobalem, několika utěrkami a necháme ho odpočívat po dobu 20-30 minut. Potom podáváme. Příprava omáčky: Poloviční množství upečené zeleniny vyndáme z pekáče a použijeme jako přílohu k masu. Zbytek zeleniny (cibule, česnek, mrkev a petržel) s výpečkem z masa zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme trochu vody a vše rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Necháme vařit 1 až 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.


To nejlepší z velikonoční kuchyně


První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.


To


O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa


Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.


O


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Šťavnatá jehněčí plec na rozmarýnu a česneku

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty