Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest se k jehněčímu masu skvěle hodí.
3 kg | jehněčí maso |
4 kg | chřest s kořenovou zeleninou a vývarem |
0.3 l | bílé víno |
sůl | |
drcený kmín | |
čerstvý tymián | |
čerstvý rozmarýn |
Jehněčí žebírka naporcujeme a krátce opečeme na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečená pěkně do hněda, můžeme přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno.
Vše dáme péct do trouby a žebírka pravidelně otáčíme a podléváme vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, a to podle toho, jak nám peče trouba.
Chřest oloupeme, uvaříme do křupava, ideálně v páře. Uvařený chřest servírujeme k jehněčímu masu a vše podáváme jako sváteční hlavní chod, který se skvěle hodí k velikonočnímu menu.
O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
Jehněčí a skopové maso všeobecně
Tradice jehněčího a skopového masa u nás pomalu mizí. Tyto druhy masa nesměly chybět při Velikonočních svátcích na žádném stole. Dnes je však problém toto maso v obchodě vůbec koupit. Přitom je zdravější než hovězí nebo vepřové maso.
autor jihotyrolska.kucharka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena