Pečený jehněčí hřbet

Recept na marinovaná a pomalu pečená jehněčí žebra, která podáváme jako hlavní chod o velikonočních svátcích.


3.326x
160 min

Ingredience

2-3 lžícemáslo
1200 gjehněčí hřbet

marináda

2 stroužkyčesnek
3 lžíceolej
2 lžícekečup
1 lžičkajablečný ocet
0.3 lžičkytabasco
1 lžícetřtinový cukr
1 lžíceworcestrová omáčka
1 lžičkamletá sladká paprika
1 lžícehořčicová semínka

podle chuti

sůl

podle potřeby

vývar
hladká mouka

Postup přípravy

Jehněčí hřbet očistíme a z horní strany seřízneme z části žeber tuk tak, aby vznikl "hřebínek". Ze spodní strany žeber odstraníme tenkou blánu. Odřezky uchováme a použijeme k pečení. Připravíme si marinádu. V hmoždíři dohladka rozdrtíme hořčicová semínka, která v misce smícháme s cukrem, červenou mletou paprikou, solí, prolisovaným česnekem, worcestrem, kečupem, jablečným octem, tabascem a olejem do hladké marinády. Jehněčí hřebínek silně potřeme ze všech stran marinádou, vložíme do pekáčku a necháme zakryté alespoň 2 hodiny odležet v chladu. K takto připravenému jehněčímu přidáme odřezky a pečeme zakryté v předehřáté troubě při 160 °C asi 2 hodiny. Pak hřbet podlijeme malým množstvím vývaru a nezakryté dopékáme ještě asi 25 - 30 minut. Upečený jehněčí hřbet uchováme na teple. Výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme si předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme dohladka na požadovanou hustotu. Pečený jehněčí hřbet nakrájíme na porce, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou bramborové noky a smetanový špenát.

Velikonoce v jídelníčku den za dnem

Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět

Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.

Tradiční

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pečený jehněčí hřbet

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena