Pečená jehněčí žebírka

Recept na pečená jehněčí žebírka s omáčkou, která podáváme jako hlavní sváteční chod o Velikonocích.


4.413x
160 min
1×

Ingredience

6 stroužkůčesnek
2 lžícemáslo
300 gcibule
0.3 lžičkychilli koření
0.5 lžičkysušený tymián
1 lžícemletá sladká paprika
0.3 lžičkysušený rozmarýn
800 gjehněčí hřebínek

podle potřeby

olej
vývar
hladká mouka

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy

Jehněčí žebírka očistíme a nasekáme po 2 - 3 kusech na porce, které osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Na horkém oleji zprudka opečeme porce žebírek dozlatova a přendáme je do pekáče. Na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme tymián, drcený rozmarýn, mletou sladkou papriku a chilli koření. Jakmile koření zpění, vše odstavíme z tepla. Takto připravenou směs promícháme v pekáči s opečenými žebry, která položíme kostmi dolů a podlijeme malým množstvím vývaru. Pekáč zakryjeme a maso pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 - 2 hodiny doměkka. Pak pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova. Upečená jehněčí žebírka vyjmeme a uchováme na teple. Pekáč přendáme na plotýnku, výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu. Porce jehněčích pečených žebírek rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem a dušeným hráškem jako slavnostní chod o velikonočních svátcích.


O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa


Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.


O


To nejlepší z velikonoční kuchyně


První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.


To


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečená jehněčí žebírka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty