Recept na pečená jehněčí žebírka s omáčkou, která podáváme jako hlavní sváteční chod o Velikonocích.
6 stroužků | česnek |
2 lžíce | máslo |
300 g | cibule |
0.3 lžičky | chilli koření |
0.5 lžičky | sušený tymián |
1 lžíce | mletá sladká paprika |
0.3 lžičky | sušený rozmarýn |
800 g | jehněčí hřebínek |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
vývar | |
hladká mouka | |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Jehněčí žebírka očistíme a nasekáme po 2 - 3 kusech na porce, které osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Na horkém oleji zprudka opečeme porce žebírek dozlatova a přendáme je do pekáče. Na výpeku krátce orestujeme cibuli s česnekem, pak přidáme tymián, drcený rozmarýn, mletou sladkou papriku a chilli koření. Jakmile koření zpění, vše odstavíme z tepla.
Takto připravenou směs promícháme v pekáči s opečenými žebry, která položíme kostmi dolů a podlijeme malým množstvím vývaru. Pekáč zakryjeme a maso pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 - 2 hodiny doměkka. Pak pekáč odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě 15 - 20 minut dozlatova.
Upečená jehněčí žebírka vyjmeme a uchováme na teple. Pekáč přendáme na plotýnku, výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme na požadovanou hustotu.
Porce jehněčích pečených žebírek rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem a dušeným hráškem jako slavnostní chod o velikonočních svátcích.
O Velikonocích nesmí chybět: Tipy na úpravu jehněčího, kůzlečího a skopového masa
Jehněčí, skopové a kůzlečí maso není v našich obchodech k dostání. Když však na nějaký ten "kousek" natrefíme, mnohdy ani nevíme, jak s masem zacházet, jak jej připravit. Níže dočtete vše, co měli o skladování a kuchyňské úpravě určitě vědět.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena