Vaření.czReceptyPečená jehněčí kolínka

Pečená jehněčí kolínka

Neuvěřitelná pochoutka z jehněčího masa. Recept je časově náročnější, ale stojí za to!


4.19x
160 min

Ingredience

4 stroužkyčesnek
100 gmáslo
1 kscibule
2 větvičkyrozmarýn
1 kspórek
2 ksmrkev
1 kspetržel
2 lžícemed
3 listybobkový list
3 dlčervené víno
1 lkuřecí vývar
10 kuličekcelý černý pepř
1 konzervasterilovaná rajčata
1 snítkačerstvý rozmarýn
4 ksjehněčí koleno

podle chuti

sůl

podle potřeby

olivový olej

Postup přípravy

Z kolínka odstraníme přebytečný tuk, který je nositelem charakteristické jehněčí chuti, přibližně 2 cm kosti v horní části kolínka naříznutím a seškrábnutím maso odhalíme. Při dušení pak maso krásně sklouzne až ke kloubu, kost bude hrdě dominovat celému talíři a vzbuzovat ještě více chuti. Upravená jehněčí kolínka osolíme, opečeme na olivovém oleji a uložíme na teplém místě. Do výpeku pak přidáme kousek másla, 2 na kolečka nakrájené mrkve, 1 malou petržel, 1 cibuli, 1 menší pórek (světlou část), 4 přepůlené stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře a vše restujeme dozlatova. Přidáme 2 lžíce medu, necháme lehce zkaramelizovat a následně přihodíme půl plechovky italských rajčat, která vařečkou rozmělníme. Dolijeme červeným vínem. Ke kvalitnímu masu samozřejmě patří kvalitní víno! Vše redukujeme do hustší, až téměř marmeládové, konzistence. Žádný spěch, z vína musí zůstat jen chuť a barva. Do takto připraveného základu vložíme jehněčí kolínka, zalijeme 0,75 - 1 l kuřecího vývaru, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme v předehřáté troubě na 150 °C cca 4 hodiny. Jehněčí chce čas a klid. Jakmile jsou kolínka krásně měkká, opatrně je vyndáme, přikryjeme alobalem a uložíme na teplé místo. Vydušenou šťávu varem zredukujeme na 1/2 objemu, přecedíme (zeleninu nepasírujeme, jen vymačkáme), případný tuk z povrchu sebereme a můžeme podávat. Jako přílohu k pečeným jehněčím kolínkům doporučuji bramborovou kaši, ale s měkkým chlebem je to také lahůdka.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pečená jehněčí kolínka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena