Balkán je měkký solený sýr, který patří k létu, grilovačkám a zelenině. Hodí se ale i do teplých pokrmů, můžeme ho zapékat a používat ho i jako náhradu jiných druhů sýra.
- Balkánský sýr se vyrábí z kravského mléka, někdy i z ovčího či kozího.
- Nakládá se do slaného nálevu, kde zraje a získává svou typickou konzistenci a chuť – slanou a lehce nakyslou.
- V balkánských zemích se označuje jako bílý sýr a nejdeme ho pod názvy jako např. beli sir, sirene nebo sirenje.
- Řecká feta se na rozdíl od balkánského bílého sýra nese evropskou ochrannou známku, která zajišťuje typické charakteristiky sýra. Jednou z nich například je, že se může vyrábět pouze z ovčího mléka, případně s příměsí kozího do 30 %. Feta je také jemnější a méně ostrá než balkánský sýr.
-> Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril

Co s balkánským sýrem?
Hledáte inspiraci, co podniknout s balkánským sýrem? Oblíbených jídel s balkánem je celá řada, tady jsou některé typy pokrmů:
- Salát. Balkánský sýr je ideální do zeleninových salátů, obzvláště s rajčaty, okurkou, cibulí a olivami. Stačí pokapat olivovým olejem a dochutit bylinkami. Stejně dobře ho však můžeme použít i do těstovinových salátů. Kromě skvělé chuti jim dodá také bílkoviny a sytivost.
- Zapečené pokrmy. Zapečený balkán se příliš nerozteče, přesto chutná božsky. Skvěle chutná v kombinaci s květákem, lilkem, cuketou, paprikami nebo bramborami. Přidat bez obav ho můžeme i do musaky.

- Náplň do slaného pečiva. Na Balkáně se běžně používá do burku (byrku) se sýrem. My jím můžeme společně třeba se špenátem naplnit závin z listového těsta nebo ho přidat do slaného koláče.
- Zapečený na grilu nebo v troubě je naprosto fantastický. Stačí balkán zabalit do alobalu, pokapat olivovým olejem a přidat kousky papriky nebo chilli papričku. Rozpečený balkánský sýr jako chuťovku nebo originální přílohu ke grilované zelenině či mletému masu překoná jen máloco.
- Do těstovin a rizota: Rozdrobený balkánský sýr dodá slanou chuť teplým pokrmům, kde nahradí parmazán nebo ricottu. Dokonale si tak můžeme pochutnat na těstovinách s omáčkou, rizotu či pizze s balkánským sýrem.
- Nakládání. Naložený balkán v oleji plati za oblíbenou chuťovku k vínu či pivu. Příprava přitom nevyžaduje žádné velké kulinářské zkušenost.
- Pomazánka, dip, salátová zálivka. Drobivý balkán krásně osolí, zahustí a dodá spoustu chuti i bílkoviny třeba pomazánce se sušenými rajčaty nebo omáčce.

Balkánský sýr je ideální volbou pro ty, kdo hledají univerzální slaný sýr do teplých i studených jídel. Při vaření s balkánem ho můžeme použít místo soli, protože sám přinese spoustu slané chuti.
Hvězdnost balkánu oceníme také třeba v cuketových plackách na způsob řeckých kolokithokeftedes, bramborácích či jiných zeleninových smaženkách. Dodá jim nejen chuť, ale i hmotu a líp zasytí.
Perfektně se hodí do zapékané zeleniny, zejména s paprikami tvoří dokonalý pár, i třeba jako součást vaječné omelety. V kuchyni je balkán věrný parťák, který zvládne mnohem víc než jen ohranou roli v šopském salátu.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Listoví šneci s balkánským sýrem

Okurkový salát s balkánským sýrem

Špagetový koláč se špenátem

Spanakopita

Nakládaný balkánský sýr
