Co všechno dát do těstovinového salátu? Odpověď je jednoduchá a zároveň velmi nejednoznačná: Salát z těstovin unese spoustu surovin od čerstvé a nakládané zeleniny, přes sýry a vejce až po maso. Skvěle k nim ladí majonézové a jogurtové dresinky, i lehčí zálivky. Těstovinové saláty se snadno připravují, skvěle chutnají a dají se nekonečně obměňovat podle toho, co zrovna máte po ruce. Vyzkoušejte některé z našich receptů.
Těstovinové saláty patří mezi oblíbená studená jídla a není se čemu divit. Vynikají jednoduchou přípravou, rozmanitostí chutí i tím, že zasytí a přitom nezatíží. Díky nim snadno zužitkujete zbytky těstovin, zeleniny nebo masa, a navíc se hodí i do krabičky. Můžeme si je tak vzít do práce, na piknik nebo na grilovačku.
V tomto článku najdete praktické tipy a chutné recepty na těstovinové saláty, které stojí za vyzkoušení.
-> Když není čas: 7 receptů na nejrychlejší a nejjednodušší těstoviny
Do salátů se nejlépe hodí krátké a kompaktnější tvary – kolínka, penne, farfalle nebo třeba fusilli. Vaříme je „al dente“, aby přežily míchání salátu bez úhony. Po uvaření těstoviny rychle propláchneme studenou vodou.
-> Jak na bezchybnou domácí majonézu a jakých chyb se vyvarovat
Těstovinové saláty s kuřecím masem se skvěle se hodí jako hlavní jídlo. Kuřecí maso dobře přijme koření i chuť dresinku a dobře se kombinuje se zeleninou.
Vvyzkoušejte lehký těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou – obsahuje čerstvou zeleninu a jemnou jogurtovo-majonézovou zálivku. Pro fanoušky zeleniny doporučujeme těstovinový salát s brokolicí a kuřecím masem – kombinace brokolice a kuřecího vám bude chutnat a je ideální i do krabičky na cesty.
Tuňák je skvělou volbou do rychlých těstovin i těstovinových salátů. Nejčastěji se používá tuňák v konzervě – buď ve vlastní šťávě, nebo v oleji. Tuňák ve vlastní šťávě má jemnější chuť a méně tuku a hodí se do lehčích salátů, tuňák v oleji je naopak plnější, chuťově výraznější a výborně se snoubí s vejci, kukuřicí nebo sýrem.
Vegetariánské těstovinové saláty jsou barevné a svěží. Využít můžeme jak čerstvou zeleninu (rajčata, okurky, papriky, špenát, rukolu), tak vařenou nebo pečenou (brokolice, cuketa, dýně). Hodí se také sterilovaná zelenina, jako hrášek nebo kukuřice, která salátu dodá sladký tón.
-> Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná
Klasické těstovinové saláty jsou sázkou na jistotu – jsou známé, oblíbené a suroviny v něm nikoho nepřekvapí - jde o takovou obměnu bramborového salátu. Nejčastěji obsahují šunku, sýr, papriku, sterilované okurky a vajíčko, vše spojené dresinkem z majonézy nebo její lehčích variant.
Ideální jsou pro rodinné oslavy, grilování i jako rychlá večeře. Pokud toužíte po chutích dětství nebo něčem, co zaručeně zaboduje u všech věkových kategorií, sáhněte po Klasickém těstovinovém salátu se šunkou a zeleninou – skvěle chutná vychlazený a dá se připravit i den předem.
Recepty na těstovinové saláty, které by vám neměly ujít:
Těstovinový salát s tuňákem a hráškem
Těstovinový salát s kukuřičkami
Těstovinový salát s tuňákem a majonézou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena