Konzervy jsou nedocenitelnou pomocí v každé kuchyni. Dlouho vydrží a dovedou vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny. Díky konzervám nemusíte hned běžet do obchodu, spolehlivě si totiž vystačíte se zásobami ve špajzu. Navíc na ně většinou ani nepotřebujete otvírák. Co můžete z konzerv snadno připravit?
Konzervované základní potraviny nejsou ničím, za co by se měl někdo stydět. Naopak. Jejich výhodou je, že obsahují plodiny sklizené v době jejich zralosti a skvěle chutnají. S plechovkami ušetříte mnohdy spoustu času i peněz a ještě s nimi můžete jednoduše plánovat jídelníček. Které plechovky je dobré mít v železné zásobě?
Výhody konzerv: Dlouhá trvanlivost, snadné převážení, nenáročné skladování a spolehlivá chuť. Během chvilky z nich připravíte plnohodnotné jídlo ze spíže.
Konzervy jsou praktické, mnohostranně využitelné a dostupné.
Rajčata v plechovce, ať už celá, sekaná nebo drcená (passata), patří mezi nejpoužívanější konzervované suroviny. Rajčata v konzervě jsou bohatá na vitamíny a antioxidanty, takže nejen chutnají dobře, ale také prospívají zdraví. Tvoří základ mnoha pokrmů, jako jsou rajčatové omáčky, polévky, dušené zeleninové i masová jídla či kari.
Připravit z nich můžete bleskovou rajčatovou polévku, omáčku na těstoviny či třeba izraelskou shakshuku nebo chili con carne.
Z loupaných rajčat uvaříte také skvělé lečo i v době, kdy se vám o vyzrálých rajčatech bude jen zdát.
Tuňák v konzervě je dalším kuchyňským pokladem. Je skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, což z něj činí perfektní surovinu. Tuňák je ideální do salátů, těstovin nebo na přípravu rychlých sendvičů. Můžete ho také smíchat s avokádem a citronovou šťávou a vytvořit zdravou pomazánku.
Zkuste třeba salát s tuňákem, vejci a černými olivami, rizoto s tuňákem nebo těstoviny s tuňákem a sušenými rajčaty.
Velmi oblíbená a superjednoduchá je tuňáková pomazánka nebo rybičková pomazánka ze sardinek, které vytvoříte i podáváte během pár okamžiků. Sardinky upotřebíte na pizzu i do těstovinového salátu.
Konzervované luštěniny jsou hotové a hned po ruce, nemusíte tak trávit čas jejich přípravou.
Z plechovek fazolí rychle uvaříte chuťově bohaté a syté pokrmy, jako jsou chilli con carne, luštěninový salát nebo fazolovou polévku. Fazole můžete velmi rychle ohřát a přidat třeba do mexické tortilly nebo je servírovat jako přílohu.
Konzervovaná cizrna je ideální základ pro domácí hummus nebo cizrnový falafel. Skvěle ji použijete i do hrstkové polévky nebo marocké polévky harira.
Kokosové mléko v plechovce je nezbytností pro přípravu exotických pokrmů, jako jsou indická masala, srílanské či thajské kari, indonéské a thajské polévky nebo sladké dezerty. Kombinujte ho se zeleninou, tofu, masem, rybou či mořskými plody, dostanete tak chutné a voňavé pokrmy během několika minut.
Vyzkoušejte cizrnové kari s kokosovým mlékem, špenátovou polévku s kokosovým mlékem nebo dýňovou polévku. Kokosové mléko využijete připravě krému na dort nebo jako zjemňující složku smoothies.
S kokosovým mlékem ladí jemná chuť citronové trávy, kari koření, římského kmínu, zázvoru, skořice, hřebíčku nebo chilli.
Kukuřici můžete přidat do polévek, těstovinových salátů a těstovin nebo přidat k fazolím a rajčatům do mexických jídel i do rizota. Jde o snadný způsob, jak obohatit pokrmy o chuť a texturu.
Recepty s konzervami, které by vám neměly uniknout:
Těstoviny s tuňákem, olivami a sušenými rajčaty
Kuřecí prsa s kokosovým mlékem
Autor:redakce