Sugo di pomodoro - italská rajčatová omáčka od Nick Stellino

Recept na základní italskou rajčatovou omáčku, která je mimořádně chutná. Připravujeme ji s čerstvou bazalkou bez zahušťování moukou. Recept od šéfkuchaře Nicka Stellino.


2.610x
60 min

Postup přípravy

Připravíme si konzervy nakrájených loupaných rajčat. Obsah konzerv vylijeme do kuchyňského cuttera a rajčata rozkutrujeme na kaši, ne však úplně na jemno, ale tak, aby zůstaly v omáčce malé kousky rajčat. Na zahradě odstřihneme pár větviček čerstvé bazalky, omyjeme je a otrháme lístečky, které stočíme jako cigáro a pokrájíme na jemno.

Cibuli pokrájíme na jemno, česnek (větší stroužky) očistíme a ponecháme v celku. Chilli papričku pokrájíme na jemno. Na rozehřátém olivovém oleji na mírném plameni orestujeme na jemno pokrájenou cibuli, celé stroužky česneku a pokrájené chilli. Cibuli restujeme až téměř do hněda - asi 15 minut za častého míchání.

Nebojte se toho množství česneku, jednak se vaří v celku a jednak delším vařením ztratí na ostrosti a bude mít jemnější chuť. Přilijeme rozkutrovaná rajčata a vaříme přikryté pokličkou na mírném plameni.

Asi 15 minut před dokončením přidáme do rajčatové omáčky oregano a čerstvě mletý černý pepř. Já jsem cukr nepřidávala, ale kdo chce, může.samozřejmě přidat. Dále přidáme pokrájenou čerstvou bazalku a necháme omáčku zredukovat na požadovanou hustotu. Celková doba dušení trvá 30 - 40 minut.

Sugo di pomodoro se může podávat jako omáčka k masovým kuličkám, polpette a polpettone, fašírkám, plněným paprikám nebo se může použít jako základ na pizzu, špagety a jiné těstoviny, případně také jako základ k jiným jídlům a i samostatně je vynikající - má prostě vícero využití.

Kdo chce mít sugo zvlášť jemné, může podle autora ještě rozmixovat hotové sugo na jemno, změní se sice o něco jeho krásná červená barva, avšak jeho úžasná chuť zůstane nezměněná. Autor doporučuje sugo skladovat maximálně 3 dny v chladničce. V mrazničce vydrží beze změny v zásobě asi 1 měsíc.

Podávala jsem tuto skvělou omáčku výrazné chuti s vypraženou fašírkou a vařenými brambory. U nás se velmi rychle snědla, tak nám chutnala, já jsem si bláhově myslela, že je jí mnoho a dám omáčku i zmrazit, ale ani do chladničky nezbylo. Tato omáčka se nezahušťuje ničím, žádnou mouku nepoužíváme, protože se zredukuje na požadovanou hustotu.

Tato rajčatová omáčka má výbornou pikantní chuť a vřele doporučuji vyzkoušet italské Sugo di pomodoro podle italského šéfkuchaře pana Nick Stellino, který se narodil a vyrostl v Palermu na Sicílii, ale od roku 1991 žije v Los Angeles v Kalifornii v USA. Jeho doménou je rodinná kuchyně, napsal vícero kuchařských knih a vede oblíbenou TV show Cucina Amore a vlastní pořad Family Kitchen.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sugo di pomodoro - italská rajčatová omáčka od Nick Stellino

Zpět na recept