Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme.
2 stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Slaninu také nakrájíme na tenké plátky a společně s česnekem pořádně vysmažíme. Nakonec na pár sekund přidáme najemno nasekané bylinky, aby se z nich uvolnila chuť a vůně.
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a zalijeme vývarem. Přidáme rajčatové pyré a krátce povaříme. Přidáme balsamikový ocet, sůl, pepř a lžičku cukru.
Slaninu s česnekem a bylinkami vmícháme k omáčce, přidáme zbytek česneku, který jsme prolisovali, vše krátce povaříme. Za stálého míchání k rajčatové omáčce přidáme předem uvařené těstoviny.
Když se vynechá slanina, může se rajčatová omáčka použít i ke grilovanému masu.