Rajčatová omáčka s francouzskou čočkou

Vyzkoušejte recept na vegetariánskou alternativu k masové omáčce na těstoviny. Zelená čočka má příjemnou oříškovou chuť a i přes počáteční nedůvěru si ji oblíbili i masožravci z našeho rodinného kruhu.


3.02x
45 min

Postup přípravy

Zelenou čočku uvaříme podle návodu na obalu, přebytečnou vodu případně slijeme, během vaření nesolíme. Zelená čočka nemá takové tendence k rozvaření, takže zůstane hezky v celku.

Mezitím nakrájíme šalotku na jemno a česnek na plátky. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky, nebo můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Rajčata nakrájíme na kousky.

Šalotku s česnekem lehce osmahneme na olivovém oleji, přihodíme nakrájenou mrkev a po chvilce i řapíkatý celer. Necháme chvilku osmahnout, pak přihodíme pokrájená rajčata a dusíme, dokud není mrkev tak akorát - ani tvrdá a ani rozvařená. Pokud máte rádi, můžete podlít kapkou bílého vína, případně zeleninovým vývarem.

Na závěr přidáme passatu a uvařenou čočku a necháme lehce provařit, aby se propojily chutě. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme oregano. Zasypeme nasekanou bazalkou, pokud vám nevadí její výrazná chuť, tak s ní nešetřete.

Rajčatovou omáčku s francouzskou čočkou podáváme se špagetami (u nás vedou špagety z celozrnné pšenice) a zasypané strouhaným parmazánem.
user-icon

autor KrisKris


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rajčatová omáčka s francouzskou čočkou

Zpět na recept