Při vyřčení slůvka salát si každý představí něco sice zdravého, ale méně chutného. Přitom je tolik možností, jak salát upravit tak, aby nebyl vyloženě zeleninový.
Luštěniny mohou být dobrým základem salátu při kombinování s jinými surovinami. Na salát lze použít předem uvařené či jinak upravované luštěniny, konzervované ve slaném a sladkokyselém nálevu. Za vyzkoušení stojí i saláty z naklíčených luštěnin.
Čočka, fazole, hrách a také známá sója se řadí do čeledi bobovitých. Liší se dobou přípravy, proto si řekneme něco o jejich namáčení, vaření a ochucování.
Před úpravou luštěnin bychom měli zeleninu přebrat a namočit na pár hodin do vody, abychom zlepšili jejich stravitelnost. Vodu před vařením luštěnin slijeme a nahradíme novou. Namáčení není nutné u červené čočky a půleného hrachu.
Čočku zpravidla namáčíme na 1 - 2 hodiny. Hrách celý až na 12 hodin, stejně tak fazole. Sójové boby vyžadují nejdelší dobu namáčení, a to až 15 hodin.
Luštěniny vaříme s kostkou zeleninového, bylinkového či jiného bujónu, kořením, kouskem česneku nebo cibule. Z koření si vybíráme z druhů jako je bazalka, saturejka, majoránka, tymián a bobkový list. Sůl a ocet používáme až v závěru vaření, jinak si zpomalíme měknutí luštěnin a snížíme bobtnavost. Klasickým vařením (ne v tlakovém hrnci) uvaříme nejrychleji čočku, stačí ji 20 - 30 minut. Hrách a malé fazole budeme mít měkké asi za 60 minut. Velké fazole potřebují hodinu a půl, sójové boby vaříme až 2,5 hodiny. Při vaření musíme brát na vědomí také velikost a stáří luštěnin, obojí nám může dobu varu prodloužit.
Pokud uvaříme větší množství luštěnin, můžeme část předvařené zeleniny zmrazit a máme připraveno na příště. Luštěniny pak stačí jen nechat provařit ve vroucí vodě.
Součástí zdravé výživy jsou naklíčená semena luštěnin, která obsahují řadu výživných látek. Semena můžeme zakoupit již naklíčená nebo můžeme vyzkoušet klíčení i sami, ale je to časově delší proces a je nutné zakoupit chemicky neošetřené luštěniny.
Když se chystáme na salát z luštěnin, s klidným svědomím můžeme dodržet všeobecné zásady při dochucování - více v článku Zeleninové saláty - barevná dieta. Luštěniny kombinujeme s jinou sezónní čerstvou zeleninou, nakrájeným nebo strouhaným ovocem, jinou vařenou zeleninou (květák, brokolice apod.), kořením a dochucovači. Mimo to přidáváme uzeniny (trvanlivý salám, klobásky), krájený nebo strouhaný sýr, podušené houby, domácí nebo kupované dresinky. Luštěniny se dobře kombinují i s rybími kozervami s celými kousky ryb, uzenými rybami nebo čerstvými rybami připravenými na bylinkovém másle. Vegetariáni si do salátu přidají nakrájené tofu nebo mořské řasy nori.
Zásobte tělo vitamíny: Dopřejte si na oběd zdravý čočkový salát s pečenou zeleninou
Nikdy bychom neměli zapomínat na dostatečný přísun zeleniny i luštěnin. Skvělou variantou je tento rychlý salát z černé čočky s pečenou zeleninou.
Videorecept: Salát z černé čočky podle Anny
Tak tohle je vážně pecka! Salát z černé čočky Beluga je naprosto dokonalý! Kombinace sladkého kokosového mléka, pikantnosti zázvoru a kyselosti citronu vás naprosto dostane!
Vaříme s červenou čočkou: Vděčná luštěnina do polévek, karbanátků i salátů
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, určitě ji častěji zařaďte do svého jídelníčku. Přinášíme vám pár tipů, co dobrého si z červené čočky uvařit.