Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná

Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná

Při vyřčení slůvka salát si každý představí něco sice zdravého, ale méně chutného. Přitom je tolik možností, jak salát upravit tak, aby nebyl vyloženě zeleninový.

37502×

Luštěniny mohou být dobrým základem salátu při kombinování s jinými surovinami. Na salát lze použít předem uvařené či jinak upravované luštěniny, konzervované ve slaném a sladkokyselém nálevu. Za vyzkoušení stojí i saláty z naklíčených luštěnin. 

Suchá semena rostlin, to jsou luštěniny

Čočka, fazole, hrách a také známá sója se řadí do čeledi bobovitých. Liší se dobou přípravy, proto si řekneme něco o jejich namáčení, vaření a ochucování.

Namáčení luštěnin

Před úpravou luštěnin bychom měli zeleninu přebrat a namočit na pár hodin do vody, abychom zlepšili jejich stravitelnost. Vodu před vařením luštěnin slijeme a nahradíme novou. Namáčení není nutné u červené čočky a půleného hrachu.

Čočku zpravidla namáčíme na 1 - 2 hodiny. Hrách celý až na 12 hodin, stejně tak fazole. Sójové boby vyžadují nejdelší dobu namáčení, a to až 15 hodin.

Vaření luštěnin

Luštěniny vaříme s kostkou zeleninového, bylinkového či jiného bujónu, kořením, kouskem česneku nebo cibule. Z koření si vybíráme z druhů jako je bazalka, saturejka, majoránka, tymián a bobkový list. Sůl a ocet používáme až v závěru vaření, jinak si zpomalíme měknutí luštěnin a snížíme bobtnavost. Klasickým vařením (ne v tlakovém hrnci) uvaříme nejrychleji čočku, stačí ji 20 - 30 minut. Hrách a malé fazole budeme mít měkké asi za 60 minut. Velké fazole potřebují hodinu a půl, sójové boby vaříme až 2,5 hodiny. Při vaření musíme brát na vědomí také velikost a stáří luštěnin, obojí nám může dobu varu prodloužit.

Pokud uvaříme větší množství luštěnin, můžeme část předvařené zeleniny zmrazit a máme připraveno na příště. Luštěniny pak stačí jen nechat provařit ve vroucí vodě.

Luštěniny s klíčky

Součástí zdravé výživy jsou naklíčená semena luštěnin, která obsahují řadu výživných látek. Semena můžeme zakoupit již naklíčená nebo můžeme vyzkoušet klíčení i sami, ale je to časově delší proces a je nutné zakoupit chemicky neošetřené luštěniny.

Příprava luštěninového salátu

Když se chystáme na salát z luštěnin, s klidným svědomím můžeme dodržet všeobecné zásady při dochucování - více v článku Zeleninové saláty - barevná dieta. Luštěniny kombinujeme s jinou sezónní čerstvou zeleninou, nakrájeným nebo strouhaným ovocem, jinou vařenou zeleninou (květák, brokolice apod.), kořením a dochucovači. Mimo to přidáváme uzeniny (trvanlivý salám, klobásky), krájený nebo strouhaný sýr, podušené houby, domácí nebo kupované dresinky. Luštěniny se dobře kombinují i s rybími kozervami s celými kousky ryb, uzenými rybami nebo čerstvými rybami připravenými na bylinkovém másle. Vegetariáni si do salátu přidají nakrájené tofu nebo mořské řasy nori.

Zeleninový salát s kuřecím masem a zákyskou
(doba přípravy 20 min )

Salát Caesar
(doba přípravy 30 min )

Červená čočka s rajčaty a cuketou
(doba přípravy 30 min )

Foto: Profimedia, Pixabay.com

user-icon

autor Michy