Červená čočka jako hlavní chod. Rychlé, chutné a bez zbytečného zahušťování. Recept hotový za pár chvilek.
2-3 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
4 ks | rajče |
1 lžička | libeček |
2 lžíce | olivový olej |
1 špetka | drcený kmín |
1 ks | mladá cuketa |
1 kostka | bujón zeleninový |
250 g | půlená červená čočka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
podle potřeby | |
voda |
Na recept si připravíme mladou cuketu a větší zralá rajčata. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Pokud nám vadí rajčatové slupky, můžeme rajčata nejdříve spařit a oloupat. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a nejprve osmahneme cibulku. Přihodíme cuketu, rajčata, česnek a asi 5 minut restujeme. Zelenina pustí vodu. Přidáme zeleninovou kostku s droždím (já ji kupuji ve zdravé výživě), přisypeme červenou půlenou čočku, libeček, kmín a přilijeme vodu. Pro začátek stačí 2 dl, podle potřeby můžeme během dušení přidat více. Červenou čočku s rajčaty a cuketou dusíme přibližně 12 minut za občasného promíchání. Čočku zahušťovat nemusíme, trochu se rozvaří a bude kašovitá, což bohatě stačí. Červenou čočku s rajčaty a cuketou podáváme jako hlavní chod. Vhodné pro vegetariány i vegany.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena