Červená čočka jako hlavní chod. Rychlé, chutné a bez zbytečného zahušťování. Recept hotový za pár chvilek.
2-3 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
4 ks | rajče |
1 lžička | libeček |
2 lžíce | olivový olej |
1 špetka | drcený kmín |
1 ks | mladá cuketa |
1 kostka | zeleninový bujon |
250 g | půlená červená čočka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
podle potřeby | |
voda |
Na recept si připravíme mladou cuketu a větší zralá rajčata. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Pokud nám vadí rajčatové slupky, můžeme rajčata nejdříve spařit a oloupat. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a nejprve osmahneme cibulku. Přihodíme cuketu, rajčata, česnek a asi 5 minut restujeme. Zelenina pustí vodu. Přidáme zeleninovou kostku s droždím (já ji kupuji ve zdravé výživě), přisypeme červenou půlenou čočku, libeček, kmín a přilijeme vodu. Pro začátek stačí 2 dl, podle potřeby můžeme během dušení přidat více. Červenou čočku s rajčaty a cuketou dusíme přibližně 12 minut za občasného promíchání. Čočku zahušťovat nemusíme, trochu se rozvaří a bude kašovitá, což bohatě stačí. Červenou čočku s rajčaty a cuketou podáváme jako hlavní chod. Vhodné pro vegetariány i vegany.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
autor Michy
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.