Nikdy bychom neměli zapomínat na dostatečný přísun zeleniny i luštěnin. Skvělou variantou je tento rychlý salát z černé čočky s pečenou zeleninou.
Na čočkový salát si připravíme 150 g černé čočky. Ta se nemusí předem namáčet a je uvařená za pár minut, ale můžeme použít i jinou čočku a připravit ji dle návodu na obalu. Dále budeme potřebovat 2 lžíce medu, sůl, pepř, 2 lžíce másla, olivový olej, 150 g čerstvého sýra (lze nahradit zakysanou smetanou či tvarohem), hrst čerstvé petrželky, limetku nebo citron a zeleninu podle oblíbenosti, zde jsme zvolili batát, cibuli, papriku, růžičkovou kapustu a ředkvičky.
V průběhu lehce osolíme a zamícháme. Čočku vaříme cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu.
Batát, papriku a cibuli si očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek necháme ve slupce, jen seřízneme špičku.
Zeleninu pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, je hotová za cca 20 minut.
Jednotlivým růžičkám odřízneme košťál, sejmeme svrchní listy a přepůlíme.
Takto opékáme asi dvě minuty, kontrolujeme, zda je řezná strana již opečena dozlatova.
Pánev přikryjeme, odstavíme a necháme dojít.
Ingredience na čočkový salát nás vyjdou na zhruba 95 Kč, záleží na výběru surovin.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena