Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!
Kuřecí prsa jsou maso je libové, rychle hotové, šťavnaté a ještě našemu tělu přinese spoustu bílkovin. Jsou jemná, dobře stravitelná a skvěle přejímají vůni a chuť marinád, bylinek a koření. Vítají je všichni, kdo hledají lehké, rychlé a chutné obědy a večeře. Skvěle se hodí také pro děti od malička.
Kuřecí prsa můžeme grilovat, péct, dusit, smažit i vařit. Můžeme je pak dál ještě použít do salátů, polévek, těstovin i do omáček. Důležité je dát si pozor, aby se příliš nevysušila. To docílíme jen krátkou tepelnou úpravou. Ideálně by se vnitřní teplota měla pohybovat kolem 72 °C.
Upéct kuřecí prsa vcelku je skvělý způsob, jak je připravit skoro bez práce. Zároveň tak zachováme jejich šťavnatost a jemnost.
Maso můžeme jednoduše doplnit a zapéct se zeleninou, sýrem i smetanou, případně podlít a nechat pozvolna péct.
Dalším oblíbeným způsobem, co z kuřecích prsou, je udělat kuřecí prsa v omáčce. Oproti běžné praxi, kdy maso nejprve orestujeme a pak vložíme do omáčky nebo je s ní rovnou vaříme, můžeme postupovat i "opačně".
Nejprve připravíme omáčku a až bude hotová, ponoříme do ní na syrové maso na kousky nakrájené nebo vcelku. Nasaje chuť omáčky, pozvolna se uvaří a zůstane dokonale křehké. Tento postup se používá například při přípravě nejrůznějších kari, s úspěchem ale takhle můžeme uvařit i kuře na paprice.
-> Butter Chicken: Jak indická klasika dobyla svět. Uvařte si máslové kuře doma!
Kuřecí prsa jsou kompaktním kusem masa, který umožňuje rozříznutí do velké souvislé plochy. Maso pak můžeme snadno plnit například šunkou, sýrem, slaninou nebo špenátem a zarolovat podobně jako španělské ptáčky.
Maso lze také naříznout a plnit třeba olivami, sýrem feta, sušenými rajčaty nebo směsí bylinek a másla - podobně jako kyjevský řízek nebo cordon bleu.
Zda maso ještě obalíme v trojobalu nebo necháme přírodní, je na nás, a odvíjí se hlavně od toho, jestli budeme maso péct v troubě nebo smažit.
-> Recept na kuřecí roládky s medvědím česnekem krok za krokem
Marinováním kuřecí maso zkřehne, zvýrazní se jeho chuť a zároveň ho pomáhá udržet šťavnaté. Kuřecí steak už pak potřebuje jen krátké opečení na pánvi. Zkrácení přípravy je ideální, když vaříme večeře během týdne.
Kuřecí prsa pokrájená na nudličky můžeme před restováním okořenit, naložit do marinády nebo jenom do oleje.
Pokud je restujeme se zeleninou, je lepší tak učinit zvlášť - zelenina tak zůstane křupavá (brokolice, mrkev, paprika, cibule) nebo se aspoň nerozbředne (rajčata) a maso bude křehké.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena