Ramen bistra a specializovaná rychlá občerstvení na nudlovou polévku svědčí o tom, že lidé japonský pokrm milují po celém světě. Složením se může lišit, vždycky v nich ovšem nalezneme nudle, vývar a maso, zeleninu nebo tofu.
Ramen je jedním z nejznámějších pokrmů japonské kuchyně a chutná lidem po celé zeměkouli. Tato lahodná nudlová polévka má mnoho variant, které se liší podle regionů i dostupných surovin.
Připravit japonský ramen doma je skvělý způsob, jak zahnat hlad i chutě najednou. Hodí se i pro větší počet strávníků, kteří si sami mohou do misky nandat, co mají rádi.
Ramen je polévka s pšeničnými nudlemi, která se podávají v horkém vývaru.
Existuje několik základních druhů ramenových vývarů, které se liší chutí i způsobem přípravy:
-> Pomalu tažený vývar: Připravte si nejlepší domácí životabudič
Příprava autentického ramenu může být časově náročná, ale existují způsoby, jak si ho připravit jednodušeji.
Vývar – základem je silný vývar, který můžeme připravit z kuřecích, hovězích nebo vepřových kostí. Síly dosáhneme dlouhým vařením.
Nudle – nejlepší jsou čerstvé pšeničné nudle, ale lze použít i sušené. Alternativně můžeme ale použít i instantní pšeničné nudle.
Dochucení – podle typu polévky se přidává sójová omáčka, miso pasta nebo sůl.
Přílohy – nejčastěji se do polévky přidávají plátek vepřového masa (chashu), vejce, mořské řasy nori, houby shiitake nebo jidášovo ucho a zelenina. V klasických variantách se objevuje jarní cibulka či bambusové výhonky. Modernější verze používají mungo klíčky, špenát, pak choi nebo kukuřici.
-> Nudle z neobvyklých surovin
Recepty na polévky, které by vám neměly ujít:
Japonská polévka s vepřovým masem
Masový vývar se zelím pak choi
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena