Fazolky mungo obsahují prospěšné látky jako bílkoviny, minerální látky v podobě vápníku, draslíku, železa či hořčíku. Nejzdravější jsou v naklíčené podobě. Posilují imunitu, detoxikují organismus a navíc nenadýmají. Klíčky mungo jsou křupavou pochoutkou, kterou si oblíbíte snadno a rychle.
Zelené fazolky mungo pocházejí z Indie a jsou velmi oblíbené po celém světě. Využívají se především v čínské, thajské, vietnamské a indické kuchyni, po uvaření jsou vhodné jako příloha, ale mohou se přidávat i do zeleninových asijských polévek, salátů nebo do masových směsí.
-> Vypěstujte si zdraví za oknem. Mikrobylinky udělají z každé porce umělecké dílo
Klíčky mungo jsou vlastně ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete dopřát. Díky svým zdravotním benefitům jsou naklíčené mungo fazole považovány za klíč ke zdraví, který pomáhá snižovat krevní tlak, krevní cukr a cholesterol. Pomáhá při hubnutí a při problémech s trávením. Zamrazení klíčků se nedoporučuje, jejich síla je právě v čerstvosti.
Během klíčení se semínko probudí k životu, začne růst a k tomu je zapotřebí velká spousta energie. Právě tuto vitální energii pak můžeme dostat i do svého těla, právě v době, kdy nás tak často sužuje jarní únava.
Klíčky sice můžete sehnat i v supermarketu, nejlépe ale uděláte, když si je naklíčíte doma. Je to snadné. Na klíčení si můžete pořídit speciální set sklenic, pro začátek si ale bohatě vystačíte s obyčejnou zavařovačkou s proděravělým víčkem.
Klíčení mungo fazolek trvá zhruba tři až pět dnů. V lednici vám pak vydrží čerstvé ještě několik dnů, nejlepší však je konzumace ihned po naklíčení.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Mikrobylinky jídlu sluší. Vypěstujte si lahodné vitamíny sami za oknem
Když zelenina na zahrádce odpočívá, ven by psa nevyhnal a vyhlídky na teplé dny jsou v nedohlednu, potřebujeme najít nové zdroje vitamínů. Dobrá zpráva je, že to nutně nemusejí být pilule s doplňky. Můžeme za oknem pečovat o vlastní mikrozahrádku. Mladé zelené výhonky a tzv. microgreens rostou totiž pořád. Báječné jsou v salátech, na chlebu nebo v pomazánkách.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika