Pro slavnostní příležitosti většinou chceme připravit nějaké pohoštění, které nás zobrazí jako mistry kulináře. Nejvhodnější pro takové okamžiky jsou studené pokrmy.
Ať už se jedná o svátek, narozeniny výročí nebo jen o slavnostnější chvíli při setkání s přáteli. Každá hospodyňka se ráda ukáže jako skvělá hostitelka a pro své hosty připraví nejednu pochoutku. Studené pohoštění je velmi vhodné pro takové chvíle, jelikož se většinou jedná o jednohubky či jiné slané pochoutky, které se nemusí více porcovat a používat pro ně další nádobí, příbory a podobně. Další výhodou studeného pohoštění pro hospodyňky je, že se mohou v klidu věnovat hostům a nemusejí neustále odbíhat pro cokoliv do kuchyně. Studené pokrmy se podávají většinou na velkých talířích, podnosech a tak máte vše pěkně po ruce a hosté si mohou nabízet dle své chuti a libosti. Zásadní podmínkou pro přípravu studeného pohoštění je, že vše zdobíme až na poslední chvíli. Suroviny použité na ozdobu by oschly a okoraly.
Důležitá je příprava a perfektní organizace. Pomazánky si připravte předem, přendejte do menší misky, přikryjte potravinovou folií, alobalem či vložte misku do mikrotenového sáčku dostatečné velikosti a uložte do chladničky. Předem si nakrájejte veku, pokud jste nekoupili již krájenou, rohlíky na nakrájejte na očka, uvařte vejce natvrdo a připravte veškeré potřebné suroviny pro ozdobu (uzenina, sýr, zelenina, petrželová nať ořechy a podobně). Zhruba hodinu předtím, než by měla návštěva dorazit, si veku či rohlíky namažte pomazánkami podle své vlastní fantazie a plánu. Velmi pěkně budou vypadat vaše chlebíčky, pokud použijete zdobící sáček s dostatečně širokým zdobítkem s hvězdicovou špičkou. Sáček naplníte pomazánkou, vmačkáte dolů ke špičce a zdobíte jako pusinky, popřípadě jiných způsobem. Na takto připravené chlebíčky položíte stočené kolečko salámu, kolečko či osminku vejce, polovinu kolečka rajčete, kolečko sterilované okurky, sýr můžete pokrájet na plátky a na malé kousky nebo nastrouhat. Použít můžete jakoukoliv zeleninu, a to podle chuti vaší i vašich hostů. Do příchodu návštěvy mějte pohoštění uložené na chladném místě a přikryté, nejlépe na podnosu vloženém do velkého sáčku.
Pomazánek na chlebíčky je nepřeberné množství, kterou vyberete, záleží jen na vaší chuti a fantazii. Vhodné jsou některé druhy salátů - například bramborový, vlašský. Výtečné pomazánky na chlebíčky jsou vaječná, sýrová (například z hermelínu), humrová, celerová šunková nebo pikantní křenová.
Neexistuje žádné psané pravidlo, jak a čím chlebíčky zdobit, proto záleží jen na vás. Ovšem nemělyby být přeplácané.
Jednohubky jsou plátky z rohlíku, zde se příliš zdobení nepoužívá. Vhodné pomazánky na jednohubky jsou česneková, z krabích tyčinek nebo vajíčková. Na ozdobu použijeme polovinu vlašského ořechu, olivu, červenou kapii, kousek sýra nebo plátek sterilované okurky či kolečko klobásy.
Typ na výtečné pomazánky na chlebíčky či jednohubky nejdete na našem serveru v sekci recepty - chuťovky.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena