Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem

Skvělá na chlebíčky! Veka z domácí pekárny krok za krokem

Ohlásila se neočekávaná návštěva? Nemáte veku na chlebíčky? Žádný problém, podle FOTORECEPTU si upečeme veku doma, navíc je mnohem lepší než kupovaná.

51915×

Domácí veka - jde to i bez pekárny

Pokud nevlastníte domácí pekárnu, není třeba zoufat. Tento recept samozřejmě připravíte i bez ní, pouze musíte těsto důkladně rukama či vařečkou propracovat a nechat dobře vykynout. V takovém případě potřebujete trochu více času, ale výsledek by měl být téměř shodný.

Recept na veku z domácí pekárny krok za krokem

1) Přípravíme si ingredience. Začínáme tekutinami.

V odměrce si odměříme 275 ml mléka. Mléko jako první nalijeme do míchací nádoby.

2) V receptu nesmí chybět vejce.

Na přípravu domácí veky potřebujeme 1 velké vejce. Nebo použijeme 2 malá vejce jako v našem případě. Vejce pouze do mléka v nádobě rozklepneme.

3) Přidáme zbylé tekutiny.

Nyní přilijeme 3 čajové lžičky oleje a 1 čajovou lžičku citronové šťávy.

4) Základem těsta na veku je samozřejmě mouka.

Nyní, když jsme do míchací nádoby nalili již všechny tekutiny, přisypeme 500 g hladké mouky.

5) V jednom rohu uděláme důlek.

My jsme zvolili levý spodní roh a do něj jsme nasypali 2 čajové lžičky soli.

6) Cukr na správné kynutí.

Aby těsto dobře kynulo, posypeme povrch mouky 0,5 čajové lžičky krupicového cukru.

7) Na řadu přichází poslední surovina.

Úplně nakonec vsypeme doprostřed mouky 2,5 čajové lžičky sušeného droždí.

8) Zvolíme program "těsto".

Nyní máme vše připraveno, pekárnu zavřeme a nastavíme na program "těsto". U naší pekárny je dlouhý 1:50, přičemž prvních 20 minut pekárna zahřeje všechny suroviny na stejnou teplotu, což je na kynutá těsta ideální.

9) Těsto na veku je vykynuté.

Po necelých 2 hodinách je tedy těsto krásně vypracované a vykynuté.

10) Příprava veky.

Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme z něj dlouhé a úzké válečky, které necháme již na pečícím papíru na plechu alespoň další jednu hodinu kynout (ideálně pod utěrkou).

11) Veky potíráme vejcem.

Vykynuté veky potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme přibližně 25 - 30 minut.

12) Vychladnutí upečené veky.

Upečené veky necháme nejlépe na roštu dobře vychladnout a můžeme je ihned použít.

13) Veka je krásně měkká.

Výhodou veky podle tohoto receptu je, že vydrží 2 - 3 dny měkká a stejně dobrá jako po upečení.

14) Možnosti použití veky.

Veku krájíme na středně silné plátky šikmým řezem a mažeme pomazánkami, máslem a zdobíme podle chuti a dostupných surovin.



Další recepty na výborné domácí pečivo: 

Voňavé domácí houstičky
(doba přípravy 2 hod )

Domácí briošky
(doba přípravy 2 hod )

Úžasné domácí rohlíky
(doba přípravy 2 h 30 min )

Recept na silvestrovské sýrové krekry krok za krokem

Máte rádi slané pečivo a hledáte zaručený recept, kterým překvapíte rodinu i přátele? Potom rozhodně vyzkoušejte tyto sýrové krekry z brynzy. Budete překvapeni, jak křehké mohou být.

Recept

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena