Vaření.czMagazínOriginální letní jednohubky na zahradní párty

Originální letní jednohubky na zahradní párty

Originální letní jednohubky na zahradní párty

Máme tu oblíbený čas letních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro horký letní večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele.

947×

Letní pohoštění chce odlehčenost, fantazii, využití sezónních surovin. Jak se s tím popasovat? Nemusí to být až tak složité. Místo pečiva stačí jako podklad použít zeleninu, co zrovna máte na záhonku, pak už jen stačí pohrát si s lákavou dekorací a můžete servírovat! Podívejte se s námi na pár tipů na originální letní jednohubky, které skvěle vypadají a úžasně chutnají. Hosté navíc určitě ocení i to, že nezatíží žaludek.

Letní pohoštění? Vsaďte na lehkost, barvy a zdravé suroviny

Čerstvá zelenina a nejrůznější ovocné variace – základ lehkého letního občerstvení, které by na vašem stole nemělo chybět. Využijte okurky, rajčata, papriky, nejrůznější ředkve, hrachové lusky, rybíz, angrešt apod. Všechny tyto suroviny dodají svými barvami a čerstvostí přímo ze záhonu dokonalou atmosféru letní hostiny. Takové jednohubky jsou praktické, lehké do žaludku, barevně svěží a samozřejmě zdravé.

Plněné paprikové chuťovky

Papriky různých barev jsou vždycky vítanou ozdobou studených obložených mís a talířů, dají se ale využít i jinak. Vyberte menší papriky, vyndejte jádřince, dobře je očistěte a opláchněte a poté naplňte libovolnou nádivkou, třeba sýrovou nebo salámovou. Poté dejte ztuhnout do lednice. Do těchto náplní je vždy nutné použít máslo, aby dobře zatuhly a držely pohromadě. Po ztuhnutí krájíme na kolečka a podáváme s pečivem. Skvělé jsou také malé červené papriky plněné kozím sýrem, napíchnuté na párátko ozdobené třeba kuličkou hroznového vína.

Rajčatové jednohubky

Malá pevná a křupavá cherry rajčátka jsou sama o sobě lákavou a osvěžující pochoutkou, stejně jako ozdobou. Klasická velká rajčata však můžete použít opět jako podklad na jednohubky, místo koleček z rohlíků nebo plátků veky. Malá soudková rajčátka můžeme nahoře odříznout, vydlabat a naplnit třeba sýrovou náplní nebo humrovým salátem s jogurtem či majonézou. Vršek po naplnění opět přiklopíme čepičkou z rajčete. Pro efekt podáváme souměrně naaranžované v pravidelných řadách. K rajčatům se dále výborně hodí sýr mozzarella, zdobit pak můžeme čerstvou bazalkou i černými olivami. Zakápneme olivovým olejem a pak už chybí jen letní západ slunce a sklenka studeného bílého vína.

Okurkové jednohubky

Okurkové jednohubky jsou rychlé, lehké, zdravé a na přípravu opravdu jednoduché. Salátovou okurku nakrájíme na šikmé plátky podobně jako veku, plátky seřadíme na tác nebo talíř a pak už jen na každý z nich stříkneme z cukrářského pytlíku se zdobičkou chuťově výrazné pomazánky dle libosti. Ty pak nakonec nezapomeneme pestře ozdobit, například petrželkou, strouhanou mrkví, proužkem kapie, olivou, kouskem avokáda a podobně.

Zapečené jednohubky z cukety a červené řepy

Cuketu a červenou řepu nebudeme samozřejmě podávat za syrova, tady už přichází na řadu pohoštění zvané „teplý bufet.“ Zapečené zeleninové lahůdky zůstávají oblíbeným trendem každého léta a ani letos s nimi rozhodně nešlápnete vedle. Cukety nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na plech a pečící papír, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným uzeným sýrem nebo nivou, ozdobíme rajčetem či petrželkou a dáme zapéct. Červenou řepu můžeme připravit velmi podobně, chuťově se k ní po zapečení velmi hodí právě sýr Niva, nebo i jiný chuťově výrazný sýr. Cuketu, stejně jako červenou řepu, můžeme samozřejmě také grilovat.

Zelenina a pikantní ovocné jednohubky z grilu

Grilování jak známo, není jen o mase. V létě bychom neměli své chuťové buňky ošidit o delikatesní grilovanou zeleninu (papriky, lilek, rajčata, cuketu, kukuřici apod.), ale grilujeme také ovoce, známý a velmi oblíbený je například grilovaný ananas, ale třeba také jahody, banány, jablka apod. Ovoce grilované jako špíz a pokapané javorovým sirupem, nebo pikantní marinádou s chilli a medu můžete podávat jako ovocné jednohubky, ale může plnit i funkci dezertu.

Letní hit? Jednohubky na lžíci

Jednohubky nebo tzv. tapas na lžíci či na vidličku jsou vskutku oblíbeným hitem poslední doby. Jejich servírování je vždy velmi atraktivní, hezky naaranžované spolu dokonale chuťově ladí a některé kombinace mohou být i skutečně překvapivé. Jednohubky servírované přesně a přímo na lžíci jsou skvělé k využití například na svatbách, ale hodit se budou na jakoukoli rodinnou událost. Může jít o různé druhy sýrů ochucených například grilovanou uzeninou, podávaných spolu s chilli omáčkou nebo avokádovým dipem a dozdobených brusinkami, olivou či kouskem žlutého melounu. Skvěle a vskutku originálně pak působí například velké těstovinové mušle plněné masovou směsí. Fantazii se tu vskutku meze nekladou, a i když příprava i způsob servírování může být pracnější, výsledek stojí za to.

Přečtěte si také: 

Letní grilování po vegansku: Zeleninový špíz s tofu krok za krokem

Výborná kombinace zeleniny a uzeného tofu na jedné špejli. To je tutovka na letní grilování.

Letní grilování po vegansku

Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády

Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí bleskurychle z talířů.

Jednohubky

Foto: Shutterstock.com

user-icon

autor Veronika

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena