Řekněme si na rovinu, když si někdo dá práci a připraví oslavu či posezení se vší parádou, je na co koukat, je co jíst a také co pít. Tipy, jak na to, se s přicházející sezónou budou hodit.
Při rozhodnutí uspořádat větší párty bychom si měli vše dobře zorganizovat. Už 2 týdny předem si stanovíme počet hostů, rozešleme pozvánky, vybereme druhy jídla a nápoje. Předběžně si připravíme seznam potravin, lahve s pitím si můžeme nakoupit i dopředu. Nezapomeneme na pořízení či zapůjčení si potřebného množství stolů, židlí a při špatném počasí i přístřešků. Vyzkoušíme funkčnost grilu a vyčistíme jej, nakoupíme dřevěné uhlí, pokud nám nezbylo z loňska, zajistíme si podpalovač.
Asi týden před grilovací párty zajistíme potřebné množství talířů, příborů a ubrousků. Objednáme si dostatek masa, ryb a pečiva, doplníme koření. S akcí obeznámíme sousedy, vybereme vhodnou hudbu a nezapomeneme na dekoraci.
Den až dva dny předem si postavíme přístřešek, který hosty ochrání před špatným počasím. Nakoupíme čerstvé potraviny jako ovoce, zeleninu, saláty a čerstvé bylinky. Vyzvedneme objednané maso, uzeniny a sýry, připravíme si marinády a naložíme maso (inspirovat se můžete těmito tipy: Začínáme s grilováním). Den předem si nachystáme libovolné dipy, omáčky a ochucená másla, vše uložíme do lednice. Dáme chladit nápoje. V den akce si nachystáme hotové saláty jako přílohu, které až těsně před podáváním přelijeme zálivkou. Na poslední chvíli připravujeme i rychlé dezerty.
Potraviny, které se vyplatí kupovat přímo v den akce, jsou bezpochyby čerstvý chléb, bagety a popřípadě i mleté maso. Nastříháme si hliníkovou fólii, připravíme grilovací nářadí, vyzdobíme místo (balkon, terasu, pergolu, garáž), kde budeme gril párty pořádat. Použijeme lampiony, světelné řetězy, nafukovací balonky, papírové stuhy, papírové girlandy a jiné dekorativní předměty. Šikovně nainstalujeme reproduktory, rozmístíme prostírání i s nádobím a umístíme gril. Těsně před příchodem hostů přineseme i nápoje a už zbývá jen přivítat hosty a začít s grilováním marinovaných pochoutek.
Popíjení alko i nealko nápojů ke grilovaní bez debat patří. Na vychlazení většího množství lahví můžeme použít velkou plastovou vanu vyplněnou se studenou vodou a ledem. Lahve s pivem či míchanými nápoji do ní ponoříme a uchováme je tak až do podávání. Zda zvolíme koktejly, ovocné bowle, pivo, víno či tvrdší alkohol, výběr záleží jen na obsazenosti hostů.
Pro děti, abstinenty a řidiče přichystáme množství minerálních vod, ovocných šťáv i nealko míchaných nápojů či piva. Výborné jsou i střiky s ovocnou šťávou. Když si dáme práci s nakrájením libovolného ovoce, připravíme i nealko bowli - ovoce osladíme, zalijeme limonádou a sodou na doplnění, přidat můžeme i ovocnou šťávu a samozřejmě nesmí chybět led. Ovocnou bowli můžeme připravit i z kompotovaného ovoce.
Hitem každé zahradní párty je bowle, ale tentokrát si přichystáme variantu pro dospělé. Ovoce (hrušky, jablka, melouny, citrusy, meuňky, broskve, jahody, rybíz, hroznové víno, borůvky, apod.) důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Citrusové ovoce použijeme v bio kvalitě (chemicky neošetřené). Všechno ovoce vsypeme do hluboké mísy, podle chuti osladíme, zalijeme bílým vínem a těsně před podáváním doplníme sektem. Ovocná bowle v alko i nealko variantě dokonale uhasí žízeň a bude jí pro všechny dostatek. Jen pozor na kombinaci s ostatním alkoholem.
Ke grilovaným pochoutkám si můžeme dopřát i aperitiv, tvrdý alkohol nebo vlastní namíchané koktejly. Vhod přijde i chlazené pivo různých druhů, případně si pořídíme celý soudek, ze kterého po celý večer pro zúčastněné čerstvé pivo čepujeme. Je dobré mít po ruce i citronádu, která se bude hodit při přípravě tzv. "radlerů", což je směs citronády a piva. Ve výsledku není nápoj tak silný, zato příjemn osvěží.
Hodně oblíbené je i víno, které se skvěle hodí ke grilovanému masu i rybám. Bílé a růžové víno podáváme vychlazené na 8 - 10 °C, červené odrůdy snesou vyšší teplotu.
Grilovaná vepřová panenka v parmské šunce
(doba přípravy 30 min )
Grilovaná krkovice s chutí kari
(doba přípravy 45 min )
Grilovaná zelenina s dresingem z pečeného česneku
(doba přípravy 30 min )
Grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou
(doba přípravy 30 min )
Vinná klobása
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena