Jaro si žádá odlehčení jídelníčku a úpravu našich stravovacích návyků. Díky tomu docílíme přirozené detoxikace organismu, která má pozitivní vliv na naše fyzické i duševní zdraví. A jaké plodiny že jsou vlastně typické pro květen? Patří sem například cibule, ředkvičky, celer, červená řepa, špenát, jarní cibulka, pažitka, chřest, česnek, pórek, mrkev nebo petržel. K mání už jsou ale i jahody, kedlubny nebo listové saláty.
S příchodem jara nastává čas na lehčí a osvěžující jídla, doporučuje se omezit maso a uzeniny, sladkosti a mléčné výrobky. Co tedy vařit v květnových dnech, které už nám dávají pocítit sílu jarních paprsků? V dnešním článku přinášíme trochu inspirace na pár zajímavých receptů ze surovin, které by v této době neměly na vašem stole chybět.
Chřest si doslova zamilujete, pokud se nebudete bát vyzkoušet pár prvních receptů. V kuchyni má široké využití a uplatní se u vydatného oběda i lehčí večeře. Chřest je zelený nebo bílý, se zeleným to bude pro začátek jednodušší, nemusí se loupat. Sezóna chřestu je velmi krátká, trvá jen několik týdnů zhruba od konce dubna do konce června. Grilovaný chřest je skvělou přílohou k masu, mile vás však určitě překvapí i krémová chřestová polévka. Chřest je nízkokalorický a vysoce výživný, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Ředkvičky jsou na záhonku něco jako první vlaštovky, hlásící příchod jara. Dají se s nimi dělat hotová kulinářská kouzla. Ozdobit s nimi můžete jednoduše chléb s máslem, jejich krásná svěží barva však dodá jarní šmrnc i jednohubkám nebo pomazánkám. Ředkvičky jsou základní surovinou do jarních salátů, skvěle se hodí do omelety, ale můžete je i nakládat, dusit, nebo z nich připravit výtečnou polévku.
Ředkvičky, levná a na pěstování nenáročná zelenina s jemně štiplavou chutí, která díky své nízkokalorické hodnotě nesmí chybět v jarním odlehčovacím jídelníčku.
Není nad jen tak nakrájenou čerstvou kedlubnu, po které se určitě i u vás doma jen zapráší. Můžete se s nimi ale blýsknout i jinak. Co takhle vyzkoušet lahodnou krémovou polévku, kedlubnový salát, pikantní pomazánku nebo staročeské kedlubnové zelí. Dušená kedlubna se skvěle hodí k jakémukoli masu. Nevšední ale skvělá je také smetanová kedlubnová omáčka nebo pokrájené kedlubny na smetaně podávané spolu s bramborami jako příloha.
Maso na kedlubnách v 5 variacích: Neuvěříte, jak skvěle chutná!
Jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Zkoušeli jste někdy tuto košťálovou zeleninu zkombinovat s masem? Budete překvapeni, jak takové kuřecí, vepřové a dokonce i rybí maso právě kedlubna doplní. Vybrali jsme pro vás 5 výborných receptů, které doporučujeme vyzkoušet ke všednímu, ale klidně i k nedělnímu obědu.
Červená́ řepa je vskutku dokonalou jarní pochutinou, které těžko odoláte. Plátky pečené s nivou, zakápnuté olivovým olejem a podávané s vlašskými ořechy, to je zkrátka pochoutka hodná jakékoli oslavy nebo zahradní párty. Lahodná bude i pomazánka z jemně nastrouhané červené řepy smíchané s trochou bílého jogurtu a trochou majonézy. Skvěle se bude hodit na topinky nebo na opečenou bílou veku.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
Tato české kuchyni známá kombinace není jen o dokonalém vývaru nebo základu do omáčky, pečená mrkev, celer i petržel jsou sami o sobě skvělou přílohou k masu. Mrkev můžete směle použít i do bramborové kaše, stejně tak petrželové pyré. Pečený nebo i obalovaný celer, to je sázka na jistotu. Nezapomeňme ale ani na dezerty, vyzkoušejte mrkvový dort a uvidíte, že bude zárukou úspěchu.
Špenátové listy budou skvělé do jarních salátů, ale opět se hodí i do husté polévky, která zcela nahradí plnohodnotné jídlo. K první sklizni špenátu dochází začátkem května, špenátové listy jsou bohatým zdrojem vitaminů A, C, E a K. Dále obsahuje železo, jód či vápník. Je také důležitým zdrojem kyseliny listové, ale už po krátkém vaření se její množství snižuje na polovinu, proto jej při přípravě v kuchyni stačí jen krátce spařit.
Špenátová sezóna: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena