Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
První zmínky o špenátu se objevují již v roce 647 na území Asie. Je to zelenina, kterou můžeme najít ve všech světových kuchyních. Špenát je bohatý na vitamíny a železo. I když ho děti moc v lásce nemají, je velmi důležitou součástí zdravé výživy. Sklízí se buď celé rostliny s krátkým kořenovým krčkem, nebo jen listy. Nejlepší jsou mladé a čerstvé lístky špenátu, které můžeme použít jako ingredienci do salátu. Špenát je výtečnou přílohou k masu i rybám. Můžeme jím plnit těstovinové taštičky, rolády či listové těsto. Jestliže chceme chuť špenátu ještě zvýraznit, použijeme například česnek nebo muškátový oříšek.
Dušený špenát z čerstvých listů
(doba přípravy 1 hod )
Velikonoční nádivka s masem a špenátem
(doba přípravy 75 min)
Špenátová polévka se smetanou
(doba přípravy 20 min )
Jemná špenátová polévka
(doba přípravy 1 hod )
Špenátová roláda s tvarohovou náplní
(doba přípravy )
Špenátové bramboráky s uzeným masem
(doba přípravy 45 min )
Špenátové kuřecí závitky
(doba přípravy 1 hod )
Špenátové knedlíky
(doba přípravy 45 min )
Špenátový quiche se sýrem
(doba přípravy 45 min )
Domácí špenátová pizza
(doba přípravy 2 hod )
Sýr a špenát, kombinace, která neomrzí!
Zdravému stravování vládne pestrá listová zelenina. A protože špenátová sezóna se pomaličku blíží, tak vám přinášíme 10 receptů, ze kterých si zaručeně vyberete. Špenát, to není jen nepříjemná vzpomínka na školní jídelnu, ale i vděčná surovina, která se dá připravit na tisíc způsobů a vždycky může chutnat jinak. V kombinaci s různými druhy sýrů nemá chybu. Lze si tak připravit nejen polévku, omáčku k těstovinám, ale i domácí pizzu, slané chuťovky a maso nadívané právě špenátovými listy.
Recept na slané palačinky plněné špenátem krok za krokem
Milujete palačinky na všechny způsoby stejně jako my? Tyto špenátové chutnají fantasticky! Jejich příprava není nijak náročná a dnes vás je naučíme krok za krokem.
Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem
Zapomeňte na školní jídelnu a připravte se na zcela jiný chuťový zážitek. Tento špenát z čerstvých listů je základem také pro klasický dušený špenát. Podle fotonávodu jej zvládne každý.
Jarní detox na talíři: Lahodné smoothie i lehké a výživné polévky
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena