Na vál nasypeme hladkou mouku a semolinu. Do důlku uprostřed rozklepneme 2 velká vejce a přidáme lžičku kvalitního olivového oleje. Vše zpracujeme na hladké těsto, které by se nemělo lepit na ruce. Z těsta vytvarujeme kouli, tu zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici 2 - 3 hodiny odležet.
Baby špenát propláchneme a spaříme horkou vodou. Necháme okapat a z listů vymačkáme co nejvíce vody. Spařený špenát nasekáme na jemné kousíčky, přidáme ricottu, osolíme, opepříme a na závěr dochutíme na jemno nastrouhaným parmazánem.
Odpočinuté těsto rozkrojíme na 4 části a z každé z nich vyválíme na pomoučněné desce velmi tenký plát. Pomocí rádýlka vykrajujeme čtverečky 4x4 cm. Do středu každého dílku dáme trošku špenátovo-ricottové náplně, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme do tvaru tortellini. Takto postupujeme se všemi 4 pláty, ale válíme je postupně až po naplnění první várky, aby těsto zbytečně neosychalo.
Tortellini se špenátem a ricottou vaříme v dostatečném množství osolené vody 2 - 3 minuty, až jsou al dente. Uvařené tortellini scedíme a ihned servírujeme.
Domácí tortellini se špenátem a ricottou podáváme s libovolnou omáčkou, já je mám nejraději s bazalkovým pestem, do kterých tortellini jednoduše "obalíme". Posypeme parmazánem a ihned podáváme.