Na rybízový džem nepotřebujeme víc než dvě suroviny. Opravdu. Stačí jen rybíz, cukr a kastrol. Rybíz sám obsahuje dost pektinu, takže želírovacích prostředků netřeba.
Tenhle koláč s rybízem připravíme raz dva a chutná jako od babičky. Stačí základní lité těsto, pár hrstí rybízu a drobenka navrch. Rybízový koláč s drobenkou je ryzí letní recept. Použít můžeme červený i černý nebo jejich kombinaci. Upečte si s námi klasiku z české zahrady!
Ořechovka – tradiční domácí likér z nezralých vlašských ořechů – patří mezi oblíbené domácí poklady. Každý rok se její příprava vrací do hry právě koncem června. Vysvětlíme si, jak ji připravit, kdy se pustit do sběru ořechů. Pojďte s námi vyzkoušet recept na domácí ořechovku!
Tzatziki patří k nejznámějším řeckým receptům a není se čemu divit. Je to dokonalý jogurtový doplněk k masu, pita chlebu i salátům – osvěžující, lehký a přitom chuťově výrazný. Stojí na pomezí mezi salátem a omáčkou. Mnoho zeleniny v něm však nečekejte. Poradíme vám, jak udělat domácí tzatziki přesně tak, jak ho milují Řekové.
Taky vás při vybírání receptů vždycky zaujmou ty hrnkové? Míru "hrnek" mají ji v oblibě nejen začátečníci, ale i zkušení kuchaři. Jak nejrychleji připravit těsto na koláč či buchtu? Když nemusíte vytahovat recept! Právě hrnky vám s tím pomůžou, dobře se totiž pamatují. Nakonec díky nim můžete zjistit, jaké poměry surovin fungují, a třeba se pustíte i do vlastních receptů!
Milujete pizzu stejně jako my? V tom případě vám nesmí uniknout tento recept na domácí pizzu Margherita, která je nenáročná na přípravu i suroviny, ale na chuti jí to rozhodně neubírá.
Zahrádky i obchody se plní čerstvými jahodami, ze kterých vás naučíme připravit jednoduchý mléčný koktejl. Tento nápoj dokonale osvěží!
Šopský salát je balkánská klasika, kterou znají nejen dovolenkáři z Bulharska. V jednoduchosti je síla – když použijeme správné suroviny a nepokazíme ho zálivkou, vznikne osvěžující letní hit, co neomrzí ani po týdnu.
Není nad sklenici poctivé domácí limonády, která opravdu osvěží. Ukážeme si, jak na jednoduchou a přitom výtečnou mátovou limonádu z několika surovin. S tímto receptem to zvládne každý – a věřte, že zůstane v rodinném repertoáru.
Clafoutis je francouzský dezert, který je tak jednoduchý, že ho zvládneme přichystat i se zavřenýma očima. A přesto dostaneme dokonalý výsledek. Typické je pro něj vláčné těsto podobné palačinkovému, šťavnaté třešně i s peckami a decentní nádech vanilky nebo mandlí. Když se třešně červenají na stromech, není důvod váhat!
Spojení křehkého křupavého korpusu s hedvábným krémem nenechá nikoho na pochybách, že nebe existuje. Co je na Pavlově nejlepší? Že ji můžeme připravit vcukuletu a na korpus nepotřebujeme víc než cukr a bílek. Navíc je zcela bezlepkový. Takhle jednoduché to je! Jako doprovod bohatě postačí vyšlehaná smetana nebo krém a bobulovité ovoce.
Voňavý, sladký a poctivý – jahodový sirup si můžeme připravit doma bez barviv a aromat. Ukážeme si, jak na to, aby vydržel ve spíži a chutnal jako opravdové léto.
Bezmasý oběd nemusí znamenat jen salát, vařené brambory nebo smažák. Poradíme vám, jak připravit vegetariánská jídla, která zasytí, dodají bílkoviny a navíc zaujmou pestrostí chutí i vůní. Inspirujte se pěti různými recepty z webu vareni.cz.
Už jste ochutnali domácí tortilly? Jsou výborné, snadné na přípravu a oproti kupovaným je cena zanedbatelná. Plněné tortilly tak můžeme připravit, i když nemáme balíček kupovaných placek ve spíži.
Zbylo vám po víkendovém obědě maso a nevíte, co s ním? Nevyhazujte ho ani ho neservírujte znovu se stejnou přílohou. Připravte si z něj úplně nový pokrm, který potěší chuťové buňky i ušetří čas a energii. S trochou fantazie a pár běžnými surovinami vytvoříte skvělou večeři za pár minut.
Česká „čína“ se do domácností dostala v době, kdy o autentických surovinách z Asie mohl člověk jen snít. Vznikly tak české verze rychle restovaného masa - s mraženou zeleninou, kari kořením nebo kečupem či sojovkou. Čína se stala miláčkem českých kuchyní. Jak jídlo vzniklo, co do něj patřilo a jak připravit autentický stir-fry bez kečupu, kari nebo škrobu?
Smetanový sýr, který dokáže pohladit? Mascarpone má své místo v dezertech i těstovinách, pomazánkách nebo krémech. Je tučný, jemný, sametově hladký a dokonale univerzální. Mascarpone je dobré mít pořád po ruce.
Jaro je obdobím nových začátků, probouzející se přírody a přívalu nové energie. A kde jinde začít den plný svěžesti než u výživné a lahodné snídaně? Správně zvolené ranní jídlo dokáže doslova zázraky. Dodá vám potřebnou energii na celé dopoledne, zlepší náladu a pomůže udržet koncentraci.
Dort s mascarpone a ovocem je osvěžující letní klasika, která chutná i vypadá skvěle. Čím se mascarpone liší od tradičního českého tvarohu a proč je v krémech často lepší volbou? Vyzkoušejte recept na nahý dort, který není vůbec těžký na přípravu.
V tomto týdnu se diváci mohou těšit na další porci receptů a napětí v kulinářském klání. Tentokrát se ke sporáku postaví soutěžící z Moravskoslezského kraje, kde se u prostřených stolů sejde silná ženská sestava. Emoce v tomto týdnu rozhodně chybět nebudou, stejně tak jako sdílení životních osudů soutěžících.