Nic nezahřeje lépe než poctivá domácí polévka. Máte-li zásoby sušených hub, zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a hříbky. Je výborná!
Na polévku si připravíme 2 velké čerstvé hřiby nebo sušené houby, 3 středně velké brambory, 2 mrkve, 2 kořene petržele, 1/4 bulvy celeru, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 2 - 3 lžíce oleje, 1,5 l vývaru nebo vody, sůl, majoránku, mletý pepř a bobkový list.
Bramboračku s houbami vaříme asi 20 - 30 minut, až je vše měkké.
Pokud by byla polévku málo hustá, můžeme ji ještě zahustit hotovou jíškou, případně uvařeným a rozmixovaným bramborem. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.
Tato polévka není nijak finančně náročná. Nasbírané houby nás budou stát jen chvíli času stráveném v lese, za brambory a ostatní zeleninu si započítáme cca 25 Kč. Za olej, mouku a koření si připočítáme symbolických 5 Kč. Až 6 porcí bramboračky s houbami tak připravíme za pouhých 30 Kč.
Osvědčené recepty na domácí kulajdu
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena