Křen selský: Ve kterých pokrmech se bude vyjímat?

Křen selský: Ve kterých pokrmech se bude vyjímat?

Je zdravý a jídlu dodá nezaměnitelnou chuť. Někteří z nás mu zůstávají věrni dlouhá léta a nedají na něj dopustit. Proč si křen častěji dopřát?

19865×

Historie křenu

Křen se pěstuje již přes 3 tisíce let. Znali ho Egypťané, Řekové ale i germánské kmeny ze střední Evropy. Všichni si pochvalovali jeho využití, ať již ve formě koření, tak zejména v lidovém léčitelství jako účinný prostředek proti bolestem a afrodiziakum. U nás se křen nejvíce pěstoval na přelomu 19. a 20. století, kdy se ročně vyprodukovalo asi 100 tun kořenů a byli jsme křenovou velmocí známou po celém světě. Kolektivizace v 50. letech minulého století znamenala začátek konce pěstování křenu u nás. Začaly se prosazovat jiné plodiny a v důsledku toho se k nám dodnes křen dováží, především z Polska.

Pěstování křenu

"Český ženšen" si libuje na vlhkých stanovištích, často ho nalezneme divoce růst na březích potoků a v příkopech. Může dorůst až do výšky 1,5 metru. Během léta je charakteristický drobnými bílými kvítky v hroznovitých květenstvích.

Křen v kuchyni

Použití křene v kuchyni by vydalo na samostatný článek. Především si jej vychutnají všichni milovníci masa. Pronikavé aroma křene poznáme už při strouhání, podobně jako cibule, nás pálivé silice dohání k pláči. Přičichnutí k čerstvě nastrouhanému křenu, jehož aroma časem slábne, nám dokonale "protáhne" nos a nejspíš bude následovat dlouhé kýchání. Právě tyto jeho vlastnosti jsou však žádoucí, například ovar bez hořčice a křene by snad ani nebyl ovarem. Jiní zase nedají dopustit na vynikající křenovou omáčku s knedlíky. Chystáme-li se zavařovat letní úrodu okurek, určitě je dobré vědět, že kolečko čerstvého křene zajistí každé sklenici delší životnost.

Křen a naše zdraví

Příznivé účinky křenu znaly už generace před námi. Má především dezinfekční účinky, ať už ho budeme užívat zevnitř, nebo jím potírat kůži zevně. Při konzumaci působí pro vysoký obsah vitamínu C celkově povzbudivě a močopudně. Použitý zevně zastoupí účinně i veškeré masti na bolavé klouby. Možná si vzpomenete na pohádku Dařbuján a Pandrhola když vám povím, že z jednoho dílu strouhaného křene, 1 dílu sádla a 5 dílů mouky můžeme uhníst těsto, ze kterého tvoříme placky a následně je přikládáme na bolavá místa. V další pohádce Tři Veteráni je zase naordinován princezně s dlouhým nosem. Velkého nosu nás ve skutečnosti sice nezbaví, avšak usnadňuje dýchání a odkašlávání. Křen však raději nekonzumujme čistý, ale zkusme jej promísit se strouhanými jablky. I tak jej požíváme pouze v přiměřeném množství. Pro uvolnění dýchacích cest je dobré inhalovat vývar z křene. Na průdušky se doporučuje takzvaný křenový sirup, což je šťáva, která vznikne, když křen smísíme s cukrem.

Najdou se lidé, kterým křen nedělá dobře. Po jídle jim způsobuje žaludeční potíže, na kůži se zase může vyskytnout nepříjemná vyrážka.

Máte rádi pikantní křen?

Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny

Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!

Videorecept:

Křenová pikantní pomazánka

(doba přípravy 10 min)

Křenová

Vepřové kostky s křenovou omáčkou

(doba přípravy 45 min)

Vepřové

Výborná křenová omáčka

(doba přípravy 30 min)

Výborná

Foto: Profimedia

user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena