Křen je jednou z tradičních surovin české kuchyně. Jídlům dodává nenapodobitelnou štiplavou chuť. Jak ho můžeme v kuchyni využít, kam se hodí a kde se projeví jeho řízná povaha nejlépe?
Křen skvěle chutná a má široké využití ve studené i teplé kuchyni. Slávu mu zajistila ostrá pronikavá chuť, která dovede krásně "protáhnout". Právě látky, které stojí za jeho štiplavou chutí, mají antibakteriální účinky. Jíst křen je proto zdravé!
Další oblíbenou studenou omáčkou je křen s jablky, kterému se také lidově říká vejmrda. Vejmrdou skvěle doplníme pečená nebo grilovaná jídla. Můžete také připravit křenovou pomazánku s tvarohem, která je lehká a plná chuti.
Stálice českých talířových obloh býval (a možná stále doteď někde je) nepřekonatelný zelný salát s křenem. Vitamínová bomba a lahůdka v jednom! Vyjímá se však v celé řadě dalších pokrmů.
Křen se v Česku sklízí od konce září do listopadu, což je jeho hlavní sezóna. Pěstuje se především na jižní Moravě a Polabí, kde jsou pro jeho růst vhodné podmínky.
Nejlepší je čerstvě sklizený křen, který má nejintenzivnější chuť. Když ho ale správně uchováme, zůstane mu jeho říz po řadu týdnů.
Recepty s křenem, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena