100 g | anglická slanina | |
1 ks | cibule | |
250 g | křen | |
300 g | brambory | |
1 lžíce | olej | |
3 lžíce | máslo | |
3 lžíce | hladká mouka | |
1 l | zeleninový vývar | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
podle chuti | ||
---|---|---|
mletý černý pepř | ||
sůl | ||
na ozdobu | ||
pažitka nasekaná |
Plátky slaniny nakrájíme na nudličky. Čerstvý křen oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli nasekáme na drobné kostičky. Oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Na malém množství olejeme opečeme slaninu dorůžova a poté ji vyndáme na talířek. K výpeku přidáme máslo a cibuli, kterou necháme zesklovatět a zaprášíme moukou. Za stáleho míchání připravíme světlou jíšku, vše podlijeme vývarem, přidáme nastrouhaný křen a zvolna vaříme asi 35 minut. Takto připravený základ rozmixujeme dohladka, nebo propasírujeme přes jemné síto do jiného hrnce. Přidáme uvařené brambory a polévku prohřejeme a podle chuti osolíme a opepříme.
Křenovou polévku s smetanou rozdělíme na porce, ozdobíme slaninou a bylinkami a podáváme s krutony.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Polévka je grunt: Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem
Přinesli jste si z lesa košík nasbíraných hub? Milujete kromě houbové smaženice také houbové polévky? Potom zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a čerstvými hříbky. Je výborná!
Videorecept: Koprovka nebo křenovka podle Anny
Mám tu pro vás jeden základ, ze kterého snadno vytvoříte obě varianty. No a to vše bez mouky!!